Agenda Constructiilor
Marti, 21 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - MAN AND MACHINE: BIM imbunatateste precizia proiectului
MAN AND MACHINE: BIM imbunatateste precizia proiectului
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 09 Aug 2018 09:24
Conceptul Building Information Modelling (BIM) este utilizat in arhitectura, instalatii si constructii pentru a construi cladiri mai bune, la timp si in buget. BIM promoveaza utilizarea instrumentelor si a datelor digitale pentru a colabora atat pe proiect, cat si in fazele de constructie si operare. Aceasta abordare reduce riscurile asociate metodelor traditionale, asigurand accesul corect la informatia potrivita pe parcursul intregului proces. Pe masura ce un proiect BIM progreseaza, se creaza un model informational al intregii cladiri care este actualizat in timp real, toate activele fiind conectate de datele cheie necesare functionarii si intretinerii eficiente, aici incluzandu-se si toate produsele proiectate, fabricate si comercializate de companiile care le produc.
Care sunt beneficiile pentru firmele de proiectare si productie?
Oferind clientilor obiecte simplificate si date despre produsele proprii, intr-un format care le face mai usor de gestionat, ne aliniaza direct la obiectivul de eficienta si de imbunatatire a performantei cladirilor. Valoarea BIM pentru operatorii de cladiri, constructori, contractori, comercianti si proiectanti devine semnificativa, aceste organizatii dorind sa sprijine lanturile de aprovizionare in furnizarea unei astfel de capacitati. A face BIM o parte a procesului fiecaruia este acum simplu, ieftin si poate oferi o fundatie pentru dezvoltarea de noi contracte pe toata perioada de operare a cladirilor.
De ce trebuie sa acord atentie BIM?
Atunci cand departamentul de proiectare intelege datele asociate produselor unui producator, este mai probabil ca acestea sa fie selectate si utilizate in cadrul cladirilor. In cadrul proiectelor de achizitii publice sunt mai multe sanse ca obiectele unui anume fabricant sa fie cele alese, deoarece ele sunt deja „gata”, cuprinzand un nivel corespunzator de informatii tehnice.
Trebuie sa furnizez obiecte 3D?
Pentru elementele componente, cum ar fi sistemele de aer conditionat, exista valoare in furnizarea de obiecte BIM pentru a permite coordonarea pe proiect. Cu toate acestea alte produse, cum ar fi peretii si pardoselile, au nevoie de datele specifice acestora, in special in cazul in care au cerinte speciale de intretinere. Este important ca producatorii sa inteleaga cerintele clientului inainte de a furniza obiecte BIM precise si bine proiectate. Cu exceptia cazului in care exista o cerinta pentru un nivel ridicat de coordonare, clientii pot avea nevoie doar de date, si nu de obiectele 3D.
Mai trebuie sa astept pana la integrarea BIM?
Producatorii trebuie sa fie pregatiti pentru aceasta era noua in domeniul constructiilor. BIM este in plin proces de implementare la nivel mondial, iar industria prelucratoare este extrem de competitiva. Astfel, este foarte important ca producatorii sa isi poata diferentia produsele din zona de constructie si instalatii atunci cand se angajeaza in proiecte BIM si cand doresc sa obtina acces pe piete noi.
Trebuie sa furnizez obiecte 3D foarte detaliate?
Cand vine vorba de obiecte BIM nu trebuie intotdeauna sa oferim obiecte foarte detaliate. Furnizarea unor date prea mari sau introducerea a sute de produse cu detaliere mare intr-un model BIM poate incetini lucrurile, consumand timp si bani. Produsele trebuie modelate la un nivel coordonat, iar aceasta depinde de tipul de produs si de cerintele clientilor.
Trebuie sa-mi standardizez datele?
Cu atat de multe date si atat de multe formate create de mai multe echipe, este important sa se standardizeze modul in care datele sunt gestionate si create. Folosirea aceluiasi limbaj si format pentru date este de asemenea importanta, deoarece permite profesionistilor din domeniul constructiilor sa evalueze si sa compare produsele in mod constant. Aceasta poate contribui la eficientizarea si imbunatatirea calitatii prin asigurarea faptului ca toate datele sunt tinute central ca o „singura sursa de adevar”, cu un proces de verificare, aprobare si arhivare.
O baza de date centralizata cu o structura standardizata si conventii de denumire (adica un sistem de gestionare a informatiilor despre produs) poate contribui si ea la gestionarea datelor, deoarece poate conecta acest sistem la alte sisteme interne sau se pot crea legaturi cu platforme externe. Prin verificarea in prealabil a unui obiect BIM, precizia proiectului si a instalarii poate fi imbunatatita, reducand in mod semnificativ atat costul si timpul asociat returnarii si inlocuirii produselor care nu se incadreaza in caietul de sarcini original, cat si timpul petrecut pentru validarea datelor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTERAPLASTVideoConfAC-iulman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
strabag nivel 1
Acvatot 2019
MAKITA
FRONTALE
BALTIC
viarom
CELCO 2020
hilti
theda mar
CDS
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
BMI_Icopal
ERBASU CONSTRUCT
rigips
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023