Agenda Constructiilor
Sambata, 02 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - L&W continua dezvoltarea la Liziera de Lac si Fashion House Outlet Centre
L&W continua dezvoltarea la Liziera de Lac si Fashion House Outlet Centre
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 14 Dec 2022 06:25
Diversificare, dezvoltare si finalizare sunt cuvintele-cheie ale anului 2022 pentru Liebrecht & wooD (L&W), unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Europa. Catre finalul acestui an, compania demareaza faza a doua a centrului comercial Fashion House Outlet Centre Pallady si urmeaza si etapa secunda a ansamblului rezidential Liziera de Lac, ce va presupune constructia a 327 de case. Totodata, dezvoltatorul se concentreaza pe a livra locuintele din prima faza a Liziera de Lac.
Pe termen lung, L&W are in plan continuarea efortului de generare urbana pe care l-a inceput cu Liziera de Lac in zona de sud-est a Bucurestiului, unde construieste un mic oras. Proiectul a fost gandit ca un proiect pe 12 ani care va ajunge la 4.400 de case la finalul dezvoltarii. Tot in aceeasi directie, compania dezvolta zona comerciala de la Fashion House Outlet Center Pallady, adica un parc de retail modern, cu spatii verzi, ce va avea numeroase zone de servicii si petrecere a timpului liber, pe langa functiunea comerciala.
Interviu cu Sorin Ioan Blaga, General Manager al Liebrecht & wooD Romania si manager cu o experienta profesionala de 28 de ani de munca si o cariera de succes in marketing si managementul afacerilor. 
 
- Ce tendinta remarcati pe piata noilor dezvoltari imobiliare, in actualul context?
- Prudenta consumatorilor in fata contextului social, economic si politic este o realitate a pietei ce nu poate fi negata. Cand vorbim de scumpiri, ne referim mai mult la o indexare cu rata inflatiei. Piata ramane dinamica si preturile vor avea fluctuatii, iar materialele de constructii au o pondere foarte mare in aceasta dinamica. Insa exista, in continuare, categorii de consumatori care au un stil de viata si un statut economic care le permite sa faca achizitii imobiliare si chiar dispun de resurse financiare si cauta sa faca investitii in imobiliare. Observam, totodata, si o rafinare a know-how-ului cumparatorilor. Acestia vor fi tot mai atenti la detaliile legate de infrastructura, facilitati, utilitati, conectivitate, mai ales in cazul proiectelor de generare urbana, cum este si Liziera de Lac. In aceasta perioada, credentialul dezvoltatorului va avea o pondere din ce in ce mai mare: istoric pe piata, dimensiunea investitiilor, calitatea proiectelor livrate, reteaua de parteneri cu care lucreaza. Toate aceste criterii devin un garant al calitatii proiectului pentru consumatori. Tot in acest context economic, vedem o crestere a cererii pentru solutii de tip smart home. In continuare, exista un raport semnificativ intre cerere si oferta. Dar, ca orice perioada economica marcata de schimbari, vom ajunge a un moment de echilibru, in care piata se va stabiliza. Oamenii sunt dispusi sa investeasca in real estate si drept scut impotriva inflatiei si este o piata in care, in astfel de perioade, se vor diferentia dezvoltatorii mari, cu putere de negociere si cu expertiza.
 
 
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in primele 9 luni din 2022 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- Diversificare, dezvoltare si finalizare. Acestea sunt cuvintele cheie pentru anul 2022. Diversificarea este raspunsul Liebrecht & wooD la turbulentele pietei din zona de imobiliare, iar miscarea laterala catre piata fierbinte a energiei este un contrapunct strategic. Dezvoltarea este esentiala, pentru ca demaram faza a doua din Fashion House Outlet Centre Pallady si urmeaza si etapa a doua din proiectul Liziera de Lac (327 de case). Iar finalizarea se concentreaza pe a livra prima faza din Liziera de Lac la standarde care sa impuna in industrie savoir-fair-ul Liebrecht & wooD. Din punctul de vedere al provocarilor si oportunitatilor, principalul motiv de ingrijorare al industriei in acest moment este fluctuatia preturilor materialelor de constructii precum si a costului fortei de munca. Insa, am luat deja in calcul aceste fluctuatii si am dezvoltat multiple scenarii de business, astfel incat sa avem cat mai multa predictibilitate si sa putem reactiona rapid la schimbarile pietei. Problema costului energiei am atenuat-o prin planul de dezvoltare a parcului solar de 12 hectare, iar aceasta diversificare a portofoliului, pentru noi, ca dezvoltatori, reprezinta o polita de asigurare suplimentara pentru eventualele viitoare turbulente.
 
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Cu siguranta, e un an care nu va fi uitat usor. Unele generatii au avut ani memorabili, precum 1969 cu festivalul Woodstock, sau cei care s-au bucurat de caderea zidului Berlinului si de toate noile oportunitati. Aceasta generatie de manageri are in calendar anul 2022 drept anul furtunii perfecte - cu inflatie record, razboi in Europa - un razboi de durata, un conflict mocnit intre China si Taiwan, o criza provocata pe piata energiei si o pandemie care inca isi arata coltii. Din fericire, in cazul Liebrecht & wooD si al proiectelor pe care le dezvoltam, de-a lungul ultimului an jumatate, fiind deja antrenati de criza Covid-19, am invatat sa lucram cu marje mari, cu stocuri si cu specialisti in achizitii care sa se asigure ca facem fata la speculatiile de pe piata materialelor de constructii, care pare sa intre pe un trend descendent in ultimele trimestre ale anului.Liebrecht & wooD este un business care s-a consolidat in special in perioade turbulente, tocmai pentru ca avem un portofoliu diversificat si pentru ca in perioadele de incertitudine am dezvoltat proiecte care au reprezentat repere de calitate, fiind un scut de protejare a investitiei pe termen mediu si lung. In plus, ne consolidam portofoliul si suntem in punctul de a demara unul dintre cele mai ambitioase proiecte care marcheaza intrarea Liebrecht & wooD pe piata de energie, pentru ca dezvoltam un parc de panouri solare de 12 hectare care va deservi proiectului Liziera de Lac.
 
 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Ne dorim sa continuam efortul de generare urbana pe care l-am inceput cu Liziera de Lac in zona de sud-est a Bucurestiului, unde construim un mic oras. Liziera de Lac a fost gandit ca un proiect pe 12 ani, care va ajunge 4.400 de case la finalul dezvoltarii. Fiind un proiect la marginea orasului, am investit foarte mult in realizarea infrastructurii rutiere si a utilitatilor, pentru a asigura confortul rezidentilor si conectivitatea cu orasul. Ne-am implicat inclusiv in minimizarea impactului asupra mediului. Din punctul nostru de vedere, un proiect rezidential modern trebuie sa aiba solutii prietenoase cu mediul. Avem in plan si doua proiecte de conservare a lacului Tataru si transformarea padurii in parc natural.
Tot in aceeasi directie, dezvoltam zona comerciala de la Fashion House Outlet Center Pallady, adica un parc de retail modern, cu zone verzi, ce va avea numeroase zone de servicii si petrecere a timpului liber, pe langa zona comerciala. Acest proiect face parte din planurile noastre de diversificare a portofoliului Liebrecht & wooD in Romania. 
 
hiltiVideoConfAC-iulALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
rigips
grundfos
CDS
BALTIC
MAKITA
leviatan
strabag nivel 1
noark
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
viarom
Acvatot 2019
FRONTALE
Ubitech
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ef-de-n
BA 2023
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu