Agenda Constructiilor
Vineri, 09 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - TRIPTIC: Orientare strategica spre regenerare urbana si sustenabilitate
TRIPTIC: Orientare strategica spre regenerare urbana si sustenabilitate
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 09 Mai 2025 06:25
In prezent, biroul Triptic Architecture and Engineering deruleaza mai multe proiecte importante in domeniul cladirilor publice si al constructiilor speciale, aflate in diverse stadii de implementare. Este vorba, printre altele de o serie de unitati de invatamant (scoli gimnaziale, licee, gradinite in judetele Brasov, Timis, si Prahova - aflate atat in faza de Studiu de Fezabilitate, cat si in cea de Proiect Tehnic, cu termene de predare in primele 9 luni din 2025), cladiri administrative (Laboratorul de Droguri Brasov, pentru IPJ Brasov - executia fiind finalizata in trimestrul intai din acest an), proiecte de infrastructura sportiva (stadioanele din Brasov si Slobozia, aflate in faza de Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic), precum si mai multe proiecte speciale, cum ar fi portul din Jegalia (judetul Calarasi), cu termen de predare in a doua jumatate a anului si aflat in faza de Studiu de Fezabilitate. In cele ce urmeaza, arh. Aurel Basuc, co-fondatorul Triptic, se refera la perspectivele de evolutie a companiei si a sectorului de proiectare si constructii, pe termen scurt, mediu si lung. 
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si in primele 3 luni din 2025 si ce estimari aveti pentru anul in curs si in perspectiva anilor 2026-2030?
- Activitatea companiei a avut o evolutie constanta in 2024, cu un volum mai mare de cereri pentru proiecte publice finantate din fonduri europene si PNRR. Primele luni din 2025 au continuat pe aceeasi traiectorie, cu o crestere de aproximativ 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Pentru perioada 2026-2030 estimam o diversificare a cererii, in special pe zona proiectelor sustenabile si eficiente energetic, insotita de o crestere a nevoii de digitalizare si BIM in toate fazele de proiectare, precum si de o accentuare a parteneriatelor public-private in dezvoltarea infrastructurii educationale si sanitare.
 
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt (2025-2026) vizam consolidarea echipei de proiectare multidisciplinara, extinderea portofoliului pe segmentul medical si educational, realizare investitii in software BIM si formare profesionala. Pe termen mediu (2026-2028) urmarim deschiderea unui birou regional pentru acoperirea optima a proiectelor in zona de Centru - Vest a tarii, precum si cresterea ponderii proiectelor verzi si NZEB (nearly zero-energy buildings). Pe termen lung (2028-2030) ne propunem realizarea de parteneriate strategice cu dezvoltatori si autoritati publice pentru regenerare urbana si sustenabilitate.
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri/ constructii publice la inceputul anului 2025 si cum credeti ca se va dezvolta acesta in continuare?
- La inceputul lui 2025 se resimte o maturizare a pietei in ceea ce priveste sustenabilitatea si eficienta energetica, dar provocarile sunt inca mari, legate de lipsa personalului calificat, instabilitate legislativa si nevoia de claritate in aplicarea normativelor noi. Pe termen scurt si mediu estimam cresterea cererii pentru cladiri NZEB si solutii integrate (panouri solare, pompe de caldura, ventilatie cu recuperare) si orientarea spre materiale cu amprenta redusa de carbon. Exista in prezent o nevoie urgenta de politici publice clare, care sa echilibreze sustenabilitatea cu realitatile economice.
 
 
- Ce va aduce nou in domeniul arhitecturii si proiectarii adoptarea noului normativ de securitate la incendiu?
- Noul normativ P118/2025 introduce cerinte mai clare si riguroase privind scenariile de securitate la incendiu, obligatoriu integrate inca din faza de concept, integrarea solutiilor de detectie, evacuare si protectie activa, adaptarea proiectarii la functiunea reala a cladirilor si evaluarea riscurilor combinate. Acest lucru va necesita o colaborare mai stransa intre arhitecti, ingineri de instalatii si experti in securitate la incendiu inca din primele faze ale proiectului.
 
 
- In ce masura credeti ca va fi afectata activitatea economica, dar si din domeniul constructiilor/ investitiilor de dezechilibrele economice generate de prelungirea conflictului din Ucraina, adancirea celui din Orientul Mijlociu, dar si politica tarifara a administratiei Trump? 
- Riscurile geopolitice si economice pot duce la cresterea preturilor materialelor de constructii, aparitia de blocaje in aprovizionare si intarzieri in executie, dar si dificultati in atragerea de fonduri internationale pentru investitii publice. Totusi, sectorul constructiilor ramane un pilon al economiei, mai ales prin proiectele publice. Este esential ca autoritatile sa ofere stabilitate si predictibilitate fiscala si legislativa.
 
 
 
- Ce masuri considerati optime, la nivelul viitoarei administratii prezidentiale si al guvernului pentru a mentine Romania pe o traiectorie economica favorabila mediului de afaceri si de investitii, dar si societatii, in ansamblul sau?
- La acest capitol s-ar impune simplificarea si digitalizarea procedurilor de autorizare, prelungirea si adaptarea programelor de finantare pentru proiecte verzi si infrastructura educationala/ sanitara, investitii in formarea profesionala in constructii, proiectare si inginerie. Este nevoie, de asemenea, de claritate si stabilitate legislativa, in special privind normele tehnice si achizitiile publice, precum si de crearea unui cadru legislativ pentru parteneriate public-private in domeniul constructiilor publice.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGTotalEnergieshiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
SSAB
concelex
Ubitech
noark
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
Daikin
AED
theda mar
TECNIC
KADRA
BogArt
EURO BUILD
leviatan
Eco Garden Construct
CDS
MCA
EDIT-Structural
SIGM
strabag nivel 1
Acvatot 2019
MAKITA
GEWISS

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<