Agenda Constructiilor
Luni, 06 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - CE: Numai 61% dintre romani cred in cresterea importantei digitalului pana in 2030
CE: Numai 61% dintre romani cred in cresterea importantei digitalului pana in 2030
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 07 Dec 2021 11:50
Doar sase din zece romani cred ca internetul si instrumentele digitale vor fi importante in vietile lor pana in 2030, iar numai aproape un sfert considera ca aceste tehnologii le vor aduce mai multe avantaje decat dezavantaje, potrivit unui Eurobarometru publicat recent de Comisia Europeana. Prin comparatie, rezultatele sondajului - realizat in perioada septembrie-octombrie 2021 - arata o discrepanta foarte mare intre Romania si celelalte state membre, in contextul in care o majoritate covarsitoare (81%) a cetatenilor UE considera ca internetul si instrumentele digitale vor juca un rol important in viitor. In plus, marea majoritate considera ca definirea si promovarea de catre Uniunea Europeana a drepturilor si principiilor europene sunt utile pentru realizarea cu succes a transformarii digitale.
"Rezultatele sondajului arata ca peste opt din zece europeni (81%) considera ca, pana in 2030, instrumentele digitale si internetul vor fi importante in viata lor. Peste 80% dintre cetatenii UE considera ca utilizarea acestora va aduce cel putin tot atatea avantaje cat dezavantaje. In schimb, doar o mica parte (12%) se asteapta ca utilizarea instrumentelor digitale si a internetului pana in 2030 sa aduca mai multe dezavantaje decat avantaje", precizeaza raportul.
Sondajul mai releva ca mai mult de jumatate (56%) dintre cetatenii UE care au participat la cercetare se declara ingrijorati de atacurile cibernetice si criminalitatea informatica, precum furtul sau abuzul de date cu caracter personal, programele malware sau phishingul. In plus, peste jumatate (53%) dintre acestia au declarat, de asemenea, ca sunt ingrijorati cu privire la siguranta si bunastarea copiilor in mediul online, iar aproape jumatate (46%) dintre cetatenii UE sunt ingrijorati de utilizarea datelor si a informatiilor cu caracter personal de catre intreprinderi sau de catre administratiile publice. Aproximativ o treime (34%) dintre cetatenii UE sunt ingrijorati de dificultatea de se a deconecta si de a gasi un echilibru bun intre viata online si cea offline, iar aproximativ unul din patru cetateni (26%) este ingrijorat de dificultatea dobandirii de noi competente digitale, necesare pentru a participa activ in societate. In sfarsit, aproximativ unul din cinci cetateni ai UE (23%) si-a exprimat ingrijorarea cu privire la impactul produselor si serviciilor digitale asupra mediului.
Si la aceste capitole, Romania se afla in partea de jos a clasamentului, numai 38% dintre romanii care au participat la sondaj declarandu-se ingrijorati de atacurile cibernetice si criminalitatea informationala si tot atatia (38%), de siguranta si bunastarea copiilor in mediul online. Totodata, numai 33% sunt ingrijorati de pericolele legate de utilizarea datelor lor personale de catre companii sau administratiile publice, in timp ce 58% au declarat ca nu sunt constienti ca drepturile care se aplica offline ar trebui respectate si online.
"Conform rezultatelor sondajului, majoritatea cetatenilor UE considera ca UE le protejeaza bine drepturile in mediul online. Cu toate acestea, un numar semnificativ (aproape 40%) de cetateni ai UE nu sunt constienti de faptul ca drepturi precum libertatea de exprimare, viata privata sau nediscriminarea ar trebui sa fie respectate si in mediul online, iar in sase state membre ale UE, mai mult de trei din patru cetateni nu sunt constienti de acest lucru. Cu toate acestea, marea majoritate a cetatenilor UE considera ca este util sa afle mai multe despre aceste drepturi", potrivit unui comunicat CE.
Marea majoritate (82%) a cetatenilor UE considera ca definirea si promovarea de catre Uniunea Europeana a unei viziuni europene comune asupra drepturilor si principiilor digitale sunt utile. Aceste principii ar trebui sa aiba implicatii concrete pentru cetateni; de exemplu noua din zece cetateni (90%) sunt in favoarea includerii principiului conform caruia toata lumea, inclusiv persoanele cu handicap sau persoanele expuse riscului de excluziune, ar trebui sa beneficieze de servicii publice digitale usor de accesat si de utilizat. Cetatenii doresc sa fie informati in mod clar cu privire la termenele si conditiile aplicabile conexiunii lor la internet, sa poata accesa internetul printr-o conexiune de mare viteza si la preturi accesibile si sa poata utiliza o identitate digitala sigura si de incredere pentru a accesa o gama larga de servicii online publice si private.
***
Rezultatul acestui prim sondaj Eurobarometru va contribui la elaborarea unei propuneri de declaratie europeana privind drepturile si principiile digitale a Parlamentului European, a Consiliului si a Comisiei. Declaratia va promova o tranzitie digitala modelata de valorile comune europene si de o viziune asupra schimbarilor tehnologice centrata pe factorul uman.
Dupa acest prim sondaj, o serie recurenta de sondaje Eurobarometru va fi planificata in fiecare an (incepand din 2023) in vedere colectarii de date calitative, bazate pe perceptia cetatenilor cu privire la modul in care vor fi puse in aplicare in UE principiile digitale, odata ce vor fi consacrate in declaratie.
Pentru a consulta Barometrul integral, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
EDIT-Structural
viarom
siniat
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
MAKITA
theda mar
noark
quadratum
CDS
Acvatot 2019
rigips
concelex
Ubitech
ness project

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
AICPS_30
econet
top 500
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander