Agenda Constructiilor
Joi, 06 Mai 2021
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Sierra Quadrant: Multe companii isi vor inchide portile in urmatoarele sase luni
Sierra Quadrant: Multe companii isi vor inchide portile in urmatoarele sase luni
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 02 Oct 2020 13:30
Oamenii de afaceri din Romania, investitori, manageri si angajati cu functii de raspundere din majoritatea domeniilor economice, privesc cu precautie la perspectivele economiei, in contextul accentuarii problemelor financiare determinate de pandemia COVID. 67% dintre managerii chestionati intr-un barometru comandat de Sierra Quadrant se focuseaza pe restructurarea afacerilor.
Pandemia de coronavirus COVID 19 a afectat intr-un mod semnificativ mediul de afaceri romanesc, unul si asa fragil, cu peste 90% din companii slab capitalizate, multe dintre ele aflate in zona de supravietuire, fara disponibilitati financiare pe termen mediu si lung.
Potrivit rezultatelor unui barometru realizat de compania de consultanta Frames la comanda Sierra Quadrant, in perioada 10-20 septembrie, cei mai multi dintre cei 1850 de respondenti privesc cu ingrijorare la perspectivele business-ului pe care il reprezinta.
Intrebati in ce masura pandemia le-a influentat business-ul, 72% au declarat ca provocarile economice generate de COVID i-au afectat in mare masura, 21% intr-o oarecare masura, in timp ce numai 7% s-au declarat ,,imuni’’ la efectele negative ale crizei.
Cei mai multi respondenti (59%) au reclamat scaderea business-ului cu peste 50 de procente. 13% s-au confruntat cu o diminuare a afacerilor cuprinsa intre 20 - 50%, iar 18% au marcat scaderea incasarilor cu procente de pana in 20%. Numai 7% au afirmat ca cifra de afaceri nu le-a fost afectata, in timp ce 12% au evitat sa raspunda.
Care au fost cele mai mari probleme? Potrivit barometrului Frames & Sierra Quadrant, scaderea vanzarilor s-a aflat in prim-plan, mentionata de 61% dintre managerii chestionati. Pe locul secund s-a situat neincasarea facturilor (24%), urmata de alte probleme precum inchiderea activitatii, pe fondul shut-down-ului din pandemie.
,,Criza COVID a lovit puternic in lanturile economice din aproape toate domeniile de activitate. In conditiile slabei capitalizari din economie, multe dintre firme erau si sunt angrenate in mecanisme de tip credit comercial/credit furnizor, iar scaderea abrupta a consumului de bunuri si servicii din 2020 a afectat in mod semnificativ relatiile dintre companii. Blocajul financiar s-a accentuat si multe firme au intrat in dificulatati financiare majore’’, afirma Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Potrivit barometrului Sierra Quadrant, intrebati ce masuri au luat sau vor sa ia pentru a-si proteja business-ul in contextul pandemiei, 67% au indicat ,,restructurarea afacerilor’’ drept principala masura, in timp ce numai 16% au declarat ca nu vor lua masuri suplimentare. 17% au evitat sa ofere un raspuns.
Principalele masuri de restructurare vizate de manageri vizeaza reconfigurarea ofertelor (43%), reducerea creditului furnizor (29%), scaderea cheltuielilor de functionare (23%), reduceri de personal (16%) si digitalizarea activitatilor companiilor (12%).
,,In aceasta perioada, in care scaderea consumului afecteaza zone ample din economie, reconfigurarea planului de business trebuie sa se afle in prim-plan. 2020 a fost un an dificil pana acum, iar perspectivele ultimului trimestru nu sunt deloc pozitive. Deprecierea leului, cresterea preturilor, accentuarea blocajului financiar si pericolul ca multe dintre firme sa intre in blocaj odata cu ridicarea facilitatilor la plata taxelor si impozitelor, a ratelor si leasing-urilor, se afla in prim-plan. Urmeaza trei luni extrem de dificile pentru mediul de afaceri in contextul in care perspectivele depasirii crizei COVID se afla in zona incertitudinii’’, a mai declarat Ovidiu Neacsu.
Intrebati ce ar face daca afacerea pe care o conduc sau o reprezinta ar intra in dificultate, peste 70% dintre manageri au indicat ca ar apela la insolventa sau concordat preventiv.
,,Vestea buna este ca tot mai multe companii au inteles si au invatat lectiile acestei perioade. Au cautat solutii de restructurare, au apelat la expertiza firmelor de profil si au inteles ca nu este obligatoriu sa iti duci firma in insolventa cand ai o problema. Poti apela la solutii alternative, precum concordatul preventiv. Procedura de concordat preventiv se prezinta ca o alternativa pentru firmele aflate intr-o situatie financiara dificila pe care doresc sa o redreseze, fara a impacta relatiile cu partenerii comerciali si pentru creditorii care doresc sa-si recupereze creantele detinute impotriva acestor debitori, in cadrul unei proceduri cu un grad de control asupra mecanismelor de protectie a intereselor economice’’, a mai spus expertul de la Sierra Quadrant, una dintre cele mai importante firme din sectorul reorganizarii companiilor.
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, concordatul preventiv este avantajos pentru ca permite acoperirea in timp cat mai scurt si in proportie cat mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitarii procedurilor de faliment.
In plus, debitorul poate cere judecatorului sindic suspendarea provizorie a executarilor silite urmand ca acestea sa se suspende de drept din momentul comunicarii hotararii de constatare a concordatului catre creditorii semnatari, suspendarea curgerii dobanzilor, penalitatilor si a cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.
Dincolo de insolventa si concordatul preventiv, specialistii estimeaza ca multe firme vor inchide portile in urmatoarele sase luni.
,,Avem aproape 130.000 de firme, cu peste 850.000 de angajati, care se aflau pe pierdere inca dinainte de criza COVID si care au supravietuit in aceasta perioada numai din prisma ajutoarelor oferite de stat. Mare parte dintre aceste companii, probabil, vor opri activitatea complet si isi vor lichida afacerile imediat dupa ce statul si bancile vor incerca sa isi recupereze banii datorati in contul taxelor, impozitelor sau dupa caz a ratelor si leasing-urilor bancare’’, estimeaza analistii.
Ce cred managerii despre anul 2021
Marea majoritate a respondentilor (82%) sunt convinsi ca vom scapa de pandemia de coronavirus in 2021. Numai 11% considera ca exista putine sanse ca aceasta criza sanitara sa fie depasita, in timp ce 7% n-au vrut sa se pronunte.
Potrivit analistilor de la Sierra Quadrant, depasirea perioadei de pandemie nu va insemna, insa, ca problemele economice vor stinge peste noapte. Expertii sustin ca, in actualul context macroeconomic, cu bugetul de stat puternic afectat de criza, nu este exclus ca provocarile economice sa continue, mai ales in primul trimestru din 2021.
,,Se discuta, in spatiul public, de solutiile pentru reducerea deficitului bugetar urias cu care noul guvern va intra in 2021, iar una dintre variante ar putea-o reprezenta majorarea taxelor si impozitelor. O crestere a fiscalitatii, in perioada de dupa alegerile din decembrie, insotita de o continuare a deprecierii monedei nationale, ar putea crea mari dificultati mediului de afaceri. Sa speram ca nu se va ajunge la aceste solutii si ca vom asista la o perioada de reviriment economic, generata de revenirea consumului. In varianta optimista, 2021 ar putea reprezenta o perioada de crestere economica, stimulata inclusiv de infuzia de peste 80 mld.euro din fonduri UE’’, se precizeaza in concluziile barometrului Sierra Quadrant.
Barometrul efectuat de compania de consultanta Frames, la comanda Sierra Quadrant, a fost realizat in perioada 10-20 septembrie 2020, prin chestionare online, telefonic si email, pe un esantion reprezentativ de 300 de firme din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc. La barometru au raspuns, in total, 1850 de persoane.
Profilul respondentilor a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle si top management, cu studii superioare, 68% barbati si 32% femei, cu o varsta medie de 45 de ani.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKTERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIMgamma_2021
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
hidroplasto
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
cv water 2021
hilti
rigips

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere