Agenda Constructiilor
Marti, 21 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - OVES Enterprise: Avansul pietei de software franeaza brusc catre finalul anului
OVES Enterprise: Avansul pietei de software franeaza brusc catre finalul anului
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 15 Dec 2022 13:54
Avansul pietei de software si servicii din Romania franeaza brusc pe final de an, pe masura ce multe dintre proiecte se inchid, traditional, inainte de sfarsitul anului, iar companiile sunt rezervate in a porni altele noi, in acest moment. Reticenta companiilor este justificata de tendinta globala de a reduce cheltuieli, in contextul izbucnirii unei potentiale noi crize, ca efect al prelungirii razboiului din Ucraina, al inflatiei crescute, al crizei energetice si al concedierilor masive facute de marile companii de tehnologie.
Astfel, daca, in mod traditional, in Romania, segmentul IT are o rata anuala de crestere de 15% - 17%, potrivit Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), evolutia pe final de an, din ultimele 2 luni, arata, potrivit estimarilor OVES Enterprise, cel mult, o crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, anticipand un recul mai mare anul viitor.
„In prezent, in piata, avem in desfasurare un lant al slabiciunilor: companiile au bani, dar investitorii sunt mai precauti cu fondurile de care dispun, multi dintre producatori nu mai au bugete sau le-au redus, in timp ce companiile de servicii au mai putin de lucru. In acelasi timp, unele proiecte sunt puse in stand-by pe o perioada nedefinita, au loc disponibilizari masive, cel putin in SUA, iar companiile tech care au avut un an bun merg mai departe acum doar cu produsele esentiale, cele secundare fiind puse pe hold”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, mentionand ca primele semne ale unui astfel de moment au aparut prin luna august. „Noi am muncit de cinci ori mai mult ca sa reusim sa ne indeplinim target-ul de 6-7 milioane de euro pe care ni l-am propus in acest an”.
Anul trecut, cifra de afaceri OVES Enterprise a crescut de 4 ori, ajungand la aproximativ 14 milioane de lei. Pentru 2022, compania vizeaza, cel putin, dublarea veniturilor, obiectivul asumat la inceputul anului fiind de 30 de milioane de lei.
Finalul de an aduce si mai putini bani pentru programatori, fee-urile acestora scazand in acord cu situatia din piata, din cauza ofertei mai mari de dezvoltatori si prin prisma lipsei de proiecte.
„Marile companii de tehnologie din SUA au facut concedieri: Facebook, Twitter, Amazon etc. Fiind o oferta mai mare de developeri in piata, atat din cauza concedierilor, cat si a scaderii numarului de proiecte, si fee-urile practicate au scazut. Iar acest lucru genereaza si o triere, o filtrare mai atenta intre developerii buni si cei mai putin buni”, mai spune Mihai Filip.
Totodata, Romania devine o zona tot mai riscanta, in ceea ce priveste accesarea de personal specializat, in contextul in care tot mai multe companii cauta developeri si in alte zone ale globului, cu atat mai mult cu cat, fee-urile practicate de programatorii romani se apropie din ce in ce mai mult de cele ale developerilor din SUA.
Lucrurile se schimba si in ceea ce-i priveste pe furnizorii de servicii software. Vor avea acces mai greu la proiecte, in perioada urmatoare, intrucat companiile dezvoltatoare de produse gasesc mai usor resurse pe care sa le angajeze. Iar firmele de produs care vor, in continuare, echipe de la companii de servicii, cauta, mai ales, developeri foarte experimentati sau care cunosc mai multe tehnologii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
man and machineTERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
CONCEPT STRUCTURE
BALTIC
BMI_Icopal
strabag nivel 1
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
rigips
Acvatot 2019
FRONTALE
leviatan
leviatan
CDS
hilti
CELCO 2020
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023