Agenda Constructiilor
Luni, 19 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MAZARS: Regiunea ECE continua sa atraga un flux puternic si constant de investitii
MAZARS: Regiunea ECE continua sa atraga un flux puternic si constant de investitii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 31 Mar 2021 14:00
Perturbarea cauzata de COVID-19 pe piata M&A din Europa Centrala si de Est (ECE) a fost de scurta durata, tranzactiile revenind in prim plan in a doua jumatate a anului, potrivit unui nou raport publicat de Mazars in asociere cu Mergermarket.
Studiul, Investing in CEE: Inbound M&A Report 2020/2021, ofera o imagine de ansamblu a activitatii de fuziuni si achizitii in regiunea ECE de-a lungul anului 2020 si analizeaza provocarile si oportunitatile din urmatoarele luni.
Valoarea tranzactiilor in regiunea ECE a crescut cu 11% comparativ cu 2019, pana la 49,2 miliarde de euro, chiar daca volumul a scazut cu 16%, pana la un total de 648 de tranzactii. Aceasta crestere a valorii tranzactiilor, in pofida pandemiei globale, demonstreaza ca regiunea si-a pastrat atractivitatea pentru investitorii interesati de tranzactii cu valori mari. Excluzand Rusia, cea mai mare economie inclusa in regiune, valoarea tranzactiilor din 2020 a inregistrat o crestere de 28% de la un an la altul.
Investitorii internationali continua sa fie atrasi de regiune, acestia generand 49% din valoarea totala a tranzactiilor - cu investitii de 23,9 miliarde de euro - similar cu anii precedenti. Fabrice Demarigny, lider global al serviciilor de consultanta financiara la Mazars, subliniaza modul in care „la nivel global, imaginea oferita de ECE este una de stabilitate. Regiunea continua sa atraga un flux puternic si constant de investitii din intreaga lume”.
Fondurile de capital au ramas extrem de active in 2020, numarul total de achizitii declarate din regiune inregistrand o crestere de 40%, pana la 3,9 miliarde de euro in timp ce iesirile au avut, de asemenea, rezultate bune, valoarea totala declarata ajungand la 8,1 miliarde de euro, in crestere cu 11% comparativ cu 2019.
Pe masura ce lansarea vaccinurilor impotriva COVID-19 continua, exista speranta ca a doua jumatate a anului 2021 va oferi un mediu mai stabil de tranzactionare. Cu toate acestea, riscurile cauzate de noile valuri ale virusului, disputele internationale si socurile economice neasteptate continua sa isi faca simtita prezenta.
Michel Kiviatkowski, lider consultanta financiara pentru regiunea ECE la Mazars, preconizeaza un an bun pentru regiune „Europa Centrala si de Est a facut fata foarte bine provocarilor din anul 2020, iar datorita avantajelor sale competitive aflate in prim plan, regiunea este bine plasata pentru a deveni un punct de interes global in domeniul M&A.”
Alte constatari cheie din raport includ:
- Piata ramane dominata de patru tari. Primele patru tari in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor au ramas aceleasi ca in 2019 - Rusia, Polonia, Republica Ceha si Austria. Cea mai mare piata din regiune, Rusia, a inregistrat patru dintre cele mai mari zece tranzactii ale anului in timp ce, cea mai mare tranzactie a anului a avut loc in Austria, cea mai afluenta dintre pietele ECE. In urma acestei tranzactii, compania petroliera austriaca OMV si-a marit participatia la compania petrochimica Borealis de la 36% la 75%, pentru care a platit 5,712 miliarde de euro.
- Sectorul tehnologiei a prosperat in contextul pandemiei. Cel mai mare numar de tranzactii avand ECE ca beneficiar a fost inregistrat in sectorul tehnologiei, cu un total de 57 de tranzactii in valoare de 2,5 miliarde de euro - o crestere anuala de 12% ca volum si 34% ca valoare. Sectorul de energie si utilitati s-a mentinut de asemenea in top, reprezentand 9,1 miliarde de euro - o crestere de 20% comparativ cu anul precedent.
- Tranzactiile intraregionale sunt in crestere. Tranzactiile transfrontaliere din regiune au crescut pana la 13% din valoarea totala, de la 6% in 2019 - cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani.
Romania a inregistrat 40 de tranzactii in 2020, in scadere cu 27% fata de 2019, in timp ce valoarea comunicata a tranzactiilor a atins 1,7 miliarde de euro, mai mult decat dublu fata de anul trecut. Cea mai mare parte din acest total este data de achizitia entitatilor locale ale CEZ de catre un consortiu de investitori condus de un fond de investitii administrat de catre australienii de la Macquarie pentru o valoare estimata de 1 miliard de euro.
„Piata de fuziuni si achizitii locala a inregistrat o crestere in a doua jumatate a anului, datorita unor sectoare cum ar fi cel al energiei, tehnologiei si sanatatii care au inregistrat o dinamica pozitiva. Fondurile locale de investitii au inceput sa fie din ce in ce mai active si sa contribuie la dezvoltarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania.”, a mentionat Razvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars Romania.
 
AUTODESKgamma_2021ALLBIMVideoConfAC-iulTERAPLAST
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
hidroplasto
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
cv water 2021
rigips
hilti
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
AHK 2018
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere