Agenda Constructiilor
Luni, 02 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - SAM IDEAS: Dinamica imprevizibila a sectorului de arhitectura si proiectare
SAM IDEAS: Dinamica imprevizibila a sectorului de arhitectura si proiectare
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 14 Aug 2015 13:41
Dinamica proiectarii de arhitectura este destul de imprevizibila, investitiile fiind greu de anticipat, insa in ultima perioada s-a inregistrat un trend ascendent in domeniul imobiliar, concomitent, insa, cu o mai mare reticenta a investitorilor fata de firmele de proiectare si de modul de lucru al acestora, potrivit opiniei arhitectilor Ana-Maria si Sebastian Savescu, fondatorii biroului Sam Ideas, din Iasi, firma specializata in proiectarea de imobile rezidentiale de lux si de cladiri industriale si din domeniul sanitar. "Majoritatea beneficiarilor noi vin cu o lipsa de incredere la primele discutii si, abia dupa cateva etape parcurse, inteleg care este rolul arhitectului, cum trebuie sa colaboreze si ca se pot baza pe profesionalismul nostru", au observat arhitectii.
Potrivit acestora, beneficiarii au inceput sa inteleaga importanta creatiei de arhitectura si apeleaza la specialisti pentru investitiile pe care le intentioneaza. "Din fericire, am reusit de-a lungul anilor sa nu facem compromisuri in proiectele noastre si sa nu ne aliniem, astfel, unei tendinte a «dezvoltatorilor» de a construi ieftin, repede si fara atentie la detalii, la necesitatile clientilor, ci doar la propriul profit. In domeniul industrial, se remarca o dinamica favorabila a investitiilor in zona de productie, spatii industriale care trebuie configurate functional, dar si sa primeasca o identitate vizuala adecvata. In domeniul sanatatii, capatand o experienta importanta in anii trecuti, ne-am putut permite sa abordam proiecte dificile, investitii unice atat ca program, cat si ca importanta regionala. Atentia pe care o acordam detaliilor si respectarii normativelor europene ne permite sa abordam orice provocare aparuta si sa implementam proiectele cu succes", au declarat Ana-Maria si Sebastian Savescu.
 
Organizarea in cadrul biroului este tot mai dificila
Printre tendintele curente din domeniu, specialistii au remarcat faptul ca a devenit mult mai dificila organizarea in cadrul biroului. "Tehnologia informatiei pune tot mai mult presiunea timpului asupra noastra, beneficiarii sau constructorii dorind raspunsuri foarte rapide, fara a lasa, de cele mai multe ori, suficient timp pentru analiza tuturor implicatiilor unei modificari sau ale unui detaliu nou. Cu toate acestea, am avut sansa de a avea mai mereu colaboratori profesionisti, care au respectat efortul nostru si au inteles ca o cladire este mai mult decat o suma de materiale de constructie, ca aceasta reprezinta spatiul in care ulterior isi vor desfasura munca sau traiul zilnic si controlul tuturor aspectelor pe care le implica proiectarea de arhitectura este vital pentru buna functionare ulterioara a spatiilor", au explicat fondatorii Sam Ideas.
O alta piedica dificil de depasit este reprezentata, potrivit celor doi arhitecti, de abundenta proiectelor de locuinte, din reviste sau de pe internet. "Multitudinea acestora ii determina pe multi beneficiari sa aleaga o casa asa cum ar alege o pereche de pantofi, sa nu caute sa inteleaga implicatiile pe care le are realizarea unei locuinte asupra vietii de familie. Proiectarea si constructia unei case reprezinta un proces complex, in care beneficiarul si arhitectul trebuie sa conlucreze indeaproape, fiecare punandu-si amprenta asupra rezultatului final, beneficiarul prin modul sau de viata, prin dorintele si aspiratiile pe care le are pentru el si familia lui, iar arhitectul prin profesionalismul, experienta si viziunea sa de ansamblu", au explicat arhitectii.
Printre proiectele renumite realizate de biroul Sam Ideas se afla centrul de agrement Alfaland, din Botosani, arena sportiva Pabo Sports, din Pascani (proiect de reabilitare pentru stadionul municipal din Pascani),ansamblul de locuinte Jazzu din Iasi, sediul companiei ClimaTherm Center - Iasi, showroom-ul Viosand din Pascani, spatiile de productie si cele administrative ale Tecnostamp Bacau, banca de stocare a celulelor STEM si centrul pentru transplant medular din cadrul IRO - Iasi, centrul de cercetare fundamentala si dezvoltare experimentala in medicina translationala Transcend (primul de acest gen din regiunea de nord-est a tarii), centrul de abilitati fundamentale al UMF Gr. T. Popa, din Iasi etc.
 
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMALLBIMman and machinehilti
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
viarom
Acvatot 2019
leviatan
strabag nivel 1
CDS
noark
grundfos
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
BALTIC
MAKITA
Ubitech
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
FRONTALE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
BA 2023
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica