Agenda Constructiilor
Luni, 21 Iunie 2021
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - EY: 85% dintre directorii executivi planifica o dezinvestitie in urmatorii 2 ani
EY: 85% dintre directorii executivi planifica o dezinvestitie in urmatorii 2 ani
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 02 Iun 2021 13:47
In contextul unei intensificari a activitatii de dezinvestitii, directorii executivii de la nivel global, cat si cei din Romania recunosc ca obtinerea castigurilor scontate din cedarile de active derulate a fost o provocare, potrivit studiului EY 2021 Global Corporate Divestment.
75% dintre respondentii romani au declarat ca nu au reusit sa obtina pretul asteptat in cea mai recenta cedare de active, o situatie foarte similara cu tendinta globala (79% dintre respondentii la nivel global). In acelasi timp, 70% dintre directorii executivi romani au declarat ca deficientele din analiza strategica si de portofoliu au afectat rezultatele asteptate din cedarile de active, un procent mai mic fata de cel global (77% din numarul total de respondenti la nivel mondial). In plus, conform raspunsurilor a 55% dintre respondentii locali, cea mai recenta dezinvestitie nu a generat impactul asteptat asupra multiplilor de evaluare ai companiei ramase, un procent foarte apropiat de cel global (56%).
Aceasta editie a EY Global Divestment Study, care a sondat opiniile a peste 1.000 de directori executivi, inclusiv din Romania, a aratat ca un procent record de companii (78%) in istoria de noua ani a studiului pastreaza un timp mult prea indelungat unitati de business care, desi au reprezentat la un moment dat un element esential in portofoliu, consuma acum inutil resurse si capital care ar putea avea o alocare mai buna. La nivelul Romaniei, 75% dintre directorii executivi cuprinsi in studiu confirma ca au pastrat prea mult timp in portofoliu unele active, desi ar fi trebuit sa le cedeze.
In pofida acestor provocari si in contextul in care companiile se confrunta cu decizii dificile in privinta alocarii capitalului, majoritatea respondentilor (67% in Romania si 76% la nivel global) estimeaza o accelerare a planurilor lor de dezinvestitii ca efect al pandemiei. 85% dintre respondentii romani intentioneaza sa initieze urmatoarea dezinvestitie sau cedare de active in urmatorii doi ani, cu mult peste procentul de 56% dintre respondentii la nivel global.
Liliana Busoiu, Associate Partner, Transaction Diligence team leader, EY Romania, si responsabil cu servicii Sell and Separate in Romania, a declarat: „Indiferent unde isi are sediul compania, deciziile de cedare a unor active sau dezinvestitiile se bazeaza, de prea multe ori, pe calcule pe termen scurt. Drept urmare, am constatat in cadrul primului studiu Global Divestment, care a inclus si companii cu sediul in Romania, o concordanta semnificativa intre raspunsurile executivilor de la nivel global si cele ale executivilor locali. In fapt, cedarile de active ar trebui sa fie strans corelate cu strategia generala a companiei si vazute ca o oportunitate de transformare. Intelegerea rolului unei cedari de active in strategie este esentiala pentru valorificarea unor noi surse de crestere si majorarea valorii pentru partile interesate”.
 
Influenta tehnologiei si a factorilor de mediu, sociali si de guvernanta asupra dezinvestitiilor
Factorii de mediu, sociali si de guvernanta (ESG) joaca un rol tot mai important in catalizarea activitatii de cedare de active. 65% dintre vanzatorii din Romania au declarat ca aspectele legate de ESG influenteaza direct planurile privind cedarea de active, fata de 46% la nivel global. In acelasi timp, factorii ESG sunt mult mai importanti in zona EMEA (pentru 47% dintre respondentii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa) decat pe continentul american (14%).
Studiul EY evidentiaza, de asemenea, ca aproape toti respondentii companiilor (90% in Romania si 94% pe plan mondial) considera ca schimbarile din mediul tehnologic le influenteaza direct planurile privind cedarea de active, in crestere de la 59% la nivel global inainte de pandemia COVID-19. Fondurile atrase prin cedarea de active au fost investite in tehnologii care sprijina activitatile de baza (de 80% dintre directorii executivi din Romania, un procent foarte apropiat de cel inregistrat la nivel global - 79%) si in piete noi, in produse sau zone geografice noi care aduc o pozitionare mai buna pentru activele ramase (65% atat in Romania, cat si la nivel global).
Liliana Busoiu, EY Romania: “Nu putem decat sa laudam aceasta schimbare rapida de paradigma a executivilor locali, anticipata la nivel global cu mult timp inainte de pandemie, dar care era prea lent adoptata la nivel local, comparativ cu viteza trendului global. Este imbucurator ca valorificarea de resurse insuficient folosite si canalizarea lichiditatilor generate catre modernizarea tehnologiilor a fost confirmata ca o alternativa de majoritatea respondentilor locali ai studiului, confirmand intentia de reinventare a businessului de baza.”
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTVideoConfAC-iulgamma_2021ALLBIMAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
hilti
rigips
strabag nivel 1
cv water 2021
Acvatot 2019
hidroplasto
Ubitech

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere