Agenda Constructiilor
Vineri, 16 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - USR PLUS: Modificarile privind publicarea tuturor contractelor au fost adoptate
USR PLUS: Modificarile privind publicarea tuturor contractelor au fost adoptate
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 19 Feb 2021 14:08
In urma cu cateva zile, in Parlamentul Romaniei au fost adoptate doua modificari la Legea 544/2001, care prevad publicarea cererilor primite de la cetateni si raspunsurile pe site-urile institutiilor si transparentizarea tuturor contractelor publice si actele aditionale incheiate cu furnizorii. Modificarile au fost adoptate in Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, la propunerea USR PLUS.
In primul rand, este vorba despre proiectul depus de deputatul Claudiu Nasui (PL-x nr. 529/2020) care propune crearea unui registru public electronic, pe site-ul fiecarei institutii de stat, in care sa fie incluse cererile de informatii pe Legea 544 si raspunsurile la ele.
Necesitatea modificarii este data de faptul ca, in practica, institutiile publice refuza in mod abuziv sa furnizeze informatii sau ofera documente re-scanate, desi accesul cetatenilor la informatii trebuie sa fie facil si datele utilizabile in mod real.
 
In plus, au fost adoptate amendamentele depuse de deputatul Iulian Bulai, presedintele Comisiei pentru cultura, care prevad:
● Autoritatile sau institutiile publice au obligatia sa publice in propriul registru public al solicitarilor privind informatiile de interes public solicitarile scrise inregistrate conform art. 6 in termen de cel mult 15 zile de la data inregistrarii acestora.
● Autoritatile sau institutiile publice au obligatia sa publice in propriul registru public al solicitarilor privind informatiile de interes public raspunsurile emise conform art. 7 in termen de cel mult 15 zile de la data emiterii acestora. Raspunsurile vor fi publicate in acelasi format ca cele comunicate.
"Este un pas urias in transparentizarea accesului la informatii publice. Odata publicate informatiile pe site-urile institutiilor, cetatenii vor gasi atat intrebarile adresate de alte persoane cat si raspunsurile institutiilor, astfel se vor reduce multe solicitari. In forma adoptata de astazi, toate institutiile au obligatia de a face publice solicitarile si raspunsurile in 15 zile. Propunerea este o normalitate intr-un stat european democratic care militeaza pentru cresterea increderii cetatenilor in institutii. Asta facem, vrem ca transparenta sa ghideze activitatea institutiilor publice si, in consecinta, sa simplificam viata romanilor", transmite deputatul Iulian Bulai, presedintele Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa.
 
Al doilea proiect adoptat in Comisia pentru cultura, care modifica Legea 544/2001 este initiat de deputatul Cosette Chichirau, (Pl-x nr. 329/2018) si prevede obligativitatea autoritatilor de a publica toate contractele publice si actele aditionale incheiate cu furnizori, cu scopul de a spori transparenta procesului de alocare a resurselor si permitand accesul la informatii al cetatenilor.
Astfel, la articolul 5 alineatul (1), se introduce o noua litera e, cu urmatorul cuprins:
e) Contractele de achizitie publica, contractele sectoriale, contractele de concesiune de lucrari si contractele de concesiune de servicii in care autoritatea sau institutia publica este parte, precum si actele subsecvente acestor contracte.
"Scopul proiectului este de a reduce coruptia. In toate tarile in care contractele pe bani publici sunt publicate din oficiu, costurile cu achizitiile sunt mai mici, iar la licitatii participa si companii din economia reala, nu doar firmele de casa ale politicienilor. In Romania, vedem deseori ca achizitiile publice sunt invaluite in mister, contractele sunt supraevaluate sau fictive, ori vedem lucrari supraevaluate sau inexistente, conflicte de interese, sau studii de fezabilitate refacute nejustificat. Modificarea adoptata astazi aduce transparenta in cheltuirea banului public. Am promis ca vom transparentiza modul in care lucreaza institutiile si asta facem", transmite deputatul Cosette Chichirau, initiatoarea modificarii legii.
 
Tot in Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, a fost adoptat proiectul initiat de Claudiu Nasui (PL-x nr. 530/2020) care modifica Legea privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei astfel incat toti romanii sa aiba acces in mod gratuit si liber, permanent, la formatul electronic al Monitorului Oficial, Partea I si Partea a II-a. Formatul electronic gratuit si liber ar urma sa fie document portabil (PDF) si sa fie accesibil pentru citire, cautare, salvare, distribuire si imprimare, astfel incat toti romanii sa poata citi o lege, cand este publicata.
 
gamma_2021TERAPLASTALLBIMAUTODESKVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
cv water 2021
rigips
hidroplasto
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Acvatot 2019
hilti

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere