Agenda Constructiilor
Luni, 26 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - PITESTI: Dezvoltarea durabila a unei zone depinde de factori eterogeni
PITESTI: Dezvoltarea durabila a unei zone depinde de factori eterogeni
Arhitectura & Proiectare Publicat de Simona Ene 08 Feb 2012 12:08
Stefan Mihaita Zdrafcu (59 de ani)
Functia/Institutia: arhitect-sef, Primaria municipiului Pitesti;
Experienta profesionala: 38 ani in domeniul proiectarii.
 
Din anul 2008, municipiul Pitesti a fost declarat pol de dezvoltare urbana, fiindu-i alocate 38,8 milioane de euro din surse nerambursabile pentru finantarea proiectelor dezvoltate prin Programul Operational Regional (POR), Axa Prioritara 1, pentru sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor cu acest statut. In prezent, autoritatile locale au depus 12 proiecte de investitii la Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Muntenia, din care 10 obiective sunt incadrate in domeniul infrastructurii de transport (drumuri, pasaje etc.), iar doua investitii vizeaza modernizarea infrastructurii sociale. Totodata, un program destinat extinderii si reabilitarii termice a unui imobil de invatamant se afla, in prezent, in etapa de aprobare pentru obtinerea finantarii, la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
 
- Ce proiecte ati depus in prezent sau se afla in curs de avizare?
- Dintre proiectele actuale aflate in analiza, fac parte cele pentru reabilitarea si modernizarea unor artere rutiere si a unor pasaje, respectiv podurile ce traverseaza raul Arges si Doamnei, podul rutier Viilor si strazile Linariei, Costache Negri, Targu din Vale, Calea Campulung etc. De asemenea, va fi instalat un sistem de supraveghere in zonele Podul Viilor si Parc Strand - regiune ce va fi reabilitata si modernizata, la randul sau. Totodata, va fi amenajata o parcare, cu o suprafata de 10.000 mp, in proximitatea Bazinului Olimpic, va fi refacut Parcul Lunca Argesului, pe un teren cu o suprafata de 25 de hectare si se va realiza un ansamblu multifunctional in zona centrala - prin reconversia cladirii Cinematografului Bucuresti - ce va ingloba un spatiu multimedia, cu o sala de concerte pentru Filarmonica locala, o sala de cinema si una pentru evenimente si conferinte.
 
- Descrieti problemele intampinate in sfera specifica de activitate.
- Principalele probleme ce apar in activitatea investitionala sunt reprezentate de dificultatile procesului de evalure, aprobare si obtinere a finantarii proiectelor. In pofida faptului ca termenele atribuite fiecarei etape a unui obiectiv sunt prestabilite, nerespectarea acestora din cauza ADR sau MDRT genereaza intarzieri in ceea ce priveste implementarea acestora, uneori ajungandu-se pana la situatia in care planurile nu mai sunt de actualitate, iar refacerea acestora sa fie efectuata din surse de la bugetul local. O alta dificultate este reprezentata de solicitarile investitionale nepotrivite pentru zona urbana din punct de vedere al amplasamentului, al impactului socio-urban sau chiar interzise prin documentatiile de urbanism aprobate prin lege. Totodata, exista documentatii tehnice realizate la limita legalitatii sau cu incalcarea acesteia. Investitorii ar trebui sa tina cont de amplasament, de orientare, de acces, de forma, dimensiunea si calitatea geotehnica si juridica a terenului in momentul in care prezinta un proiect pentru avizare, astfel incat acesta sa nu fie returnat investitorului.
 
- Care sunt conditiile necesare pentru o dezvoltare durabila?
- Dezvoltarea orasului nu depinde exclusiv de proiectele finantate din surse nerambursabile, in prezent fiind emise autorizatii de construire pentru o serie de investitii publice si private, o parte a acestora aflandu-se in etapa de avizare a documentatiilor urbanistice. Obiectivele se adreseaza, in special, sectorului rezidential, de servicii, invatamant sau infrastructurii socio-urbane. In ceea ce priveste domeniul constructiilor - un factor important in dezvoltare - cu toate ca in intervalul 2011-2012 piata specifica va inregistra o noua scadere cantitativa, cu siguranta va beneficia de o selectare calitativa a investitiilor publice si private.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19AUTODESKelmas_1octVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
CELCO 2020
Acvatot 2019
hilti
ssab ag antrepriza generala
rigips
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere