Agenda Constructiilor
Joi, 14 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - POPP & ASOCIATII: Sectorul public plateste tot mai greu proiectele
POPP & ASOCIATII: Sectorul public plateste tot mai greu proiectele
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 13 Iun 2024 06:20
Compania Popp & Asociatii ofera servicii de proiectare structurala si consultanta tehnica, proiectare generala, management de proiect, inginerie geotehnica, monitorizare, precum si incercari ale materialelor de constructii. Succesul in afaceri este un rezultat direct atat al profesionalismului membrilor echipei societatii, cat si al sprijinului pentru atingerea obiectivelor stabilite, oferit de o serie de parteneri importanti precum Architect Service, Skanska, Constructii Erbasu, CSI Romania, Westfourth Architecture, Vastint, Bog’Art si Autodesk. In ultimele doua decenii, Popp & Asociatii a livrat proiecte a caror suprafata depaseste 4,1 milioane mp. Pentru a reliefa cele mai importante aspecte ale pietei constructiilor din Romania, cu accent pe segmentul lucrarilor publice, a fost solicitata opinia lui Dragos Marcu, director general al Popp & Asociatii.
 
- Ce proiecte de constructii de cladiri publice aveti in lucru si in ce stadiu de implementare se afla acestea?
- Pe nisa cladirilor publice, avem contracte pentru obiective de investitii cu destinatii diverse, aflate in diferite stadii de proiectare: aeroporturi, muzee, spitale, arene sportive, unitati educationale sau lacasuri de cult. Astfel, am finalizat recent proiectarea pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii Aeroportului Satu-Mare si a Aeroportului International "Avram Iancu" din Cluj. De asemenea, am elaborat Studiul de fezabilitate pentru extinderea Spitalului Clinic Militar de Urgenta "Dr. Constantin Papilian", din Cluj-Napoca, dar si proiectul de extindere a sectiei de terapie intensiva nou nascuti a spitalului "Marie Skłodowska-Curie", din Bucuresti, unde am propus un sistem structural inovativ, ce va fi implementat prima oara in Romania. Intr-un stadiu foarte avansat se afla si proiectul Aeroportului International "Mihail Kogalniceanu" din Constanta. In ceea ce priveste lucrarile din afara tarii, am finalizat Studiul de pre-fezabilitate pentru Stadionul National din Chisinau.
In acest moment, avem in curs proiectarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania, consolidarea si extinderea Universitatii Ovidius din Constanta si proiectarea si pregatirea documentatiei tehnico-economice pentru Muzeul National al Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989, din Timisoara. De asemenea, vom demara in curand proiectarea pentru stadioanele "Gheorghe Hagi" din Constanta si "Nicolae Dobrin" din Pitesti, precum si pentru Centrul pentru optica de mare putere de la Magurele.
In acelasi timp, continuam colaborarea cu AMCCRS pentru evaluarea, expertizarea si proiectarea solutiilor de interventie a constructiilor cu risc seismic ridicat din Bucuresti, avand la acest moment peste 50 de expertize finalizate, iar in prezent concentrarea s-a mutat in zona de proiectare a interventiilor, avand contracte pentru 25 de cladiri, care de abia au demarat. Ne asteptam ca pana la sfarsitul anului cantitatea sa se dubleze. O serie importanta de contracte sunt acelea despre care nu putem furniza amanunte, in general legate de domeniul militar si de cel nuclear.
 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si in primele 4 luni din 2024 si ce estimari aveti pentru 2024 si in perspectiva anilor 2025-2027?
- Avand un ritm de lucru bine stabilit dat de experienta anilor de activitate ai firmei, nu am intampinat fluctuatii majore din punct de vedere al proiectelor la care se lucreaza in echipa Grupului Popp. Bineinteles, ne dorim si ne bucura anii in care cifra de afaceri a grupului este in crestere, insa chiar si atunci cand am inregistrat o stagnare a acesteia, consideram ca am avut un an reusit, avand in vedere provocarile intampinate si proiectele la care am lucrat. Asadar, am inceput 2024 continuand o parte din proiectele demarate anul trecut si am constatat cu bucurie ca unele dintre obiectivele de investitii pentru care am realizat in trecut studii de fezabilitate au fost aprobate si vor avansa lucrarile anul acesta. Nu intrevedem schimbari majore in activitate pentru anul acesta, vom continua sa oferim clientilor nostri cele mai bune solutii si proiecte sustenabile. Este greu sa estimam cum se vor derula lucrurile in viitor, multe aspecte nu depind doar de noi ca firma, ci de modul in care vor evolua investitiile in Romania si in industria constructiilor in particular, mai ales avand in vedere ca 2024 este an electoral.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri publice la inceputul anului 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- De la inceputul anului, au fost aprobate mai multe proiecte de constructie si modernizare a unor cladiri publice, in domenii precum aparare, sanatate si educatie. In mod sigur aceste investitii aprobate acum se vor resimti in timp si vor stimula activitatea in domeniul constructiilor in urmatorii ani.
Trebuie spus insa, aici, ca de la aprobare pana la inceputul lucrarilor e totusi cale lunga. Nu cred ca trebuie sa ne ferim sa spunem ca sectorul public "gafaie", ca plateste din ce in ce mai greu proiectele. Nu putem ignora aspectele legate de digitalizare, de automatizare, de inteligenta artificiala generativa, unde ce s-a facut mai semnificativ s-a facut tot in mediu privat, sectorul public fiind cu mult in urma fata de ce a promis in urma cu niste ani, iar noi, ca tara, fiind semnificativ in urma altora, chiar din aceeasi categorie. E un paradox: avem IT-sti, dar nu avem IT (dezvoltat).
 
 
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru si cum estimati ca vor evolua acestea in 2024?
- Incepem prin a raspunde ca nu credem ca in acest an se va resimti o schimbare semnificativa sub acest aspect. Daca raspundem la prima intrebare atunci trebuie sa spunem ca preturile in proiectare sunt obscen de mici. Plecand de la niste cutume vechi de 15-20 de ani (celebrul 3%) si de la niste studii de fezabilitate realizate in urma cu cativa ani, in timpul pandemiei sau chiar inainte, se ajunge sa se proiecteze astazi cu 1-2% din pretul real al investitiei, o valoare de cel putin 3 ori mai mica decat media europeana, fara sa vorbim de tarile din prima linie. Subliniem, pretul real, pentru ca pe baza acelorasi studii de fezabilitate si preturile de construire au variat mult, pentru ca in ultimii ani au fost multe evenimente perturbatoare care au lasat urme adanci, iar piata de azi este cu totul schimbata fata de cea din urma cu cinci ani. Daca din punct de vedere legal, preturile de construire se actualizeaza, guvernantii nu au fost la fel de receptivi fata de proiectare, cum au fost fata de executie. Apoi mai puneti si faptul ca niste facilitati fiscale promise pentru 10 ani sectorului de constructii au fost anulate in cea mai mare parte dupa 5-6 ani - ultima modificare a fost catre sfarsitul anului trecut. Sa mai luam in considerare si inflatia, care in ultimii ani a fost galopanta, dar si fondul de resurse tot mai disproportionat fata de cerinta. Ca urmare, salariile nu au stat pe loc, au crescut, totusi fiind din ce in ce mai greu proiectarii sa tina pasul cu executia sau cu consultanta, sub acest aspect. Dincolo de inflatie si de taxe mai mari, sigur ca la nivel individual veniturile au crescut, dar consecintele pe termen mai lung au previziuni sumbre pentru sectorul proiectarii si pentru firmele din acest domeniu. In definitiv, cresterea nu este una in termeni reali, pentru ca in mod evident poti sa faci sau sa cumperi mai putin chiar si cu bani mai multi.
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design, pe segmentul cladirilor publice, in aceasta perioada?
- Am remarcat o crestere a cererii pentru sustenabilitate, pentru constructii care sa minimizeze impactul asupra mediului, promovand eficienta energetica, atat in cazul cladirilor private, cat si al celor publice. De asemenea, observam ca se pune mare accent pe integrarea tehnologiei inteligente in cladirile publice, de la sisteme de iluminat care se adapteaza la conditiile de lumina naturala, la sisteme de incalzire si racire care se auto-regleaza pentru a economisi energie. O alta tendinta este reutilizarea si schimbarea functiei unei cladiri existente pentru a raspunde unor noi scopuri, o modalitate eficienta de a conserva resursele si de a pastra patrimoniul arhitectural. Din pacate, la nivel european exista tot mai putin interes pentru "problema seismica" care este a Romaniei si, izolat, a altor catorva tari, fiind incomparabil mai mic fata de interesul pentru eficientizare energetica sau pentru problemele legate de mediu, de incalzirea globala. Sustenabilitate nu poate fi numai abordand problemele unui domeniu, iar misiunea noastra, a inginerilor, va fi sa aratam de ce nu se poate sustenabilitate fara constructii durabile si reziliente si sa gasim solutii, cai prin care sa inscriem structurile de rezistenta pe drumul sustenabilitatii, intr-un inteles complex si pragmatic.
 
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Vom mentine dezvoltarea intregului grup de companii in directia digitalizarii, prin investitii in echipamente, softuri si dezvoltarea profesionala a echipei. Ne dorim sa avem un echilibru intre proiectele publice si cele private, realizate la acel nivel de calitate care ne-a consacrat si pentru care suntem recunoscuti in randul clientilor nostri. De asemenea, investim in departamentul nostru de cercetare-dezvoltare pentru a veni cu solutii inovatoare adaptate proiectelor si nevoilor clientilor de a beneficia de constructii sigure si sustenabile in timp.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
rigips
VEGO
konsent
quadratum
SIGM
DRS
Arduro
theda mar
MAKITA
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
noark
viarom
Ubitech
ness project
concelex
strabag nivel 1
CDS
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<