Agenda Constructiilor
Joi, 29 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - BIM are sens doar daca se foloseste pe intreg ciclul de viata al obiectului construit
BIM are sens doar daca se foloseste pe intreg ciclul de viata al obiectului construit
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 01 Dec 2023 06:25
Referitor la conceptul BIM, nu are niciun sens proiectarea in acest sistem pentru ca apoi, in executie, sa nu fie continuata constructia a ceea ce putem numi Digital Twin al proiectului, spune Rodica Lupu, managerul Clusterului TEC. "Prea adesea se confunda obiectivele utilizarii BIM cu realizarea unui proiect tridimensional. Acesta este un beneficiu si un inceput, dar adevaratul obiectiv pentru care s-a inventat, sa spunem, metodologia BIM, este de a constitui o copie digitala fidela al obiectului construit, care sa permita exploatarea inteligenta si eficienta a acestuia. Daca dupa ce am construit proiectul obiectului digital, nu adaug, in timp ce il construiesc, toate informatiile relevante, adica toate atributele, in cel mai mic detaliu, pe care le capata in realitatea fizica acest obiect construit, nu mai am ce face cu proiectul 3D, devine aproape inutil odata finalizata lucrarea. Dimpotriva, incarcand toate informatiile, toate specificatiile, toate eventualele modificari ce se dovedesc necesare in procesul de executie, de obtine in final replica digitala, unu-la-unu, a constructiei. Acesta este produsul care intereseaza, aici este adevaratul progres pe care il aduce utilizarea BIM, la care se adauga, si nu trebuie minimalizate, beneficiile legate de eficientizarea tuturor operatiunilor de la proiectare pana la executie si apoi administrare. Inca o data trebuie reiterat faptul ca BIM are sens doar daca se foloseste pe intregul ciclu de viata al obiectului construit", a explicat Rodica Lupu.
Cu privire la viteza de implementare a intregului proces de transformare digitala, reprezentanta Clusterului TEC a precizat faptul ca in Romania exista un anumit tip de comportament care se repeta in toate industriile si chiar in majoritatea domeniilor de activitate, inclusiv in comportamentele sociale: "ne hotaram greu, dar odata ce ne-am hotarat, ne miscam repede".
Prin urmare, este de asteptat ca odata declansat procesul de digitalizare, acesta sa se realizeze intr-un mod accelerat, pe o curba exponentiala. 
 
Tinerii sunt tot mai putin dispusi sa lucreze fizic
Tehnologiile specifice Industry 4.0 sunt nu doar utile, ci si foarte necesare, mai ales in contextul crizei perpetue si ireversibile a fortei de munca din constructii manifestate in Europa.
"Nu ne mai intoarcem din drum, tinerii sunt tot mai putin dispusi la efort fizic si isi doresc o munca mai curand inteligenta, decat solicitanta din punct de vedere fizic. Robotii de orice fel vor deveni prietenii nostri in toate industriile si in multe aspecte ale vietii, asadar nu mai are rost sa punem la indoiala relevanta sau utilitatea lor. In industria constructiilor, nu doar in Romania, ci la nivel comunitar si, de fapt, in intreaga lume, cu cateva exceptii, Industry 4.0 patrunde mai lent. Este de inteles, de altfel, intrucat transformarea proceselor intr-o firma de constructii nu este deloc simpla si nici nu se poate face repede. Orice schimbare importanta necesita a fi realizata intr-un proiect pilot, in care atat beneficiarul, cat si ceilalti participanti implicati sa fie dispusi sa participe si sa permita introducerea respectivelor inovatii. Sunt riscuri multiple si cum rareori un antreprenor acopera tot ciclul de viata al constructiei prin capabilitatile sale este necesara colaborarea cu terti, care face si mai dificil procesul de schimbare. Sunt insa deja firme mari care au integrat numeroase tehnologii avansate in constructii. Chiar si in tara noastra exista un inceput, deocamdata inca timid. Nu cred ca se va intampla ceva important in urmatorii cinci ani in Romania in acest sens. Dar in urmatorii 10 ani, da. Consider ca in jurul anului 2030 va incepe cu adevarat transformarea. Pana atunci vom vedea firmele din avangarda aventurandu-se in primele incercari, creand retete inteligente de lucru, in timp de majoritatea companiilor vor incepe sa se digitalizeze lent pe parcursul urmatorilor 5 ani, unele din proprie initiativa, cele mai multe fortate de antreprenori mari sau, in ultima instanta, de legislatie. Roboti in santier vom vedea mai tarziu, dar cand vor incepe sa apara, se vor inmulti repede", a mai adaugat Rodica Lupu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
quadratum
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
concelex
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
top 500
FRONTALE
MAKITA
top 500
top 500
CDS
noark
leviatan
strabag nivel 1
Acvatot 2019
viarom

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander