Agenda Constructiilor
Marti, 03 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - CES: Proiectare structurala "made in Romania", pe piata scandinava
CES: Proiectare structurala "made in Romania", pe piata scandinava
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 04 Apr 2023 06:25
Consolis Engineering Services (CES) Romania, firma de proiectare de structuri prefabricate din beton care presteaza servicii pentru companiile scandinave din grupul Consolis, a realizat preponderent lucrari din sectoarele nerezidentiale - industrial si public, in contextul in care cererea provenita din domeniul rezidential a scazut semnificativ in a doua jumatate a anului 2022. Compania asigura, de asemenea, servicii de proiectare de structuri metalice, avand in vedere faptul ca multe constructii sunt alcatuite din structuri mixte de beton prefabricat si elemente metalice, uzual pe pietele din Scandinavia. In ceea ce priveste inovarea, departamentul de cercetare si dezvoltare al companiei se ocupa de analiza, testarea si implementarea solutiilor prefabricate eficiente si personalizate pentru intreg grupul Consolis. Transferul bunelor practici, standardizarea produselor si optimizarea solutiilor utilizate se numara printre atributiile acestui departament. Pe langa acestea grupul dezvolta si procedee de automatizare a procesului de proiectare.
Avand in vedere evolutia buna a pietei constructiilor din Romania, conducerea CES Romania nu exclude ca, pe viitor, sa ofere servicii de proiectare si pe plan local.
Interviu cu ing. Endre Szabó (40 de ani), Managing Director la CES Romania si specialist cu o experienta profesionala de 18 ani in domeniul proiectarii de structuri.
 
- Cum se desfasoara procesele de proiectare, in cadrul CES Romania si ce particularitati are modul scandinav de proiectare a structurilor?
- Procesele de proiectare utilizate in cadrul companiei CES sunt standardizate si ne ajuta sa oferim solutii de inalta calitate intr-un mod cat mai eficient. Prioritizam, de asemenea, incorporarea a cat mai multor elemente din gama de produse "Green Spine Line®" a Consolis, care cuprinde o serie de elemente si materiale inovative cu emisii de CO2 mult mai reduse fata de solutiile uzuale. In proiectarea de zi cu zi urmarim, de asemenea, sa automatizam cat mai mult procesele de proiectare. Proiectarea computationala (computational design) este din ce in ce mai prezenta in activitatea noastra, avantajele oferite fiind semnificative. Chiar daca in domeniul constructiilor inertia la schimbare este mare, aceasta orientare catre a folosi potentialul tehnologiei informatiei este inevitabila si chiar necesara. Urmatorii pasi vor fi utilizarea inteligentei artificiale pentru a folosi intr-un mod si mai eficient datele colectate. Cu toate aceste noi posibilitati disponibile, nu trebuie sa uitam ca cea mai importanta componenta ramane, totusi, omul, inginerul cu cunostintele sale temeinice, fara de care utilizarea acestor date nu ar aduce nicio valoare.
 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023?
- Anul trecut, pe langa proiectele rezidentiale, care au fost cel mai des intalnite pe pietele scandinave, ne-am ocupat si de proiecte nerezidentiale de tip comercial, industrial si public. Pentru anul acesta suntem pregatiti sa raspundem la noile provocari intr-un mod si mai eficient. Dezvoltam si implementam solutii de automatizare bazandu-ne pe de datele detaliate colectate, pe tehnologii si solutii inovatoare, pe dezvoltarea competentelor in aceste directii acordand o atentia sporita la exigentele clientilor si la reducerea efectelor asupra mediului inconjurator. Sectorul constructiilor din Romania pare mai putin afectat de contextul actual comparativ cu alte piete, ceea ce il face atractiv pentru a oferi servicii de proiectare si pe plan local.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii in acest an?
- Anul 2023 a inceput cu unele semne de intrebare, dar, pe parcurs, am vazut imbunatatiri. Cert este ca daca se prelungeste starea de instabilitate cauzata de razboi, inflatie si teama de investitii, atunci in mod sigur vom simti mai puternic consecintele contextului actual atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu. In Scandinavia, sectorul rezidential este afectat puternic. Sectoarele non-rezidentiale, in schimb, par a fi active atat pe pietele nordice, cat si la noi in tara. Urmatoarea perioada va fi decisiva pentru a vedea daca vom fi afectati numai pe termen scurt sau si pe termen mediu. Privim precauti, insa cu optimism, spre evolutiile din 2023.
 
 
- Cum estimati ca vor evolua preturile de proiectare, in 2023?
- Preturile de proiectare, in principiu, reflecta realitatea si, chiar daca va fi un mic decalaj, efectele inflatiei si a volumului de lucru se vor resimti si in preturile de proiectare. Evolutia preturilor in 2023 depinde de cum evolueaza pietele si de capabilitatile firmelor de a-si eficientiza modul de lucru.
 
- Ce impact au digitalizarea si noile tehnologii in domeniul proiectarii de structuri si asupra fortei de munca si a productivitatii din acest sector?
- Contextul actual a facut ca digitalizarea si tehnologiile noi sa devina o necesitate obligatorie. Daca aceste tehnologii noi sunt folosite intr-un mod optim, impactul in cresterea productivitatii se va simti puternic. Forta de munca in domeniul proiectarii este din ce in ce mai rara si, chiar daca avem la dispozitie diferite unelte, tehnologii si solutii revolutionare, valorificarea acestora este posibila numai daca utilizatorii lor au pregatirea tehnica, competentele si cunostintele necesare. Meseria de inginer proiectant in constructii nu este una usoara, este nevoie de multa munca pentru insusirea cunostintelor necesare si pentru dezvoltarea acestora in mod continuu, iar raspunderea asociata este una foarte mare, deoarece este vorba de siguranta oamenilor. Procesul de proiectare implica nu numai utilizarea instrumentelor si tehnologiilor, ci si creativitatea umana, gandirea critica si abilitatile de rezolvare a problemelor. Noile tehnologii sau solutii pot fi folosite pentru a imbunatati eficienta si eficacitatea procesului de proiectare, dar nu le pot inlocui complet.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
man and machineALLBIMVideoConfAC-iulhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
IN CURAND editia
SEPTEMBRIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 177 (Septembrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
FRONTALE
theda mar
Ubitech
leviatan
strabag nivel 1
CDS
BALTIC
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
Acvatot 2019
MAKITA
rigips
grundfos
noark
viarom
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
BA 2023
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica