Agenda Constructiilor
Luni, 03 August 2020
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ALLBIM: Aproape 20% din valoarea pietei globale de constructii reprezinta pierderi
ALLBIM: Aproape 20% din valoarea pietei globale de constructii reprezinta pierderi
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 02 Iul 2020 06:14
Industria constructiilor se afla pe o pozitie codasa in ceea ce priveste digitalizarea fata de alte sectoare, precum cel auto, IT sau telecomunicatii. Desi piata globala a constructiilor are o valoare estimata la 3.500 de miliarde USD (1.300 miliarde euro la nivel european), cel putin 20% din aceste cifre reprezinta pierderi, a declarat Dan Moraru, directorul general al AllBim Net, in cadrul videoconferintei Go Digital - Exemple de digitalizare in sectorul constructiilor.
"Conform researchgate.net, cel putin 20% din valoarea totala a pietei de constructii reprezinta pierderi, din care 10% sunt pierderi de materiale, 30% reprezinta refaceri de proiect si 40% din munca este neproductiva. Mai mult, aproximativ 40% din proiecte depasesc, pana la finalizare, bugetele initiale, iar in cazul a circa 90% dintre ele exista intarzieri la termenele de finalizare. Principalele cauze sunt ineficienta in comunicare, planificare si colaborare", a explicat Dan Moraru.
Potrivit unui alt studiu, realizat de Allplan cu Institute of Civil Engineering (ICE) din Marea Britanie, arata ca principalele cauze ale acestor pierderi sunt reprezentate de schimburile incomplete de date intre factorii care iau parte la elaborarea unui proiect (arhitecti, structuristi, ingineri de instalatii etc.), dar si de modificarile ulterioare aduse proiectelor.
"Observam ca proiectele au devenit tot mai complexe de-a lungul timpului, implicand resurse materiale si umane greu de imaginat in urma cu cativa ani. Aceste resurse se gasesc din ce in ce mai greu si au o productivitate extrem de scazuta comparativ cu alte sectoare ale economiei, la nivel global, nu numai ]n Romania. In Anglia, de exemplu, aproape toate proiectele publice au depasiri de costuri, estimate de la 11% la constructiile de poduri la 149% la tuneluri", a mai spus managerul AllBim.
In acest context, la nivelul UE a fost constituit un grup de lucru (EUBIM Taskgroup) ce a analizat sectorul constructiilor si a recomandat pasii ce trebuie urmati, mai ales de sectorul public, pentru digitalizarea sectorului de constructii.
Potrivit datelor EUBIM, sectorul constructiilor este cel mai putin digitalizat sector, fara rate de crestere a productivitatii (doar 1% in ultimii 20 de ani), si cu probleme sistemice in procesele sale, legate de nivelurile de colaborare, investitii insuficiente in tehnologie si in cercetare-dezvoltare, gestionare defectuoasa a informatiilor etc. Analiza EUBIM mai arata ca, la nivel european, o imbunatatire minima de 10% a productivitatii in constructii ar genera economii de 130 miliarde euro anual.
"De aici au rezultat si primii pasi spre standardizarea proceselor din sectorul constructiilor si au fost create primele standarde BIM, care vor ghida procesele colaborative pentru proiectarea, constructia si operarea cladirilor si a altor constructii. S-a adoptat si standardul privind schimbul de date intre constructii si facility management (EN ISO 16739 IFC). In continuare, se lucreaza la standarde precum nivelul de informatii pe care trebuie sa-l contina modelele si documentatia aferenta constructiei, faza operationala a activelor (sau securitatea datelor), standarde ce fac parte din acelasi pachet de standarde BIM (EN ISO 19650)", a mai aratat Dan Moraru.
 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelCOVID-19AUTODESKVideoConfAC-iulallbim
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
elmas 2017

Parteneri

HABITAT
hilti
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere