Agenda Constructiilor
Miercuri, 17 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Leviatan Group: Proiecte si investitii pe piata constructiilor publice
Leviatan Group: Proiecte si investitii pe piata constructiilor publice
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 06 Iun 2024 06:25
Leviatan Group este format din companiile Leviatan Design, Ubitech Constructii, eConfaire Immersive Design si Copraag Entrepreneur si ofera servicii complete in domeniul constructiilor, folosind cele mai noi tehnologii. Proiectele care poarta semnatura Leviatan Group beneficiaza de un nivel inalt de calitate, fiind realizate in sistem BIM, cu tehnologii si aplicatii software de inalta performanta, de catre o echipa formata din peste 260 de profesionisti de top. Portofoliul societatii include o varietate de proiecte de tip design & build, cu grad ridicat de complexitate, din domenii precum aparare, medical, educational si administrativ. Cu un capital 100% romanesc, grupul si-a consolidat permanent pozitia competitiva pe piata constructiilor din Romania, fiind motivat de o viziune a dezvoltarii durabile prin tehnologie, inovatie si adaptare la metode moderne precum BIM, Digital Twin si Mixed Reality. Cu 12 ani de experienta in domeniul constructiilor, grupul a derulat mai mult de 35 de proiecte majore in ultimii patru ani, cifra de afaceri din 2023 inregistrand un salt de 38% fata de cea aferenta anului fiscal precedent. Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea curenta si proiectele de dezvoltare, a fost solicitata opinia lui Catalin Podaru, CEO & Founder, Leviatan Group.

- Cum a evoluat activitatea de constructii in prima parte a lui 2024 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta pana la finalul anului, precum si in perspectiva anilor 2025-2027?
- Sectorul constructiilor din Romania a avut, in general, o evolutie pozitiva in primele patru luni ale anului 2024. Desi constructiile rezidentiale au cunoscut o usoara scadere, influentata de o serie de factori cum ar fi intarzierile in lansarea de noi proiecte si o scadere semnificativa a autorizatiilor de construire, sectorul constructiilor ingineresti (autostrazi, poduri, viaducte, pasaje) a aratat o crestere impresionanta, propulsata in mare parte de accesul la fonduri europene. Acest dinamism in constructii ingineresti evidentiaza capacitatea sectorului de a se adapta si de a exploata oportunitatile disponibile pentru dezvoltare. Industria constructiilor se bucura de un climat economic incurajator, cu investitii majore in infrastructura si o orientare puternica spre modernizare. Initiativele guvernamentale si fondurile europene alocate pentru infrastructura locala si proiecte de dezvoltare sustenabila sunt motoare importante ale cresterii acestui sector. Astfel, se preconizeaza o continuare a expansiunii si modernizarii infrastructurii critice, ceea ce ar putea transforma peisajul urban si rural din Romania. Perspectivele pentru sfarsitul anului 2024 si pentru perioada 2025-2027 sunt optimiste, in contextul in care Romania se afla la un punct de rascruce. Cu un buget considerabil de 70 de miliarde de euro disponibil pentru dezvoltare prin fonduri europene, prin Politica de Coeziune, Planul National de Redresare si Rezilienta si Programul National de Investitii "Anghel Saligny", se anticipeaza ca aceste resurse vor impulsiona semnificativ sectorul constructiilor. Aceasta infuzie de capital este esentiala pentru dezvoltarea continua a infrastructurii la nivel local si national, promitand o crestere stabila si durabila pentru anii urmatori.

Pavilion administrativ in Baza 86 Aeriana
 
- Care sunt principalele proiecte de cladiri publice la care lucrati in aceasta perioada?
- Leviatan Group are in derulare mai multe proiecte majore din Romania. Fiecare dintre acestea reflecta angajamentul nostru in furnizarea de solutii inovatoare si sustenabile in diferite sectoare de activitate. Unul dintre marile proiecte aflate in derulare vizeaza dezvoltarea infrastructurii aeroportuare de la Campia Turzii pentru aeronave F-16 Fighting Falcon. Acest proiect ambitios, derulat de Ubitech Constructii, include constructia de noi hangare, ateliere si cladiri administrative pentru a sustine operatiunile aeronavelor F-16 Fighting Falcon. Noua infrastructura va imbunatati eficienta bazei si va sprijini operatiunile Fortelor Aeriene Romane si ale partenerilor sai strategici. Tot in portofoliul de proiecte militare participam la dezvoltarea Bazei 57 Aeriene "Mihail Kogalniceanu". Proiectul, contractat de Leviatan Design in temeiul regulamentului privind achizitiile publice de la NATO Support and Procurement Agency (NSPA), include proiectarea de noi facilitati de depozitare si intretinere a tehnicii militare, acestea fiind esentiale pentru intarirea capacitatilor de aparare ale Romaniei si sprijinirea operatiunilor NATO din regiune. In acelasi domeniu strategic, construim un Pavilion administrativ in Baza 86 Aeriana Borcea. Noua cladire administrativa a fost proiectata utilizand metodologia BIM, asigurand un nivel inalt de precizie si eficienta. Facilitatile acesteia includ sali de conferinte, birouri si alte spatii necesare desfasurarii activitatilor zilnice, proiectul fiind unul de tip design & build, derulat de companiile grup.
In sectorul medical, am inceput lucrarile premergatoare constructiei Spitalului Regional de Urgenta (SRU) Cluj. Contractul, semnat de Ubitech Constructii pentru prima etapa a proiectului, include lucrari de organizare de santier, excavare grosiera a pamantului, devierea retelelor de utilitati si amenajarea cailor temporare de acces, construirea unei incinte etanse de pereti mulati, ziduri de sprijin din piloti forati, precum si lucrari pregatitoare pentru extinderea organizarii de santier in etapa a doua a proiectului, care urmeaza sa fie scoasa la licitatie, pentru constructia propriu-zisa a spitalului. Tot in sectorul medical, prin Leviatan Design proiectam, in cadrul noului Spital Judetean de Urgenta Resita, o serie de cladiri conexe cu diferite functiuni, ce vor asigura o buna desfasurare a activitatilor administrative si medicale, spatii tehnice, garaje pentru ambulante si locuri de parcare intr-o constructie supraetajata. Cu o capacitate de 468 de paturi de spitalizare continua, noul spital ar urma sa devina un punct nodal in sistemul de sanatate din regiune.
Tot in domeniul lucrarilor publice, participam la consolidarea cladirilor cu risc seismic din Bucuresti, ca urmare a semnarii unui acord-cadru cu Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, cu o valoare estimata la peste 60 de milioane de lei (fara TVA). In cadrul acestui proiect, Leviatan Design va oferi servicii de auditare energetica, elaborare/ revizuire a documentatiilor tehnico-economice, pentru fazele DALI, DTAC/DTAD, DTOE, PT, DE, AS-BUILT, precum si asistenta tehnica pentru lucrarile de consolidare.

- Cum ati caracteriza, pe scurt, piata constructiilor de cladiri publice, in acest moment?
- Piata constructiilor de cladiri publice din Romania este marcata de diversitate si inovatie, cu proiecte ce vizeaza imbunatatirea infrastructurii esentiale si a serviciilor publice. Designul orientat spre eficienta si sustenabilitate este sustinut de utilizarea tehnologiilor avansate si a metodologiei BIM, pentru optimizarea gestionarii resurselor si functionalitatilor specifice fiecarui tip de cladire. Infrastructura medicala este conceputa pentru a oferi facilitati specializate care sa sprijine ingrijirea avansata, incluzand laboratoare si zone critice, adaptate cerintelor medicale moderne. In proiectele din sfera educationala, constructiile sunt adaptabile, sprijinind o varietate de activitati formale si informale de invatare, cu un accent pe integrarea tehnologica. Infrastructura sportiva, proiectata pentru un volum mare de utilizatori, include materiale durabile si sisteme versatile, facilitand diverse tipuri de evenimente sportive si culturale. Terminalele de aeroport incorporeaza tehnologii de ultima ora pentru securitate si eficienta in gestionarea fluxurilor de pasageri, concentrandu-se pe confort si sustenabilitate. Aceste proiecte de modernizare sunt esentiale pentru imbunatatirea conectivitatii si sustinerea cresterii economice.

Cladire istorica
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in realizarea acestor proiecte?
- Constructia de cladiri publice in Romania implica provocari specifice, avand in vedere ca timpul alocat pentru realizarea studiilor de fezabilitate si proiectare este de pana la 5 ori mai scurt comparativ cu alte tari. Aceasta necesita o coordonare si o eficienta deosebita in respectarea reglementarilor stricte de siguranta, accesibilitate si integrare a tehnologiei. Procedurile de aprobare pot conduce, in anumite situatii, la intarzierea inceperii lucrarilor, in timp ce bugetele pot limita optiunile de constructie si calitatea materialelor. De asemenea, proiectele trebuie sa minimizeze impactul asupra mediului, ceea ce adauga un element suplimentar de complexitate. Eficienta in planificare si expertiza tehnica sunt esentiale cand vine vorba despre realizarea proiectelor conform standardelor, in termenele stabilite si respectand bugetele alocate, toate intr-un cadru de timp comprimat, spre deosebire de normele internationale. Aceasta accelerare a procesului aduce un set unic de provocari in gestionarea proiectelor de constructii publice din Romania.

- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de grupul de companii in 2023 si in primele 3 luni din 2024 si estimati evolutia acesteia in 2024. 
- In anul 2023, Leviatan Group a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de peste 450 de milioane de lei, iar in primul trimestru al anului 2024, acest indicator economic a fost de peste 60 de milioane de lei. Totodata, estimam ca, pana la finalul acestui an, vom depasi cu cel putin 25% rezultatele inregistrate in anul trecut. Evolutia semnificativa a activitatii va fi sustinuta de un portofoliu total de proiecte in valoare de peste 1,25 miliarde de lei, pe care le avem contractate in acest moment. Acestea ne vor asigura un front de lucru pana in anul 2025.

Infrastructura aeroportuara Campia Turzii (imagine cu rol sugestiv)
 
- Ce investitii si obiective aveti planificate pentru dezvoltarea activitatii, in perioada urmatoare?
- Pentru dezvoltarea activitatii noastre, planificam sa extindem si sa aprofundam investitiile in automatizare, un proces care este deja implementat in mod extensiv in procesele noastre, de catre eConfaire Immersive Design, divizia noastra de R&D. In prezent, automatizarea este prezenta in toate procesele de lucru, de la preluarea si procesarea rapida a datelor din teren, pana la solutii avansate de proiectare parametrica, care ne permit crearea de modele 3D eficiente si precise. Unul dintre obiectivele principale este sa avansam automatizarea in realizarea devizelor pentru proiectele publice, care va imbunatati acuratetea si eficienta estimarilor de costuri si va reduce timpul necesar pentru pregatirea ofertelor. De asemenea, dorim sa optimizam procesul de procurement prin automatizare, ceea ce va simplifica achizitiile si va asigura conformitatea cu standardele si reglementarile relevante. Un alt aspect important pe care il vizam este imbunatatirea modului de citire si procesare automatizata a datelor din facturi, pentru a creste eficienta in gestionarea financiara si contabilitate. Prin aceste investitii in automatizare, ne propunem sa crestem productivitatea, sa reducem costurile operationale si sa imbunatatim calitatea si viteza de livrare a proiectelor noastre.
Initiativele enumerate anterior sunt esentiale pentru a ne mentine competitivitatea si pentru a raspunde mai eficient la nevoile clientilor nostri, intr-un peisaj al constructiilor publice in continua schimbare. Astfel, ne angajam sa folosim tehnologia pentru a optimiza toate aspectele activitatii noastre si pentru a asigura o crestere sustenabila pe termen lung.

- Care sunt principalele provocari cu care va confruntati in activitate, in aceasta perioada?
- Ne confruntam cu o serie de provocari semnificative care afecteaza in mod direct costurile si eficienta activitatii noastre. Una dintre cele mai presante probleme este cresterea continua a preturilor materialelor de constructie, cum ar fi otelul, lemnul, cimentul si altele. Aceasta situatie este exacerbata, printre altele, de tensiunile geopolitice, care au perturbat lanturile de aprovizionare si au crescut costurile materialelor. De asemenea, companiile din sectorul constructiilor se confrunta cu o lipsa acuta de specialisti. Acest deficit este amplificat de migratia fortei de munca catre alte tari sau sectoare mai profitabile, iar lipsa personalului calificat duce la intarzieri in proiecte si creste costurile operationale. O alta provocare este legata de procesul de obtinere a autorizatiilor de constructie, care este de multe ori lent si complicat, ceea ce poate intarzia semnificativ inceperea si progresul proiectelor. Aceasta este o problema care afecteaza intreaga tara, iar in Bucuresti este deosebit de acuta. Totodata, inflatia crescuta si conditiile stricte de creditare pun presiune suplimentara asupra dezvoltatorilor si a constructorilor. Aceste conditii economice pot limita capacitatea de investitie si pot creste costurile de finantare ale proiectelor. In cadrul achizitiilor publice in care avem multe proiecte complexe cu perioade relativ scurte de implementare, anumite cerinte privind experienta si calificarea specialistilor depasesc adesea capacitatea firmelor romanesti de a concura in mod echitabil cu companii straine in cadrul licitatiilor, ceea ce reprezinta o alta problema presanta. Aceasta situatie defavorizeaza companiile locale, avand in vedere lipsa unor proiecte comparabile in ultimele decenii in Romania, care sa permita acumularea unei astfel de experiente de catre companiile romanesti. O alta provocare majora este reprezentata de garantiile pe termen lung solicitate in cadrul licitatiilor, care depasesc frecvent capacitatea reala a firmelor de a sustine financiar aceste angajamente pe perioade extinse, adesea intre 5 si 12 ani. Aceasta cerinta nu reflecta intotdeauna necesitatile reale ale proiectelor, ci pare mai degraba o bariera artificiala care impiedica participarea mai larga a firmelor locale la proiectele mari. 
In ciuda tuturor acestor provocari, Romania se afla intr-un moment istoric de dezvoltare, tinand cont de accesul la fondurile europene. Acest context ofera, asadar, companiilor de constructii multiple oportunitati pentru transformarea provocarilor in premise care sa le faca mai reziliente si mai performante pe termen lung. Apreciem ca prin abordarea strategica a acestor probleme companiile de constructii au sansa de a creste sustenabil.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
MAKITA
quadratum
leviatan
siniat
Arduro
ness project
BogArt
strabag nivel 1
Ubitech
concelex
EDIT-Structural
SIGM
konsent
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
viarom
rigips
noark
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
theda mar

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander