Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Cadware Engineering: Firmele mari de constructii au inceput deja adoptia BIM
Cadware Engineering: Firmele mari de constructii au inceput deja adoptia BIM
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 04 Aug 2022 06:05
In ceea ce priveste nivelul de implementare BIM in sectorul constructiilor din Romania, situatia difera oarecum fata de cea a transformarii digitale, in general. Firmele de proiectare cumva au inteles aceasta necesitate inca din urma cu cativa ani. Astfel au facut implementari BIM in pofida lipsei unui cadru legislativ coerent. Referitor la firmele de executie, stadiul este inca unul incipient, in opinia Brandusei Parlog, Managing Partner Cadware Engineering, exprimata cu prilejul celei mai recente editii a videoconferintei EURO-Constructii.
"Din fericire, firmele mari au demarat aceasta implementare a noului mod de lucru. Un astfel de proces nu este nici pe departe facil, necesita timp si resurse financiare/ umane, insa exista companii care au ales sa parcurga aceasta cale. Un alt aspect remarcat de noi, care reiese in special din intrebarile primite de la clienti, este faptul ca majoritatea isi doresc adoptarea conceptului BIM, dar inca au probleme legate de intelegerea exacta a modalitatilor de implementare. Desigur, noi suntem optimisti si consideram ca toate problemele din gama respectiva se vor rezolva intr-o perioada de doi-trei ani. Pare destul de mult, dar multe aspecte sunt legate de cadrul legislativ, la care se lucreaza in acest moment. Exista intr-adevar o reticenta la schimbare, care probabil ca nu se manifesta exclusiv la companiile de constructii. In general, atunci cand se pune problema implementarii unei inovatii de mare complexitate cum este transformarea digitala, se impune analiza detaliata a tuturor aspectelor, pentru a asigura succesul demersului respectiv. Lucrurile ar trebui sa mearga in directia cea buna, avand in vedere faptul ca dispunem de instrumente, de consultanta, de programe de finantare etc., toate acestea putand accelera procesele", a declarat Brandusa Parlog.
 
BIM si Digital Twin devin necesitati in constructii
Cadware Engineering promoveaza o serie de tehnologii menite sa sustina transformarea digitala, cum ar fi, de exemplu, echipamente de masurare si software specializat. Atat BIM, cat si Digital Twin constituie procese complexe, in cadrul carora achizitia de date are un rol vital.
"Multa lume face, inca, o serie de confuzii intre 3D si BIM. Ultimul dintre acestea este, de fapt, un concept mult mai complicat, care adauga la modelul tridimensional date cu privire la constructie, modul sau de functionare, permite interogari, adaugarea componentelor de timp (4D) si de cost (5D). Scanarea tridimensionala este o metoda folosita pentru achizitia de date din teren si cererea a sporit foarte mult in ultimii cinci ani, pentru ca permite o analiza detaliata a cladirii. Aria de aplicare este extrem de extinsa si include, printre altele, lucrari de arheologie si restaurare, constructii civile si industriale, proiectare si urbanism, facility management etc. Trebuie subliniat ca un model BIM precis generat prin scanare 3D asigura beneficii pe intreaga perioada de viata a unui proiect, asigura o colaborare optima intre discipline, presupune mai putine modificari datorita gradului ridicat de acuratete, ofera posibilitatea realizarii unor estimari extrem de precise, faciliteaza sincronizarea intre procesele de proiectare si executie datorita dezvoltarii unui model CAD foarte precis folosit ca baza pentru Digital Twin", a explicat Brandusa Parlog intr-una din interventiile din cadrul EURO-Constructii.
Pentru a urmari cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
concelex
rigips
leviatan
viarom
quadratum
EDIT-Structural
MAKITA
noark
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
siniat
Ubitech
theda mar
CDS
ness project
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander