Agenda Constructiilor
Sambata, 02 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Kovesi: Lupta impotriva fraudei cu TVA nu este o prioritate pentru Romania
Kovesi: Lupta impotriva fraudei cu TVA nu este o prioritate pentru Romania
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 04 Dec 2023 13:51
Nu vreau sa transformam Romania intr-un paradis al evaziunii fiscale, afirma procurorul sef al Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, intr-un interviu acordat Context.ro. Imaginea de ansamblu creionata de sefa EPPO este sumbra: “Lupta impotriva fraudei cu TVA nu este o prioritate pentru Romania” si, in continuare, “nivelul de detectare in tara noastra este foarte scazut”. Asta se intampla in contextul in care aceasta infractiune nu mai este nationala, ci se internationalizeaza, iar grupurile de crima organizata devin din ce in ce mai mobile si se “profesionalizeaza”, iar pe teritoriul Romaniei “sunt foarte multe firme fantome, sunt foarte multe tranzactii care trec si care nu sunt detectate”. “Daca vrem salarii mai bune, daca vrem sa avem un buget mai bun in Romania, trebuie sa reducem frauda cu TVA si trebuie sa reducem frauda pe evaziune fiscala”, mai spune Kovesi in interviul acordat Context.ro.
Romania a pierdut in 2021 sapte miliarde de euro din cauza fraudelor la taxa pe valoarea adaugata, cunoscuta mai simplu drept TVA, iar Europa pierde in fiecare an peste 50 de miliarde de euro din din aceasta infractiune.
 
Principalele declaratii:
 • Europa pierde in fiecare an peste 50 de miliarde de euro din frauda cu TVA, care nu mai este infractiune nationala, este deja infractiune internationala.
 • Nu exista nicio tara curata in ceea ce priveste coruptia si frauda cu TVA. 
 • Intre grupurile organizate care fac trafic de droguri, trafic de persoane si infractionalitate financiara exista foarte mare legatura. Ele nu pot exista separat. Traficul de droguri nu poate exista daca nu e finantat si nu poate exista daca cineva nu spala banii. Ia-le banii si o sa vezi ca nu mai poate sa existe trafic de droguri. Deci doar sa lupti cu traficul de droguri in Romania, fara sa lupti si cu evaziunea fiscala si cu frauda cu TVA pe termen lung nu va aduce rezultate
 • In Romania, sa lupti cu frauda cu TVA nu este o prioritate. In foarte putine tari lupta cu evaziunea fiscala si cu frauda cu TVA a fost o prioritate. A fost ignorata ani de-a randul. Si atunci grupurile organizate normal ca se reprofileaza.
 • In continuare nivelul de detectare in Romania este foarte scazut, foarte scazut. Noi avem acum in investigare sub 10 cazuri din Romania.
 • Ca sa spunem simplu unui cetatean roman, daca vrem salarii mai bune, daca vrem sa avem un buget mai bun in Romania, trebuie sa reducem frauda cu TVA si trebuie sa reducem frauda pe evaziune fiscala.
 • Daca va uitati in ultimul raport al Comisiei Europene, cel mai mare deficit de incasare a TVA-ului este in Romania – 32% – aproape dublu fata de celelalte state membre. 
 • Nu putem creste salariile, nu putem avea spitale mai bune, nu putem avea scoli, nu putem avea drumuri, nu putem avea banda pentru cei care au handicap sau, nu stiu, pentru biciclisti sau pentru ce este nevoie. Pentru ca nu sunt bani la buget. De ce nu sunt bani la buget? Una din cauza este si frauda cu TVA. 
 • Avem in acest moment la nivel european inregistrate peste 300 de dosare cu TVA, valoarea estimata a daunelor in aceste dosare este peste 10 miliarde de euro.
 • Ani de zile am auzit ca s-a luptat cu mafia, ani de zile s-a luptat cu traficul de droguri, ani de zile s-a luptat cu traficul de persoane si suntem in acelasi punct.
 • Cel putin in cazurile pe care noi le-am investigat cu TVA, banii care au fost obtinuti au fost trimisi in afara Uniunii Europene, in Dubai, in China, in Singapore, in diverse state terte, dupa care au fost reintrodusi in Europa prin diverse metode.
 • In general, acestea sunt metodele, in terenuri, in cladiri, deci scot banii in afara Uniunii, dupa care se fac diverse tranzactii fictive pentru a justifica provenienta banilor si banii sunt din nou reinvestiti si readusi in Europa.
 • Nu vreau sa transformam Romania intr-un paradis al celor care fac fraude cu TVA si cu evaziune fiscala. 
 • Sunt foarte multe firme fantome care sunt pe teritoriul Romaniei, sunt foarte multe tranzactii care trec prin Romania si care nu sunt detectate.
 • Intotdeauna frauda financiara, coruptia, spalarea de bani vor fi o problema care tine de securitate. Din pacate, prietenii nostri ucraineni au realizat acum cat de grav i-a afectat coruptia, nu?
Pentru interviul integral, click aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
viarom
noark
CDS
theda mar
FRONTALE
quadratum
MAKITA
rigips
strabag nivel 1
Ubitech
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander