Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Cornel & Cornel Topoexim (CCT): Portofoliul de contracte asigura o dezvoltare solida
Cornel & Cornel Topoexim (CCT): Portofoliul de contracte asigura o dezvoltare solida
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 31 Mai 2022 06:45
Cornel & Cornel Topoexim (CCT), companie romaneasca specializata in servicii de topografie, cadastru, cartografiere - GIS si geodezie, este unul dintre liderii acestei piete, cu o experienta de 28 de ani in domeniu si o cifra de afaceri de aproape 20 de milioane de lei realizata in 2021. Pe baza contractelor incheiate si a evolutiei lucrarilor, Cornel Paunescu, directorul general al companiei, estimeaza o crestere a afacerilor in 2022. Portofoliul total de lucrari este evaluat la circa 60 de milioane de lei. De asemenea, in directia dezvoltarii societatii, conducerea acesteia a accesat fonduri europene in valoare de 6,2 milioane de lei, pentru dotarea cu aparatura, computere si software de ultima generatie.
Compania este membru fondator al Asociatiei Patronale de Geodezie din Romania si in cadrul acesteia lucreaza peste 100 de specialisti (ingineri, consultanti etc.), personal cu o pregatire solida in domeniu si o bogata experienta profesionala.
Interviu cu Prof. Dr. Ing. Cornel Paunescu (69 de ani), director general la Cornel & Cornel Topoexim, manager cu o experienta profesionala de 30 de ani pe piata de topografie, cadastru si geodezie.
 
- Cum a evoluat activitatea de cadastru in 2021 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2022 si in perspectiva?
- Activitatea de cadastru beneficiaza de un program special de finantare prevazut in POR - Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF) - si este prevazut ca pana in anul 2023 sa fie finalizate de cadastrat integral 660 de Unitati Administrativ Teritoriale (UAT). In acest context, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a licitat realizarea acestor lucrari. In afara POR, exista o finantare din fondurile proprii ale ANCPI pentru cadastrarea UAT-urilor la nivel de sector cadastral, in special in zonele agricole. In acest mod, inclusiv societatile cu potential mai mic pot participa la licitatie. Acest program a demarat in anul 2016 si s-a continuat inclusiv in perioada pandemiei.
In contextul unei dezvoltari semnificative a pietei, compania noastra a realizat, in 2021, o cifra de afaceri de 18,78 milioane de lei. Dupa primele 3 luni din 2022 rulajul se situeaza la circa 20% din nivelul inregistrat anul trecut. Estimam insa, pe baza contractelor incheiate si a evolutiei lucrarilor, sa depasim cifra de afaceri din 2021.
 
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- In aceasta perioada, asiguram servicii de inregistrare sistematica pentru Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, alaturi de alti doi asociati, dar si pentru 4 UAT-uri (Pui, Salasu de Sus, Vata de Jos - judetul Hunedoara si Poieni - judetul Cluj), contracte incheiate cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. De asemenea, lucram la implementarea aplicatiei ParcelMapping GIS (patentata de societatea noastra) in comuna Crucea, judetul Constanta. Mai avem in derulare alte cinci contracte incheiate cu CNAIR, avand ca obiect declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere a lucrarii de utilitate publica de interes national pe anumite sectoare ale unor viitoare autostrazi. Inca patru contracte avem semnate cu CN CF CFR SA, avand ca obiect intocmirea documentatiilor cadastrale si de evaluare a imobilelor afectate de proiectul de utilitate publica reabilitarea liniei de cale ferata Brasov - Simeria, componenta a Coridorului Rin - Dunare, pentru circulatia maxima de 160 km/h. Pentru mediul privat, avem in implementare un contract-cadru incheiat cu OMV Petrom, pentru realizarea unor lucrari topografice si de mediu necesare infiintarii de noi sonde. In total, contractele in curs de realizare au o valoare cumulata de circa 60 de milioane de lei.
 
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Am accesat fonduri europene si am reusit sa castigam un proiect prin POR, pentru imbunatatirea competitivitatii economice prin cresterea productivitatii muncii, in valoare de 6,2 milioane de lei. Astfel, vom reusi sa ne dotam cu aparatura, computere si software de ultima generatie din domeniul nostru. In ceea ce priveste pregatirea specialistilor, am finantat participarea angajatilor la scoli de vara pe profilul activitatii noastre. De asemenea, am stimulat inscrierea la doctorat a celor mai bine pregatiti angajati. Avem, astfel, trei doctori angajati in cadrul companiei si alte trei persoane inscrise la doctorat.
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in lucru?
- Dificultatile sunt legate de interactiunea cu angajatii din sectorul de stat care, din cauza unei birocratii duse la extrem, intarzie finalizarea proiectelor. De asemenea, legislatia care guverneaza lucrarile pe care le executam este in continua schimbare. Vorbim aici de Legea nr. 7/1996, Legea cadastrului si publicitatii imobiliare, care s-a schimbat semnificativ de mai multe ori pe an in ultimul deceniu. In aceste conditii, la predarea unui proiect trebuie modificate anumite elemente din cauza schimbarilor legislative care au loc intre incheierea contractului si predarea lucrarii.
Contractele nu contin intotdeauna clauze egale pentru ambele parti. De multe ori, beneficiarul nu are obligatiile pe care le impune executantului.
 
 
Forta de munca ar trebui sa fie suficienta, avand in vedere numarul mare de absolventi din facultatile de profil. In meseria noastra, insa, se face si teren. Aceasta inseamna deplasari in zone departate de sediul companiei si, din acest motiv, foarte multi prefera sa se angajeze in alte domenii, unde nu este nevoie de prea mult efort (vanzatori la supermarket, agenti de vanzare, brokeri etc.). De aici vin probleme legate de angajarea unor persoane care sa fi terminat o facultate de profil. In acest caz, angajam orice absolvent, indiferent de profil, si il introducem in domeniu, ajutat de un specialist. Avem permanent nevoie de noi angajati, dar este destul de greu de tinut pasul cu alte domenii.
Mai exista si problema plecarilor. Unii angajati pleaca dupa nici o luna, deoarece spun ca nu se asteptau sa fie atat de greu. Altii pleaca dupa un an, maxim trei, deoarece vor sa devina sefi mai repede si nu simt ca li se ofera ocazia. Aceasta ocazie vine pentru cei care dovedesc ca pot face fata provocarii unei pozitii de sef.
 
 
- Cum au evoluat preturile de executie de lucrari in ultimele 12 luni si cum estimati ca vor fluctua acestea in perioada urmatoare?
- Preturile lucrarilor de cadastru s-au marit in anul 2020, deoarece la licitatii nu se mai prezentau firme din cauza tarifelor foarte mici. In ultimele 12 luni, insa, nu au avut nicio evolutie. In urma scumpirilor este evident ca au crescut costurile. In primul rand s-au marit salariile, deoarece este evident ca angajatii platesc facturi mai mari. In al doilea rand, s-au majorat costurile cu utilitatile, dar mai ales cu combustibilii, ceea ce ne afecteaza, deoarece avem deplasari in toata tara, pe care le facem cu autoturisme. Estimam o crestere a preturilor cu minimum 25% la viitoarele competitii. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
leviatan
rigips
noark
MAKITA
Ubitech
concelex
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
FRONTALE
viarom
strabag nivel 1
CDS
theda mar
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander