Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Forte Partners: Investitii de 200 milioane euro in fazele 2 si 3 ale U•Center
Forte Partners: Investitii de 200 milioane euro in fazele 2 si 3 ale U•Center
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 07 Apr 2023 06:25
Dezvoltatorul Forte Partners continua, in 2023, dezvoltarea fazei a doua a complexului de birouri U•Center, din Bucuresti, cu o suprafata totala inchiriabila de 33.000 mp, a carei livrare este prevazuta pentru trimestrul al treilea al acestui an. De asemenea, compania va avansa cu planurile pentru cea de-a treia faza a proiectului, care urmeaza sa fie dezvoltata pe un teren adiacent, pe care Forte Partners l-a achizitionat cu cativa ani in urma. Conceptul pentru a treia faza este in dezvoltare, va fi ori un mix birouri-rezidential, ori exclusiv spatii de birouri, ambele variante avand spatii de retail la parter si o suprafata totala construita de peste 33.000 mp. Valorile investitiilor pentru aceste proiecte se ridica la peste 200 de milioane de euro. 
Forte Partners este un dezvoltator cunoscut mai ales pentru spatiile de birouri, cu un istoric ce include proiecte precum Sector 0, The Bridge sau Stefan cel Mare Building. Pe segmentul rezidential, in care a dezvoltat in trecut proiecte precum Londra 27 si Aviatiei Park, obiectivul pe termen mediu este sa identifice noi oportunitati de dezvoltare.
Interviu cu Stephen Richard Burke, Construction Director la Forte Partners si specialist cu o experienta profesionala de 20 de ani pe piata internationala de real estate, specializat in management de proiect si costuri.
 
- Ce tendinta remarcati pe piata noilor dezvoltari imobiliare, in noul context geopolitic si avand in vedere scumpirile din ultima perioada?
- In conditiile unei reasezari ale modului de lucru, inca hibrid, dar care se indreapta din ce in ce mai mult catre munca la birou, piata office din Bucuresti a inregistrat anul trecut o scadere a livrarilor de aproape 50% comparativ cu 2021 si o stagnare a cererii. Evolutiile macroeconomice din 2022, ale caror caracteristici au fost inflatia de peste 16% si dobanzile ridicate, au pus si ele presiune asupra segmentului de birouri. 
Estimarile pentru 2023 sunt optimiste la nivel macroeconomic, cu o inflatie in scadere la 14% in primul trimestru si urmand sa ajunga la o singura cifra, sub 9%, in al treilea trimestru al acestui an, potrivit BNR, cu o crestere economica de 2,5%, conform Bancii Mondiale. 
La nivelul segmentului de birouri din Bucuresti, anul 2023 va fi caracterizat prin livrari de doar 94.000 mp, distribuiti in cinci proiecte, dintre care cel mare este faza a doua a U•Center, cladirea office dezvoltata de Forte Partners in zona Tineretului. In aceste conditii si ale unei cereri in revenire, evolutia chiriilor va fi crescatoare. Prin urmare, a doua faza a U•Center reprezinta o treime din totalul livrarilor de spatii de birouri din Bucuresti din acest an, ceea ce ne va conferi un avantaj competitiv, amplificat si de faptul ca, in ultima perioada, am devenit un dezvoltator cunoscut in special pentru birouri, datorita proiectelor The Bridge, Stefan cel Mare Building, Tandem & Millo Offices si, acum, U•Center. Analizam, in continuare, si oportunitatile din segmentul rezidential, in care am dezvoltat in trecut proiecte de succes, precum Aviatiei Park.
 
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in 2022 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- Anul 2022 a insemnat, pentru Forte Partners, atingerea unor borne importante, cel mai important reper fiind vanzarea primei faze a proiectului U•Center, cu o suprafata totala inchiriabila de 33.000 mp, catre grupul Paval Holding, tranzactie semnata in luna octombrie. Cladirea este inchiriata integral de catre companii precum Booking Holdings, Endava, Lensa, Up Romania, BT, Neuroaxis, DCS plus, SWEAT Concept si Stradale. Paval Holding este la a doua tranzactie cu cladiri de birouri din portofoliul Forte Partners, dupa achizitia, in 2018, a proiectului The Bridge, iar tranzactia din 2022 reprezinta consolidarea unui parteneriat care ne onoreaza si pe care intentionam sa-l extindem in perioada urmatoare. 
 
 
Tranzactia semnata in luna februarie 2022, prin care Booking Holdings a inchiriat 8.000 mp in prima faza a proiectului U•Center pentru centrul sau de excelenta, a reprezentat un alt moment important al anului trecut, la fel si livrarea cladirii Tandem, care este parte, alaturi de Millo Offices, din Sector 0, initiativa noastra pe segmentul de proiecte office destinate profesiilor creative si digitale. 
Avem in fata provocari importante pentru a ne asigura ca U•Center Faza 2 va raspunde atat nevoilor pietei din prezent, cat si celor din viitor. Cu toate acestea, credem ca abordarea pe care o avem in privinta imbunatatirii cladirilor noastre din perspectiva digitalizarii, a interfetelor usor de utilizat si a eficientei superioare, impreuna cu abordarea de a lucra cu chiriasii pentru a evalua nevoile lor reale de spatii de birouri in aceasta piata in continua evolutie, ne va permite sa depasim provocarile cu care ne vom confrunta.
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Toate acestea au reprezentat obstacole importante, dar am reusit sa contracaram efectele scumpirilor de anul trecut ale materialelor de constructie printr-un management atent al resurselor si printr-o colaborare excelenta cu antreprenorul general si cu toti furnizorii cu care lucram. Aprovizionarea cu mult timp inainte, identificarea furnizorilor cheie din lantul de aprovizionare si colaborarea cu parteneri de incredere ne-au permis sa gestionam mai eficient aceste cresteri recente ale preturilor din constructii. Planurile noastre de investitii raman puternice, in concordanta cu obiectivele noastre pe termen lung de dezvoltare in Bucuresti, mentinandu-ne in acelasi timp flexibilitatea de a ne adapta la nevoile pietei pe masura ce acestea evolueaza.
 
 
- Referitor la dezvoltarile nZEB, ce impact au asupra preturilor si cum sunt primite noile proiecte de clienti?
- Strategia Forte Partners presupune integrarea tuturor elementelor de sustenabilitate si eficienta energetica inca din faza de proiectare si implementarea acestora in timpul constructiei, asigurand spatii de birouri prietenoase cu mediul inconjurator, care creeaza un mediu de lucru sanatos si sigur pentru utilizatorii sai. Pentru noi, aceste elemente nu genereaza costuri suplimentare, ele sunt integrate in planul de business inca din faza de concept. 
Cladirile de birouri din portofoliul Forte Partners au obtinut, pe parcursul ultimilor doi ani, o serie de certificari care atesta modul sustenabil si responsabil in care au fost dezvoltate. Cea mai recenta certificare obtinuta este WELL Core la nivel Platinum cu scorul 91, cel mai mare din Romania pentru acest tip de certificare, pentru prima faza a proiectului office U•Center, care a obtinut anterior si certificarile LEED Platinum cu scorul 85, unul dintre cele mai mari obtinute in Romania in versiunea LEED v4, precum si certificarea in exploatare WELL Health&Safety. Proiectele Tandem si Millo Offices au obtinut certificarea BREEAM Outstanding cu scorurile de 87,1, respectiv 91,6.
Aceste certificari reprezinta o recunoastere a preocuparii noastre privitoare la bunastarea angajatilor companiilor chiriase si un avantaj competitiv. In spatele acestor certificari se afla evaluari atente, care analizeaza toate elementele integrate in cladirile noastre, dintre care mentionez modul in care este folosita lumina naturala in zonele comune si de lucru, siguranta, designul biofilic, functionalitatea si calitatea aerului, nivelul de digitalizare.
 
ALLBIMhiltiman and machineALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
IN CURAND, editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
FRONTALE
leviatan
viarom
Ubitech
BALTIC
MAKITA
rigips
leviatan
noark
theda mar
strabag nivel 1
Acvatot 2019
grundfos
CDS
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
BA 2023
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica