Agenda Constructiilor
Luni, 15 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - SQ: Scaderea volumului vanzarilor este deja resimtita in multe domenii de activitate
SQ: Scaderea volumului vanzarilor este deja resimtita in multe domenii de activitate
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 02 Apr 2024 09:45
Perspectivele economice destul de tulburi la nivel european, confirmate deja in Marea Britanie si Germania, au ridicat nivelul de alerta si in economia romaneasca iar multe dintre marile companii, in special cele care au operatiuni de export, au apelat la restructurarea preventiva a afacerilor, pentru a-si reduce expunerea la un eventual impact financiar negativ, arata o analiza realizata de Sierra Quadrant, informeaza Agerpres.
Restructurarea preventiva a afacerilor se refera, in esenta, la reducerea expunerii in materie contractuala, de la volumele de marfa derulate pe lanturile economice la optimizarea investitiilor si, in general, a cheltuieli logistice, operationale.
Cum tot mai multe firme inregistreaza probleme pe fondul scaderii vanzarilor, optimizarea relatiei contractuale poate face diferenta intre continuarea activitatii si caderea in capcanele blocajului financiar, considera expertii de la Sierra Quadrant.
"Recesiunea economica este la ordinea zilei, chiar daca in multe tari este mascata in inflatie. Scaderea vanzarilor in volum este resimtita in toate domeniile de activitate, iar acest fenomen pune presiune mai ales pe companiile mici si mijlocii, multe dintre ele slab capitalizate si dependente de fluxurile financiare obisnuite. Orice pas gresit al unui partener de afaceri poate duce la probleme financiare pe intregul lant economic'', arata analiza.
Activitatea economica din zona euro a stagnat la sfarsitul anului 2023, evitand o recesiune cu o marja foarte mica, deoarece cresterea mai ferma din Italia si Spania a compensat o scadere in Germania. Totodata, Banca Centrala Europeana a afirmat, in ultimul sau raport, ca perspectivele unei redresari rapide sunt slabe, prevazand o slabiciune continua pe termen scurt.
Dincolo de situatia din tarile occidentale, de recesiunea din Marea Britanie si de accentuarea crizei economice din Germania, problemele tind sa se accentueze si in Romania, precizeaza sursa citata.
Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, citate in comunicat, in trimestrul IV din 2023 Romania a consemnat scadere economica, iar daca si in primul trimestru din 2024 se vor inregistra rezultate mai slabe decat in T4 2024, va insemna recesiune tehnica.
"Asa cum avertizam inca de acum 2 ani, restructurarea afacerilor va deveni cuvantul de ordine in businessul romanesc. Sunt sute de companii care au ales sa isi pregateasca afacerile pentru vremuri de criza, sa isi reduca expunerile si sa caute solutii financiare de backup in caz de nevoie. Este o veste buna, din perspectiva limitarii unei potentiale expuneri negative a Romaniei la efectele unei potentiale crize internationale, insa este o veste destul de proasta pentru dinamica businessului, in general. Romania va functiona, practic, cu frana de mana trasa in urmatorii 2 ani, mai ales in contextul incertitudinii fiscale asociate anului 2025'', a declarat Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Analistii amintesc, in context, de ultimul raport al Bancii Nationale, potrivit caruia "pe fondul perspectivelor economice in deteriorare, recesiunea ramane inca un scenariu plauzibil. Riscul ca preturile la energie sa intrerupa traiectoria descendenta a inflatiei de baza nu poate fi exclus, materializarea acestuia depinzand in mare masura de conditiile meteorologice pe timpul iernii, precum si de evolutiile economice si politice globale. In plus, o intensificare a riscului geopolitic poate avea loc pe fondul incertitudinii in ceea ce priveste conflictul recent din Orientul Mijlociu, al persistentei razboiului declansat de Rusia impotriva Ucrainei, precum si al tensiunilor continue intre Statele Unite si China''.
Peste 133.000 de firme au intrat anul trecut in dificultate (16.335 de companii si-au suspendat activitatea, 39.031 au fost dizolvate, 71.241 au fost radiate iar 6650 au intrat in insolventa), iar perspectivele lui 2024 nu arata deloc bine.
Statisticile ONRC, citate in analiza, indica, totodata, ca numarul firmelor radiate a crescut in acest inceput de an cu 67%, la 9.251 firme.
In aceste conditii, Sierra Quadrant estimeaza ca numarul firmelor cu probleme ar putea depasi, in acest an, 150.000, pe fondul efectelor negative generate de cresterea taxelor, de persistenta inflatiei si accentuarea scaderii vanzarilor.
In plus, potrivit celui mai nou sondaj dat publicitatii de INS la finele lunii trecute, managerii de companii prognozeaza cresterea preturilor in industria prelucratoare, constructii si comert in urmatoarele trei luni, in paralel cu cresterea activitatii in constructii.
In fata riscurilor economice din ce in ce mai accentuate, multe companii au trecut la restructurarea afacerilor, de la limitarea cheltuielilor neesentiale pentru core-business-ul (chirii, costuri de birou, achizitii de mobilier, tehnica de calcul, utilitati etc.) la restructurarea portofoliului de servicii/produse.
"Dincolo de masurile de prevenire mai ales a riscului de contagiune pe lanturile economice, cert este ca multe dintre companii vor ajunge, din pacate, la fundul sacului. Asta mai cu seama ca inflatia a revenit pe crestere in ianuarie, pe fondul efectelor generate de cresterea taxelor, a costurilor operationale in general. Nu este exclus ca si in urmatoarele 2 luni sa vedem o inflatie ridicata. Primele semnale de alarma au aparut deja in sectoarele cele mai dinamice ale economiei, de la comert la zona imobiliara. Problemele raportate de firme precum Vivre, Elefant, Qualis sau Nemo Express vin sa confirme fragilitatea mediului de afaceri", se arata in analiza mentionata.
In context, Ovidiu Neacsu precizeaza ca investitorii pot evita insolventa, falimentul, blocarea activitatii daca apeleaza la instrumentele legale pe care le au la dispozitie, precum acordul de restructurare sau concordatul preventiv.
Un barometru de opinie in randul investitorilor, realizat de Sierra Quadrant la finele anului trecut, arata ca 3 din 5 respondenti (62%) si-au trecut drept principal obiectiv in 2024 restructurarea si optimizarea operatiunilor financiare.
Motivele invocate de antreprenori sunt legate in primul rand de cresterea taxelor, mentionata de 67% dintre ei, scaderea vanzarilor (43%), accentuarea blocajului financiar (41%) si cresterea costurilor operationale (38%).
Cu o experienta de peste 25 de ani in mediul de business romanesc, Sierra Quadrant este o companie specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu etc.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
ness project
Ubitech
MAKITA
noark
CONCEPT STRUCTURE
concelex
quadratum
EDIT-Structural
rigips
Acvatot 2019
CDS
strabag nivel 1
theda mar
siniat
viarom
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander