Agenda Constructiilor
Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - IG: Optimismul firmelor creste productia pe stoc in asteptarea majorarii cererii
IG: Optimismul firmelor creste productia pe stoc in asteptarea majorarii cererii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 02 Dec 2019 15:04
Avand in vedere temperarea ritmului de crestere al cererii domestice, precum si a principalilor parteneri de afaceri pe plan international, companiile romanesti risca sa fie prinse descoperite din cauza stocurilor supradimensionate, care pot expira, suferi pierderi de valoare sau reduceri ale pretului final. Toate acestea urmeaza sa alimenteze presiuni asupra lichiditatii companiilor, exact in perioada cea mai sensibila (recesiunea economica).
1. Evolutia stocurilor in functie de sectorul de activitate
Analizand tabelul si graficul urmator, observam ca 17 din cele 23 de sectoare inregistreaza o crestere mai accelerata a stocurilor prin comparatie cu dinamica cifrei de afaceri. Astfel, la nivelul intregului mediu de afaceri activ in Romania, stocurile au crescut in ultimul deceniu cu 41%, in timp ce avansul cifrei de afaceri este de 35%.
Din restul sectoarelor unde dinamica stocurilor este inferioara evolutiei cifrei de afaceri, trebuie eliminate sectoarele care inregistreaza traditional foarte putine stocuri, respectiv intermedieri financiare, tranzactii imobiliare, sanatate si asistenta sociala. Volatilitatea foarte ridicata a pretului combustibilului si al energiei au determinat o reducere a stocurilor in sectoarele de interes, respectiv transporturi sau fabricarea si furnizarea energiei electrice.
Analizand cifrele urmatoare, observam ca sectoarele care inregistreaza cea mai extinsa perioada de rotatie a stocurilor (implicit si expunerea cea mai mare la riscul de volatilitate al cererii si pretului / valorii stocurilor) sunt constructiile, agricultura, industria extractiva.
- Sectorul constructiilor inregistreaza o perioada de productie (durata de realizare a proiectului) care poate varia intre 2–3 ani, ceea ce expune acest sector la riscul de volatilitate al pretului din piata. Pretul imobiliarelor a crescut in medie cu 40% in perioada 2014–2018, urmata de o scadere cu 5% in primul semestru din 2019 si stabilizare in a doua jumatate a anului. Oferta de imobilie finalizate in piata a crescut cu aproape 31% in primul semestru din acest an, iar cererea a scazut cu aproape 23% (judecand dupa numarul de tranzactii raportat de ANCPI) din cauza emigratiei, plafonarii de BNR a gradului de indatorare la 40% incepand cu 1 Ianuarie 2019 si decelerarii programului Prima Casa, care pare sa nu aibe un scop strategic pentru noul guvern investit in Octombrie anul acesta;
- Agricultura – cresterea stocurilor din agricultura are mai degraba un caracter speculativ, in asteptarea unor perioade mai prielnice din perspectiva pretului. Desigur, aceasta strategie poate fi una castigatoare, in conditiile in care pretul ajunge la nivel dorit, iar costul depozitarii este redus si uzura produselor nu este semnificativa;
- Industria extractiva si cea metalurgica sunt afectate de volatilitatea foarte mare a pretului materiilor prime si a metalelor, in contextul in care companile active in acest sector inregistreaza o situatie financiare foarte modesta (aspect confirmat si de frecventa ridicata a companiilor insolvente).
2. Evolutia stocurilor in functie de dimensiunea companiei
Analizand stocurile tuturor companiilor la finalul anului 2017 in functie de cifra de afaceri (cifrele sunt ilustrate in graficul 2), observam ca microintreprinderile inregistreaza o durata de rotatie a stocurilor mult mai extinsa comparativ cu media nationala si cea a firmelor mari, respectiv 120 zile (pentru firmele cu venituri >100 k €), 92 zile (pentru firmele cu venituri intre 100–500 k €) sau 68 zile (pentru firmele cu venituri intre 0,5–1 mil. €), in conditiile in care media nationala este de 58 zile.
Supradimensionarea stocurilor in cazul microintreprinderilor poate fi explicata de:
- Stadiul embrionar al brandului explica necesitatea unor stocuri diversificate pentru atragerea clientilor;
- Cunoasterea modesta a fluctuatiei cererii si clientilor. Astfel, microintreprinderile sunt intr-un proces de invatare al sezonalitatii pietei si factorilor determinanti ai cererii;
- Organizarea logistica modesta, care de cele mai multe ori este realizata „vazand si facand”, cu sisteme rudimentare, fara sa dispuna de sisteme logistice avansate de gestiune a stocurilor.
Astfel, din cauza supradimensionarii stocurilor si necesarului ridicat de finantare al acestora, microintreprinderie reprezinta cel mai vulnerabil segment al companiilor active in Romania din perspectiva volatilitatii cererii, perisabilitatii stocurilor si finantarii acestora.
3. Rotatia stocurilor in functie de anul de inregistrare al companiei
Similar corelatiei negative dintre dimensiunea companiei si durata de rotatie a stocurilor (firmele mari inregistreaza o rotatie rapida a stocurilor), maturitatea firmelor din perspectiva anilor de functiune este corelata invers cu dimensiunea stocurilor, in sensul ca firmele recent infiintate (si, implicit, care inregistreaza venituri mici) inregistreaza stocuri extinse.
Aceasta reflecta fragilitatea companiilor aflate in primii 3-5 ani de la infiintare, din cauza arderii accelerate a capitalului, necesar pentru finantarea nevoii de fond de rulment (excesul stocurilor si al creantelor peste nivelul furnizorilor) si a investitiilor pe termen lung.
Acesta este una dintre cauzele care explica esecul start-upurilor, doar 40% din firmele infiintate in perioada 2005–2011 fiind in functiune astazi. Astfel, aproximativ jumatate din firmele active astazi s-au infiintat dupa impactul pe plan local al crizei financiare precedente (2008), reflectand imaturitatea mediului de afaceri local. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLPLANCOVID-19elmas_1octAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
hidroplasto
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
rigips
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
AHK 2018
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere