Agenda Constructiilor
Joi, 06 Mai 2021
 
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - certSIGN: Semnatura electronica reprezinta pasul firesc in digitalizarea constructiilor
certSIGN: Semnatura electronica reprezinta pasul firesc in digitalizarea constructiilor
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 02 Apr 2021 06:54
certSIGN este Prestator de servicii de incredere calificat conform Regulamentului UE eIDAS nr. 910/2014 si pune la dispozitia specialistilor din sectorul de constructii certificate calificate emise in conformitate cu Reglementarile eIDAS, pentru semnaturi electronice calificate cu valoarea legala.
Aceste semnaturi pot fi semnatura electronica calificata care se realizeaza prin utilizarea dispozitivului criptografic securizat de creare a semnaturii (token USB) si a unui cod PIN unic sau semnatura electronica calificata la distanta prin care orice document poate fi semnat in cloud, fara token, de pe orice dispozitiv - inclusiv smartphone sau tableta, de oriunde si oricand.
Ce trebuie retinut este ca semnatura electronica realizata cu un certificat digital calificat este singurul tip de semnatura electronica care are efectul juridic echivalent al unei semnaturi olografe in toate statele membre UE si inlocuieste atat semnatura olografa, cat si parafa profesionala sau stampila individuala, dupa caz, conform OUG nr. 140/2020.
Interviu cu Aurel Meirosu (37 de ani), Director Dezvoltare Afaceri la certSIGN si manager cu o experienta profesionala de 12 ani in industria semnaturii electronice si a serviciilor de incredere eIDAS.
 
- Cum functioneaza semnatura electronica pentru arhitectura si constructii, pe scurt, si care sunt principalii pasi pentru obtinerea acesteia?
- Semnatura electronica poate fi utilizata de toti profesionistii din domeniul constructii/ urbanism/ arhitectura pentru a semna orice document in format PDF (certificate de urbanism, certificate energetice, rapoarte de expertiza tehnica, proiecte de arhitectura/ rezistenta/ instalatii, procese-verbale, dispozitii de santier, Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD), Planuri Urbanistice Generale (PUG), autorizatii de constructie, studii geotehnice/ de impact si avize).
Deoarece reglementarile legislative in vigoare impun inscrierea unor atribute specifice in functie de calitatea profesionala si autoritatea competenta care a acordat dreptul de semnatura sau de practica, kit-urile de semnatura electronica calificata certSIGN (certificat calificat, dispozitiv criptografic - token USB si aplicatia de semnare clickSIGN) destinate specialistilor din aceste domenii pot fi obtinute facil fie prin transmiterea unui e-mail la adresa Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , fie prin completarea formularului de contact din pagina www.certsign.ro/oug140.
In cazul in care o persoana detine deja un certificat calificat de semnatura electronica si doreste reemiterea acestuia cu inscrierea atributelor, trebuie sa trimita un e-mail la adresa Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .
 
- Sunt receptive companiile din constructii si ceilalti factori implicati in obtinerea unei semnaturi electronice?
- Primul nostru client asociat domeniului constructii in format electronic a fost Primaria Municipiului Galati, care a emis primul certificat de urbanism in format 100% digital din Romania, folosind solutia certSIGN de semnatura electronica la distanta. Discutii am avut si cu mediul privat, de exemplu cu Bog’Art sau chiar cu Patronatul Societatilor din Constructii, pe care i-am asigurat de toata deschiderea noastra in ceea ce priveste accesul membrilor la acest instrument care ii ajuta sa isi eficientizeze activitatea. Astfel, derularea formalitatilor 100% electronic va permite industriei sa aloce mai mult timp activitatii propriu-zise, sa creasca natural calitatea serviciilor si sa fie mai aproape de clientul final, economisind timpul petrecut intre ghiseele diverselor institutii de fiecare data cand documentatia trebuie actualizata sau reinnoita.
 
- Ce potential considerati ca are aceasta piata pentru constructii/ arhitectura?
- In ultimul an, transformarea digitala a devenit un imperativ strategic pentru majoritatea companiilor. In mod traditional, industria constructiilor este mai conservatoare in adoptarea unor tehnologii, dar in ultima perioada apetitul pentru adoptarea noilor tehnologiilor a crescut, iar cei care au adoptat solutii informatice de gestionare a proceselor au vazut deja beneficii. 
In ceea ce priveste adoptarea semnaturii electronice, credem ca tocmai aceasta orientare treptata catre transformarea digitala a deschis drumul catre adoptarea documentelor semnate electronic. In acest moment, potentialul este urias, tinand cont de faptul ca domeniul constructiilor a fost mai putin afectat de pandemia de coronavirus. Fiecare etapa a unui proiect de constructii implica o multitudine de documente, avize etc., iar utilizarea semnaturii electronice va aduce beneficii cuantificabile in cresterea eficientei si a productivitatii, imbunatatirea procesului de management si controlul costurilor.
In acelasi timp, suntem constienti ca este un proces pe termen mediu si lung in care atat mediul privat, cat si cel public cu atributii in domeniu trebuie, in primul rand, sa isi doreasca sa lucreze mai eficient. Apoi trebuie sa depasim rezistenta la schimbare si sa ne implicam activ si noi, furnizorii de tehnologie, in procesul de invatare, de explicare si de promovare a noilor tehnologii. Asadar adoptia depinde in mod direct de actorii implicati, inclusiv cat de accesibil este instrumentul prin care poti semna electronic toate documentele. Iar aici noi am pregatit o procedura simpla, descrisa mai sus, care poate fi parcursa de orice profesionist indiferent cat de obisnuit sau nu este cu tehnologia in general. 
 
- Ce tendinte sunt in acest domeniu? Ce aplicatii complementare exista si la ce ajuta acestea?
- Principala tendinta este cea mentionata mai sus, legata de utilizarea tehnologiilor IT in domeniile proiectarii (tehnologia BIM permitand o digitalizare completa a activitatilor de proiectare), al executiei (tehnologii de management de proiect si de planificare ca, de exemplu, Primavera, MS Projects) si al mentenantei pe durata de viata a constructiilor (platforme informatice specializate ca de exemplu Archibus). 
Digitalizarea domeniului constructiilor presupune, pe langa tehnologii si programe precum cele amintite mai sus, prezenta unor furnizori de servicii de incredere care sa asigure neutralitatea si securitatea tranzactiilor electronice. De ce?
Pentru ca, pe de o parte, este vorba de existenta unui numar foarte mare de participanti in domeniul constructiilor (autoritati, clienti, prestatori, furnizori, executanti, verificatori, consultanti, manageri de proiect etc.), iar pe de alta parte, deoarece foarte multe informatii care circula intre acesti actori sunt confidentiale (conditii contractuale, preturi, termene, solutii tehnice etc.). Este deci absolut necesara prezenta in acest ecosistem a unui prestator de servicii de incredere care, pe langa serviciile de semnatura electronica calificata prezentate mai sus, sa ofere si alte servicii necesare : marcarea temporala (pentru certificarea datei si orei), email criptat (pentru transmiterea in siguranta a datelor confidentiale) si arhivare electronica (pentru pastrarea in siguranta a informatiilor confidentiale generate in activitatea de constructii).
Utilizarea solutiei noastre de transmitere emailuri criptate - emailerSAFE - asigura tranzitul in siguranta al documentelor prin infrastructuri informatice deschise, publice, nesecurizate. Prin utilizarea solutiei noastre de arhivare electronica cu valoare legala, se garanteaza autenticitatea, integritatea si confidentialitatea documentelor astfel arhivate pentru perioadele de timp stabilite prin legislatie, accesarea documentelor este facila, oricand si de oriunde, in timp ce costurile de arhivare scad cu 67% comparativ cu arhivarea fizica. Mai mult decat atat, sunt documente extrem de importante ale caror termene de pastrare sunt foarte riguros reglementate de legislatia in vigoare. Serviciul nostru de arhivare electronica, in conditiile Legii nr. 135/2007, asigura practic si inchiderea acestui cerc 100% electronic, avand astfel garantia faptului ca documentele, desi in format electronic, sunt pastrate in conditii de siguranta, conforme cu cerintele legale. Spre deosebire de pastrarea documentelor pe hartie, riscul ca cele electronice sa fie deteriorate, inteligibile din cauza depozitarii improprii sau chiar distruse este aproape zero pentru intreaga perioada de pastrare.
 
- Cu ce dificultati va confruntati in activitatea curenta?
- Activitatea certSIGN, in special cea de comercializarea a certificatelor digitale calificate de semnatura electronica, este human-intensive, in sensul in care, in cazul semnaturii cu token, clientii completeaza online pe site-ul nostru certsign.ro datele necesare pentru emiterea certificatelor, dar mai urmeaza un pas, cel de confirmare a identitatii persoanei care face solicitarea, actiune care trebuie facuta de un operator. Acest lucru se face fata in fata cu cel care solicita certificatul, ceea ce, in actualul context al pandemiei, este un risc. Insa, am luat toate masurile recomandate de autoritati pentru a ne proteja echipa si clientii.
Un alt lucru care ne afecteaza este lipsa de predictibilitate cauzata de pandemia prelungita, care determina adoptarea unor decizii guvernamentale fara o consultare prealabila a reprezentantilor industriei si fara respectarea intocmai a directivelor europene. Suntem de parere ca doar modul unitar de reglementare, la nivel european, este benefic si ca incercarile de a "lasa stacheta mai jos" in ceea ce priveste cerintele de certificare eIDAS in unele tari cum este si Romania, poate duce la o diminuare a increderii utilizatorilor. De aceea, compania noastra a aderat si se mentine strict la nivelul celor mai inalte reglementari internationale si europene. In acest sens, dialogul intre zona de reglementare si jucatorii din piata serviciilor de incredere trebuie sa devina obligatoriu daca dorim adoptarea unor masuri eficiente si sigure pentru piata.
Ne dorim, deci, sa fie aplicat si respectat cadrul legislativ in domeniul reglementarii furnizarii serviciilor de certificare, asa cum este acesta definit de Regulamentul European 910/2014 (regulamentul eIDAS), in vigoare de altfel, in toate statele membre UE. Mai exact, ne-am dori ca toti potentialii utilizatori de semnatura electronica sa stie ca doar semnatura electronica calificata garanteaza atat autenticitatea identitatii persoanei care semneaza, deoarece atunci cand emite un certificat calificat, prestatorul se asigura ca detinatorul semnaturii electronice este o persoana reala, identificabila, cat si valoarea legala a documentului astfel semnat. 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTALLBIMAUTODESKgamma_2021VideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hidroplasto
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
hilti
ssab ag antrepriza generala
cv water 2021
CELCO 2020
Acvatot 2019
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere