Agenda Constructiilor
Sambata, 25 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ME a reglementat procedura de anulare si de decadere privind marcile
ME a reglementat procedura de anulare si de decadere privind marcile
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 09 Dec 2022 14:18
Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, republicata. Actul normativ initiat de Ministerul Economiei stabileste cadrul procedural pentru desfasurarea unei proceduri administrative rapide si eficiente la nivelul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), pentru solutionarea cererilor privind anularea inregistrarii marcii si a cererilor de decadere a titularilor din drepturile conferite de marca in acord cu prevederile Directivei (UE) nr.2015/2436.
„Mii de dosare cu litigii privind dreptul de proprietate asupra marcilor care urmau sa ajunga pe rolul instantelor isi vor gasi de astazi rezolvarea la OSIM. Am supus spre aprobare Guvernului o ordonanta de urgenta care reglementeza procedura de solutionare a cererilor de anulare si de decadere a drepturilor privind marcile in cadrul OSIM", a declarat Florin Spataru, Ministrul Economiei.
Actul normativ introduce reglementari specifice privind procedura de solutionare a cererilor de anulare si decadere privind marcile formulate la OSIM, pornind de la respectarea principiului contradictorialitatii, a dreptului la aparare si cu ascultarea partilor. Astfel, pentru rezolvarea cererilor de anulare si de decadere a marcii trebuie luati in considerare o serie de factori specifici care privesc realitatile din piata, cum ar fi: circuite de distributie a produselor, modalitatea de comercializare a acestora, gradul de atentie si perceptia consumatorilor etc., care se stabiliesc de la caz la caz pe baza probelor furnizate de parti.
In acest context, normele introduse prin prezentul proiect asigura solutionarea cererilor de anulare si decadere in cadrul unei proceduri apropiate celei de judecata reglementata de Codul de procedura civila. In lipsa unor incidente procedurale, solutionarea unei cereri de anulare sau decadere la nivelul OSIM se poate efectua in cel mult 6 luni de la depunerea cererii.
Totodata, ordonanta asigura transpunerea deplina a Directivei (UE) 2015/2436 de apropiere a legislatiilor statelor membre cu privire la marci, prin introducerea mentiunii exprese privind marcile colective constituite din semne sau indicatii care pot servi pentru desemnarea, in comert, a provenientei geografice a produselor sau a serviciilor. Se stabileste regulamentul de utilizare a marcii colective, care autorizeaza persoanele ale caror produse sau servicii provin din zona respectiva sa foloseasca marca colectiva.
Reglementarea procedurilor de anulare si decadere in fata oficiului national de proprietate industriala este de natura sa asigure transparenta, predictibilitatea si intarirea protectiei drepturilor conferite prin inregistrarea unei marci.
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
leviatan
Acvatot 2019
viarom
ness project
theda mar
siniat
concelex
CDS
CONCEPT STRUCTURE
noark
strabag nivel 1
quadratum
konsent
rigips
MAKITA
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander