Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - PPAE se reorienteaza catre proiecte publice, pentru diversificarea activitatii
PPAE se reorienteaza catre proiecte publice, pentru diversificarea activitatii
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 08 Dec 2022 06:25
Anul 2022 a reprezentat o noua perioada de dezvoltare pentru compania de arhitectura si inginerie Pintilie+Partners Architecture & Engineering (PPAE), cu o crestere de aproximativ 15% a cifrei de afaceri si mentinerea nivelului de profitabilitate. Potrivit lui Bogdan Alexandru Pintilie, arhitect fondator al PPAE si specialist cu o experienta profesionala de 22 de ani in domeniu, dupa o prima jumatate de an de dezvoltare sustinuta de cerere, din semestrul al doilea au inceput sa se manifeste efectele inflatiei si ale cresterii dobanzilor, cu impact major asupra investitorilor si proiectelor acestora. "Prima jumatate a anului a fost o perioada de dezvoltare, cu cresterea echipei de proiectare, cu cereri de la clienti peste capacitatea biroului. In a doua parte a anului, insa, s-au resimtit puternic efectele inflatiei si ale cresterii dobanzilor. Multi investitori au ales sa isi amane proiectele, cel putin pana primavara viitoare", a precizat Bogdan Alexandru Pintilie.
Totodata, arhitectul spune ca in Bucuresti se simte efectul blocarii PUZ-urilor, fiind tot mai greu pentru investitori sa gaseasca terenuri pe care se pot autoriza ansambluri, in contextul in care pe terenurile mari este obligatorie aprobarea de PUZ-uri, chiar daca investitorii nu solicita derogari de la PUG.
 
 
"Pentru a contracara contractia pietei private, am decis reintoarcerea pe piata proiectelor publice, pentru diversificare. In acest moment pare ca, cel putin pe termen scurt (3-6 luni) am reusit sa compensam macro-tendintele negative. Cred ca PPAE se va mentine la nivelul actual in perioada urmatoare", estimeaza fondatorul PPAE.
In ceea ce priveste dezvoltarea pietei rezidentiale, afectata grav de inflatie si cresterea ratei dobanzilor, reprezentantul PPAE estimeaza ca aceasta isi poate reveni abia in anul 2024, daca nu vor mai aparea alte evenimente de impact.
"Nu am fost niciodata intr-o situatie in care sa fie atat de greu de facut estimari asupra pietei de constructii, chiar pe termen scurt. Situatia se poate schimba foarte repede, din motive complet independente de cele economice, cu care suntem obisnuiti. Depindem foarte mult de evolutia conflictului din Ucraina si, mai ales, de masurile pe care tarile UE le iau ca raspuns la acest conflict. In opinia mea, masurile acestea au fost luate fara o analiza atenta a impactului economic, pe motive mai degraba ideologice. De aceea, tot ce pot sa va spun este ca proiectele rezidentiale sunt si vor fi, in continuare, foarte afectate de rata dobanzilor. Se pare ca abia in 2024 poate urma o revenire, daca nu mai avem surprize", a precizat arh. Bogdan Alexandru Pintilie.
 
 
Cresterile de preturi din constructii pot fi absorbite de piata
In noul context al anului 2022, arhitectul spune ca a scazut interesul pentru investitii, deoarece riscurile sunt prea mari pentru multi investitori, iar mai putine investitii inseamna mai putine proiecte pe piata. "In acest context, depinde de fiecare companie sa-si ia masuri specifice pentru ca scaderea sa nu se reflecte si in activitatea proprie. In ceea ce priveste PPAE, aceste masuri au inceput sa aiba impactul pozitiv scontat in luna noiembrie. Pana atunci, am avut o perioada in care am incheiat contracte mai putine si mai mici", a explicat Bogdan Pintilie. Referitor la impactul cresterii pretului energiei, acesta nu s-a reflectat major direct asupra activitatii PPAE, sediul companiei fiind o cladire pasiva, caz in care nevoile energetice sunt mai degraba pentru activitatea de productie, adica pentru calculatoare.
Totusi, scumpirile au afectat semnificativ sectorul de constructii, insa arhitectul spune ca acestea pot fi absorbite de piata.
"Cresterile de preturi in constructii, atat la materiale, cat si la manopera, pot fi absorbite de piata. Ele perturba activitatea din sector, dar nu o blocheaza, fiind in mare parte justificate de pretul energiei si mentinerea cererii la un nivel ridicat. Estimez insa o scadere a cererii, motiv pentru care cred ca si preturile de executie vor avea o usoara tendinta de scadere, incepand cu primavara viitoare. Aceasta tendinta va fi partial contracarata de marile proiecte de infrastructura", a explicat arhitectul PPAE.
 
 
Noi proiecte, in stadiul de elaborare a conceptelor
In prezent, arhitectii de la PPAE lucreaza la conceptele a doua noi proiecte interesante. Primul dintre acestea este reprezentat de un Centru regional de sortare a corespondentei si depozitare fullfillment, in Sibiu, pentru FAN Courier Active, companie ce continua dezvoltarea de centre regionale, dupa ce le-a finalizat, impreuna cu PPAE, pe cele de la Brasov si Cluj. Amplasamentul este foarte aproape de accesul de pe autostrada catre aeroport.
"La fel ca in cazul extinderii centrului din Stefanesti, ansamblul de la Sibiu va utiliza multe solutii pentru reducerea consumului de energie si a amprentei de carbon. Desi nu este obligatoriu pe domeniul industrial, aplicam standardele nZEB si in aceste cazuri. La obiect, masurile pe care le includem in proiect sunt urmatoarele:
• sasuri tampon la toate usile de acces in hale. Aceasta este o solutie specifica depozitarilor cu temperatura controlata, pe care o arhitectii de la PPAE o extind acum la toate aplicatiile;
 incalzire in pardoseala, in locul incalzirii cu aeroterme;
 incalzire cu sistem combinat pompa de caldura si centrala pe gaze;
 panouri fotovoltaice pe cea mai mare parte a acoperisului;
 stocarea energiei produse de panouri in baterii;
 termoizolatie sub pardoseala halelor, pe contur.
 
 
Celalalt proiect nou marca PPAE este reprezentat de Centrul de cercetare si transfer tehnologic in acvacultura si ecologie acvatica, pentru Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Arhitectii vor proiecta modernizarea si dezvoltarea a doua statiuni de cercetare: Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Acvacultura si Ecologie Acvatica Iasi (SCDAEA) si Statiunea Biologica "Petru Jitariu" Potoci - Neamt (SBPJ).
De asemea, PPAE continua lucrarile de proiectare a ansamblului CVE Residence Alpha, cu 560 de apartamente, ce va fi construit in Bucuresti, pe Bd. Metalurgiei. Complexul este in etapa elaborarii proiectului tehnic si detaliilor de executie (PTh+DE) pentru Faza 1 si la nivel de concept, pentru Faza 2. Proiectarea se face impreuna cu Axa Design Arhitectural. "Acest proiect a inregistrat unele intarzieri din cauza schimbarii reglementarilor urbanistice aplicabile, din motive independente de investitor", a precizat arh. Bogdan Alexandru Pintilie.
Printre proiectele la care PPAE lucreaza in aceasta perioada (in faza DTAC) se afla si urmatoarele proiecte industriale:
 Extinderea halei de montaj cu dock-uri logistice pentru Ford Romania, la Craiova, cu o suprafata de 4.500 mp, pe un singur nivel si pe structura laminata din otel. Contractul este de tip proiectare si executie, fiind realizat impreuna cu Qauntum Construct, din Galati. Noua hala va fi alipita la o extindere anterioara, proiectata tot de catre PPAE, ca parte a aceleiasi echipe.
 Fabrica de Gheata pentru Instant Ice, in judetul Constanta, localitatea Ovidiu. Unitatea va avea o suprafata de 3.500 mp (P+1E partial) si va fi ridicata pe structura de beton prefabricat. Majoritatea spatiilor cladirii vor avea temperatura controlata, unele la regim de congelare. Fabrica va produce gheata pentru consum alimentar. Procesul tehnologic este automatizat in intregime.
 Fabrica de produse de mase plastice Biodeck pentru Promateris, la Crevedia. Hala va avea 2.500 mp (P+1E partial), pe structura din beton prefabricat. Acest proiect continua colaborarea cu Promateris, pentru care PPAE are in lucru si alte obiective, la Buftea si Belciugatele.
 
 
Standardele nZEB, inca o alegere pentru investitori
Arhitectii de la PPAE promoveaza in randul investitorilor si implementeaza in proiecte standardele nZEB, fiind constienti de necesitatea si utilitatea acestora, mai ales in perioada actuala marcata de cresterea costurilor cu energia. Totusi, dupa doi ani de la statuarea obligativitatii de a proiecta si construi la standarde nZEB, in realitatea de pe piata, acestea par inca o alegere pentru unii investitori si proiectanti.
"Piata de proiectare s-a impartit in doua. O parte care aplica, pe cat posibil, cerintele si o parte care cauta metode sa le evite cu totul. Pare a fi o alegere a investitorilor si proiectantilor, nu o obligatie legala. Autoritatile nu au competenta de a face verificari pe aceasta tema. Concluzia mea este ca aceste standarde sunt folositoare si necesare, dar sunt foarte complicate din punct de vedere tehnic. Eu, personal, inteleg necesitatea acestei complexitati, dar nu pot sa nu remarc ca ea depaseste capacitatile majoritatii actorilor din piata. Depindem intr-o masura mult prea mare de specialisti, iar acestia sunt putini si au pareri foarte diferite. Datele de intrare in calcul sunt de multe ori diferite, iar metodele de calcul difera si ele, desi mai putin. Se simte acut necesitatea unor metodologii", a precizat Bogdan Alexandru Pintilie.
 
 
Dezvoltare pe doua directii, la PPAE
Indiferent de contextul pietei de constructii, fondatorul PPAE are in permanenta in vedere dezvoltarea companiei. In prezent, aceasta se realizeaza pe doua directii:
• dezvoltarea competentelor echipei de proiectare, prin experienta, cooptarea de membri noi cu competente superioare si prin scolarizari informale;
• dezvoltarea bazei de clienti. Aceasta se produce cel mai mult de la sine, in timp, prin recomandari, dar si prin intermediul publicitatii in mediul online, prin participari la evenimente de diverse tipuri si licitatii publice.
"Ne propunem sa avem o dezvoltare organica, sustenabila, combinata cu cresterea calitatii produsului arhitectural atat din punct de vedere tehnico-economic, cat si estetic", subliniaza fondatorul PPAE.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
concelex
noark
quadratum
theda mar
strabag nivel 1
rigips
viarom
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
CDS
EDIT-Structural
siniat
MAKITA
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander