Agenda Constructiilor
Joi, 25 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - Italian Design Day: Tehnologii si materiale inovatoare propuse de proiectanti italieni
Italian Design Day: Tehnologii si materiale inovatoare propuse de proiectanti italieni
Expozitii & Conferinte Publicat de Stelian DINCA 09 Mar 2023 15:44
S-a desfasurat panelul de discutii cu titlul “A construi si a reconstrui: tehnologii si materiale inovatoare”, la Palatul Primaverii - Casa Ceausescu, organizat de Agentia Italiana de Comert Exterior - ITA in colaborare cu Ambasada Italiei la Bucuresti si cu sprijinul Institutului Italian de Cultura. Evenimentul a fost organizat in cadrul celei de-a saptea editii a Zilei Designului Italian in Lume - ITALIAN DESIGN DAY 2023 (#IDD2023), cu obiectivul de a prezenta excelenta design-ului italian in toate formele sale, care precede urmatoarea editie a “Il Salone del Mobile” de la Milano, dar si cu acela al unui schimb de experiente si puncte de vedere intre profesionisti italieni si romani pe tema inovatiei tehnologice pentru arhitectura.
Proiectul ITALIAN DESIGN DAY se desfasoara in cadrul Comisiei permanente pentru internationalizarea designului, coordonata de Ministerul italian al Afacerilor Externe si al Cooperarii Internationale - MAECI, din care fac parte Directia Generala pentru Creativitate Contemporana a Ministerului Culturii, Asociatia pentru Design Industrial, Fundatia Compasso d'Oro, ITA-Agentia, “Il Salone del Mobile”, „La Triennale di Milano”, FederlegnoArredo, Fundatia Altagamma si Confindustria: principalii actori publici si privati care reprezinta designul italian de calitate si lumea afacerilor.
Evenimentul a fost inaugurat de Ambasadorul Italiei la Bucuresti, E.S. Alfredo DURANTE MANGONI care a dorit sa le transmita celor peste 60 de participanti, profesionisti romani si italieni si reprezentanti ai presei locale de specialitate ca „la scurta distanta de expozitia 3CODESIGN|3R: Reduce-Recicleaza-Reutilizeaza gazduita de Institutul Italian de Cultura, gratie unui invitat de exceptie precum doamna profesor Paoletti, institutiile italiene din Romania doresc acum sa aprofundeze cu expertii romani, incepand cu protagonistii Romanian Design Week, inclinatia extraordinara a designului italian in a pune creativitatea, pasiunea si inovatia in slujba nevoilor de sustenabilitate, regenerare si reinnoire”.
„In sectorul de design din Italia activeaza 30.000 de societati cu 61.000 de angajati si o cifra de afaceri de aproximativ 4 miliarde de euro. In UE, designul italian reprezinta o parte importanta in ceea ce priveste numarul de companii (una din sase este cu capital italian), nivelurile de angajare si cifra de afaceri generata. Aproximativ 44% dintre companiile italiene de design functioneaza si in afara granitelor nationale.
Apreciata pe plan international, Romania este de multa vreme un fidel admirator al designului italian, care stie sa imbine frumusetea cu functionalitatea si bunastarea utilizatorului. Cifrele pentru importurile italiene confirma si cererea romanilor pentru produse de design italiene.
Anul trecut, exporturile Italiei de mobila in Romania au atins o valoare de peste 142 de milioane de euro, cu o cota de piata de 9,4%, in timp ce valoarea importurilor de corpuri de iluminat din Italia a ajuns la peste 8 milioane de euro, a declarat dna Micaela SOLDINI, Director ITA-Biroul Agentiei Italiene de Comert Exterior din Bucuresti.
Cu ocazia evenimentului a fost prezentata si urmatoarea editie a “Salone del Mobile”, ajuns la cea de-a 61-a editie, care va avea loc in perioada 18-23 aprilie 2023.
„Una dintre caracteristicile acestuia este capacitatea sa de a evolua pentru a raspunde celor mai urgente provocari ale lumii contemporane. Am facut asta mereu in istoria Expozitiei, nu in ultimul rand in 2021 am organizat Supersalone, primul eveniment global dupa lunile de pandemie si apoi, odata cu editia din iunie 2022, am revenit la formatul traditional acceptand astfel provocarea sustenabilitatii. Continuam sa o facem si cu editia din 2023, cu o distribuire generala cu totul noua a Pavilioanelor si cu Euroluce, care va avea parcursuri inovatoare si un continut cultural multidisciplinar complet nou. Asa se face ca Salonul promoveaza capacitatea proactiva si „constructiva” a designului italian si a excelentei in lume, care, au reusit dintotdeauna impreuna sa propuna scenarii de dezvoltare inovatoare si concrete, focalizandu-se pe imbunatatirea vietii si pe salvarea planetei”, a spus dl. Andrea VAIANI, Director de Expozitii al “Salone del Mobile.Milano”, prezent la Bucuresti special pentru lansarea Salonului.
Doamna arhitect Ingrid Maria PAOLETTI, profesor titular de tehnologie arhitecturala la Politehnica din Milano, numita Ambasador al Designului pentru Romania in 2023 a fost protagonista zilei Designului Italian de la Bucuresti. Doamna profesor Paoletti a obtinut doctoratul in Tehnologia constructiilor la Universitatea Politehnica din Milano si a fost cercetator asociat la MIT, Massachusetts Institute of Technology. Este fondatoarea grupului de cercetare in experimente teoretice si de design Material Balance, unde se ocupa de tehnologii si materiale inovatoare pentru dezvoltarea unei culturi materiale noi si responsabile. A fost director adjunct la Expo Dubai 2020 si vicepresedinte al Fundatiei Universitatii Politehnice. Colaboreaza cu mai multe universitati internationale, inclusiv KTH, KDAK si Gloknos Center. In luna mai 2022 a participat ca relator la TEDxMilano. Printre cartile publicate amintim: Inovare constienta (Maggioli 2012), Advanced Customization in Architectural Design and Construction (cu R. Naboni, Springer 2015), Material Balance: A Design Equation (Springer 2020) si Siate Materialisti! (Einaudi 2021).
Doamna arhitect PAOLETTI a afirmat ca „apartenenta la o noua materialitate bine inradacinata in resursele pe care le detinem si bine informat[gratie tehnologiei digitale reprezinta singura posibilitate nu pentru a stapani, ci pentru a salva Terra.
Cultivandu-ne materia ca pe un lucru pretios, vom gasi calea catre o societate mai echilibrata.
Fiti “materialisti!”
Reprezentanti ai lumii academice si ai asociatiilor antreprenoriale au dat curs invitatiei. Lucrarile s-au incheiat cu un tur ghidat al muzeului si cu un networking cocktail cu specific italian.
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
theda mar
Acvatot 2019
SSAB
quadratum
Ubitech
rigips
MAKITA
leviatan
viarom
concelex
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
ness project
konsent
BogArt
EDIT-Structural
noark
strabag nivel 1
SIGM
CDS
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander