TESSERACT a lansat avatarul AI - TESS, pentru proiecte de arhitectura medicala |
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 23 Mai 2025 13:15 |
![]() Sub conceptul „Tomorrow starts today with TESS”, Tesseract a gazduit o experienta multisenzoriala, pentru promovarea inovatiei in arhitectura medicala a viitorului si a rolului tehnologiei in arhitectura contemporana.
Astfel, lansarea avatarului A.I. TESS marcheaza un nou pas in arhitectura dedicata domeniului medical din Romania. TESS va fi practic un nou “coleg virtual” in cadrul studioului Tesseract - o interfata creata cu ajutorul inteligentei artificiale, care sintetizeaza si comunica vizual identitatea studioului, filosofia din spatele proiectelor si experientele acumulate in lucrul cu spitalele din Romania.
Avatarul Tesseract Architecture va sustine activitatea arhitectilor, oferind asistenta constanta in comunicarea cu clientii, prezentarea conceptelor si explicarea detaliilor tehnice intr-un mod accesibil. Acesta va functiona ca un reprezentant digital al studioului, capabil sa raspunda la intrebari frecvente, sa prezinte proiecte in medii interactive sau realitate virtuala si sa colecteze feedback.
In Romania, utilizarea inteligentei artificiale in arhitectura medicala este inca in faza incipienta. La nivel european, adoptarea A.I. in infrastructura spitaliceasca este intr-o expansiune semnificativa. Pana la finalul anului 2025, se estimeaza ca 90% dintre spitale vor utiliza tehnologii bazate pe AI pentru diagnosticare timpurie si monitorizarea pacientilor la distanta, potrivit Dialog Health*.
![]() In Europa, adoptarea avatarurilor AI in studiourile de arhitectura este inca in faza de dezvoltare, dar interesul pentru integrarea inteligentei artificiale in procesele de proiectare este in crestere. Conform unui raport al Royal Institute of British Architects (RIBA) din 2024,41% dintre arhitectii din Marea Britanie utilizeaza deja A.I. in anumite aspecte ale proiectelor lor, iar 54% se asteapta ca birourile lor sa foloseasca AI in urmatorii doi ani.
Avatarurile A.I. pot contribui semnificativ la crearea unor medii construite mai bune prin accelerarea procesului de proiectare, oferirea de feedback in timp real si facilitarea colaborarii intre echipele de arhitecti si clienti. Aceste instrumente digitale pot analiza date complexe, sugera imbunatatiri si anticipa provocarile de design, permitand arhitectilor sa se concentreze mai mult pe aspectele creative si sustenabile ale proiectelor.
Noaptea Studiourilor de Arhitectura la Tesseract a fost organizata cu sprijinul MJ Project, Can & Power, Zumtobel, Alumil, Rockwool, Chairry, Theta, Kadra si Bauder.
Arhitectii Tesseract au semnat pana in prezent peste 1,5 milioane de mp de proiecte, iar intre marile spitale proiectate de Tesseract Architecture se numara Spitalul pentru copii construit de Asociatia Daruieste Viata la „Marie Curie”, Spitalele Judetene Sibiu, Focsani, Buzau, Tulcea, Institutul Inimii de la Targul Mures, primele spitale modulare din Romania destinate ingrijirii pacientilor cu Covid-19, precum si numeroase proiecte de clinici si spitale private, in diferite localitati din tara.
|