Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - RPC: Investitii publice si private de 9 miliarde de euro in Constanta
RPC: Investitii publice si private de 9 miliarde de euro in Constanta
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 25 Iun 2024 11:29
Investitii publice si private de peste 9 miliarde de euro transforma Constanta intr-un pol de dezvoltare regionala pe termen mediu si lung, cu multiple oportunitati pentru domeniul imobiliar, arata o analiza a Romania Property Club, pe baza concluziilor din cadrul Constanta Real Estate Roundtable organizat vineri, 21 iunie. 
Energia, agricultura, transportul maritim, securitatea si turismul sunt principalele puncte forte ale Constantei. Portul Constanta are in derulare investitii de 1 miliard de euro: lucrari de infrastructura, cai de acces si utilitati, in vederea dezvoltarii de terminale specializate in portul Constanta Sud – Molurile IIIS (45 ha platforma de operare, 11 ha zona logistica, 7 dane) si IVS (110 ha platforma operare, 25 ha zona logistica, 10 dane).
CNAIR a lansat licitatie pentru proiectare si executie Alternativa Techirghiol - 30,59 km, autostrada care va conecta Constanta de Olimp. Noua autostrada va incepe de la Nodul Cumpana (A2 - A4), va continua cu un nou pod peste Canalul Dunare - Marea Neagra (zona Agigea), va avea alte 3 noduri (Agigea - Eforie Nord, Techirghiol & 23 August) si va ajunge in apropierea sensului giratoriu existent Olimp. Durata contractului include 12 luni perioada de proiectare si 36 de luni perioada de executie, cu data estimata de start in 2025. Proiectul de infrastructura aduce noi oportunitati pentru sectorul hotelier si rezidential in zona de sud a litoralului romanesc. 
Peste 1.000 de camere de hotel afiliate international sunt in dezvoltare, cu date de deschidere intre 2024 si 2028, conform companiei de consultanta in turism Est Hospitality. Intrarea unor branduri precum Crowne Plaza sau Radisson BLU pe piata locala din Constanta reprezinta un vot de incredere acordat litoralului romanesc. 

Sursa: Est Hospitality pentru RPC 
Dupa Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, investitorul Iulius lucreaza la o dezvoltare complexa in Constanta. Proiectul se bazeaza pe un parteneriat intre investitor si Oil Terminal pe un teren de 38 de hectare situat central, aproape de port si gara. Demersul de investitie incepe prin ecologizarea zonei; terenul a gazduit in trecut spatii de depozitare a produselor petroliere si a ramas neutilizat in ultimii 10 ani.Proiectul va integragradini urbane, birouri, zona de shopping si divertisment, facilitati educationale si culturale, dar si o infrastructura integrata pentru sustinerea mobilitatii si conectivitatii. Interesele economice si de aparare ale Europei sunt interconectate. Intarirea Constantei ca furnizor de securitate pentru intreaga regiune a Marii Negre continua prin noi investitii remarcabile intr-un mini-oras din apropierea bazei militare Mihail Kogalniceanu. Odata complet operational, noul proiect va putea gazdui pana la 10.000 de soldati, plus membrii familiei acestora, aproximativ 5.000 pana la 7.000 de persoane.

Joint-venture-ul de 4 miliarde de euro dintre Romgaz si OMV care va transforma Romania in cel mai mare producator de gaze din Europa a primit recent avizul de mediu din partea Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta. OMV Petrom se asteapta sa inceapa forajul in 2025 iar estimarea pentru primele livrari de gaze este pentru 2027. Cantitatea care se estimeaza ca va fi extrasa se ridica la 100 de miliarde de metri cubi de gaze (consumul Romaniei pe circa noua ani).
Constanta este unul dintre cele mai impresionante huburi de energie din Europa. Romania este prima tara de la Marea Neagra cu un cadru de reglementare al energiei eoliene offshore si poate produce pana la 76GW per an in acest regim. Dupa o perioada dificila pentru segmentul rezidential din Constanta – razboiul din Ucraina, inflatie, explozia costurilor de constructie si a ratelor bancare – cererea este in revenire. Conform datelor imobiliare.ro. cererea pentru apartamente noi din Constanta in perioada ianuarie – mai 2024 a inregistrat o crestere de 16% fata de perioada similara a anului trecut. Oferta are un plus de 17%, in timp ce pretul mediu pentru noile unitati locative a ajuns la 1.718 euro/mp util + TVA. Constanta se bucura de una dintre cele mai mari densitati de spatii comerciale din Romania (800 mp/mia de locuitori), datorita atractivitatii si traficului crescut in lunile de vara. Chiriile prime solicitate sunt de 60 euro/mp pentru centrele comerciale, 8-14 euro/mp pentru parcuri de retail si 35 euro/mp pentru spatii stradale. Avand in vedere dezvoltarea rezidentiala accelerata din ultimii ani, ne asteptam sa vedem noi dezvoltari de proximitate in viitorul apropiat, pentru a raspunde nevoilor comunitatilor nou formate. Piata de logistica din Constanta este inca in asteptarea unei cereri solide pentru a creste cu perspectivele economice pe care judetul le promite. Aderarea la Spatiul Schengen, scaderea costurilor de asigurare pentru navele navale care tranziteaza Marea Neagra, diversificarea rutelor comerciale globale precum si finalizarea unor proiecte majore de infrastructura ar trebui sa stimuleze dezvoltarea sectorului logistic in Constanta. Dezvoltatorii prezenti pe piata locala sunt Globalworth, WDP si Olypian Parks. Chiria prime este de 4,3 euro/mp.

 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
strabag nivel 1
viarom
konsent
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
Arduro
CDS
siniat
EDIT-Structural
rigips
ness project
concelex
SSAB
BogArt
theda mar
MAKITA
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
noark
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander