Agenda Constructiilor
Marti, 18 Ianuarie 2022
ALLBIM
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Deloitte: Firmele mari se asteapta la cresterea taxarii si la inmultirea litigiilor
Deloitte: Firmele mari se asteapta la cresterea taxarii si la inmultirea litigiilor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 02 Dec 2021 14:47
Mai mult de jumatate dintre companiile din intreaga lume (58%) se asteapta la o inasprire a fiscalitatii in tarile in care sunt rezidente fiscal companiile mama, ca urmare a efectelor produse de pandemia de COVID-19, iar 90% estimeaza cresterea numarului de litigii fiscale din cauza deficitelor guvernamentale tot mai mari inregistrate in acest context, conform studiului Deloitte 2021 Global Tax Survey: Beyond BEPS (Base Erosion and Profit Shifting). Aproape jumatate (45%) dintre respondenti se asteapta la controale fiscale mai riguroase in tara in care este localizata compania mama, ca urmare a pandemiei, iar 65% spun ca autoritatile fiscale din tarile respective utilizeaza tot mai mult instrumente bazate pe colectarea si analiza seturilor de date in controalele derulate.
In acelasi timp, doar 14% dintre companiile participante considera ca guvernele au oferit mediului de afaceri un sprijin consistent in timpul pandemiei. Pe de alta parte, 38% anticipeaza o reducere a cooperarii globale in materie de taxe in acest context.
Referitor la impactul reformei fiscale propuse de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) la nivel global, respectiv distribuirea mai echitabila a drepturilor de impozitare a profiturilor companiilor multinationale intre tarile din care se obtin (pilonul I) si aplicarea unui impozit minim pe profit la nivel global (pilonul II), 62% dintre multinationale estimeaza o posibila crestere a poverii fiscale aferente impozitului pe profit. Peste 40% din companiile participante la studiu spun ca s-au implicat activ in consultarile derulate sub coordonarea OCDE.
„Dezbaterile din cadrul OCDE au evoluat rapid anul acesta, acordul pe cei doi piloni a fost semnat de aproape 140 de tari din intreaga lume, iar in prezent se afla in analiza pentru implementare la nivelul legislatiilor fiscale locale. Pentru Romania, ca parte semnatara a acordului, asteptam modificari ale legislatiei fiscale cel mai probabil in urmatorul an. Impactul bugetar ar trebui sa fie pozitiv, datorita unor alocari suplimentare de venituri impozabile pentru tara noastra, dar nu exista inca estimari cu privire la acest impact”, a declarat Dan Badin, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania.
Aproape jumatate (49%) dintre companiile participante la studiu anticipeaza obligatii fiscale mai mari aferente impozitarii cu retinere la sursa ca rezultat al modificarii tratatelor dintre state, fie in cadrul instrumentului multilateral, fie dupa renegocierea tratatelor privind evitarea dublei impuneri. Totodata, 53% sustin ca organizatia lor a implementat politici si proceduri suplimentare ca raspuns la intensificarea controalelor cu privire la impozitul pe profit.
Pe de alta parte, 63% dintre companiile intervievate intentioneaza sa majoreze investitiile in solutii fiscale bazate pe tehnologie, dar din motive independente de pandemie sau de reglementarile BEPS.
Studiul mai evidentiaza faptul ca aproape 80% dintre reprezentantii companiilor spun ca, pe fondul pandemiei, interesul mass-media, al politicienilor si al activistilor fata de taxarea companiilor va creste in tarile in care opereaza grupurile lor.
Deloitte realizeaza Global BEPS Survey anual, incepand din 2014, in randul reprezentantilor departamentelor de taxe si al directorilor financiari, pentru a analiza impactul implementarii reformei fiscale internationale asupra companiilor din intreaga lume. Ajuns la a opta editie, studiul din acest an cuprinde opiniile exprimate de peste 130 de reprezentanti ai companiilor din 28 de tari.
 
VideoConfAC-iulTERAPLASTAUTODESK
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
cv water 2021
CELCO 2020
hidroplasto
leviatan
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
hilti
Ubitech
viarom

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere