Agenda Constructiilor
Miercuri, 06 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - STUDIU: 10% din arhitecti folosesc deja instrumente AI in proiectele elaborate
STUDIU: 10% din arhitecti folosesc deja instrumente AI in proiectele elaborate
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 13 Sep 2023 13:56
Majoritatea arhitectilor romani considera ca inteligenta artificiala le va influenta activitatea profe-sionala si 10% dintre acestia folosesc deja instrumente de AI in proiectele pe care le dezvolta, po-trivit IBC Focus. Si marii constructori autohtoni testeaza noile tehnologii bazate pe inteligenta artificiala, ba chiar un sfert dintre companiile de constructii analizeaza noile oportunitati generate de AI si cum ar putea fi integrata in activitatea operationala.
Mai mult de jumatate dintre marii constructori (55%) afirma ca simt o intensificare a mediului concurential si, prin urmare, orice tehnologie noua care prezinta un potential de a creste avantajul competitiv in piata este deosebit de important, potrivit unui studiu IBC Focus. Pentru analiza re-alizata de IBC Focus au raspuns 102 dintre cele mai mari firme de arhitectura din Romania si 104 dintre cei mai mari constructori din tara.
Astfel, 8 din 10 arhitecti romani considera ca inteligenta artificiala le va influenta pozitiv activi-tatea profesionala, iar 43% dintre acestia declara ca impactul AI va fi semnificativ. Viitorul este aici pentru 10% dintre arhitecti, care sunt deja implicati in proiecte care utilizeaza inteligenta artificiala in procesul arhitectural.
“Inteligenta artificiala va influenta si mai mult domeniul arhitecturii si industria constructiilor in urmatorii ani. De la proiectare si planificare, la constructie si management, AI-ul va fi integrat in fiecare subdomeniu al industriei de constructii si in practica arhitectilor pentru imbunatatirea efi-cientei, reducerea costurilor si imbunatatirea procesul general de constructie. Ne asteptam ca adoptia AI sa fie constanta in Romania, tocmai de aceea am luat pulsul firmelor de arhitectura si de constructii cu privire la acest subiect prioritar pe agenda managerilor”, a declarat Andrei Spataru, CEO IBC Focus.
In ceea ce-i priveste pe constructori, acestia par mai putin influentati de evolutia inteligentei artificiale si doar un constructor din zece (9,62%) utilizeaza AI-ul in activitatea zilnica. De asemenea, un sfert dintre marii constructori analizeaza oportunitatile acestei tehnologii si solutii despre cum ar putea fi integrata in activitatea companiilor proprii.
Analizele complete privind piata constructiilor din perspectiva celor mai mari 100 de constructori si 100 de firme de Arhitectura din tara vor fi dezvaluite integral in analizele IBC Focus din aceasta toamna. IBC Focus pregateste de lansare cel doi noi anuare de referinta in piata con-structiilor. Una dintre tendintele anului este impactul inteligentei artificiale, iar IBC Focus a cules opiniile celor mai mari firme de arhitectura cat si a celor mai mari firme de constructii cu privire la acest aspect.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
Ubitech
Acvatot 2019
leviatan
BALTIC
noark
grundfos
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
FRONTALE
MAKITA
CDS
rigips
theda mar
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
BA 2023
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu