Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2019
conf_2019
Home - INDEX COMPANII - FURNIZORI DE SERVICII - Patronate si asociatii profesionale - ASOCIATIA INGINERILOR CONSTRUCTORI PROIECTANTI DE STRUCTURI (AICPS)
PAGINA PERSONALIZATA

ASOCIATIA INGINERILOR CONSTRUCTORI PROIECTANTI DE STRUCTURI (AICPS)

ASOCIATIA INGINERILOR CONSTRUCTORI PROIECTANTI DE STRUCTURI (AICPS)
Adresa: Sos. Panduri nr. 94, Corp B, Et.1, Camera 19, Bucuresti, Ssector 5
Telefon: 021/412.02.04
Fax: 021/412.02.04
E-mail: aicps1990@zappmobile.ro; office@aicps.ro
Web site: www.aicps.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri
Prezentare companie/institutie
AICPS semnaleaza probleme in procesul de aplicare a noilor standarde
 
In conformitate cu prevederile legii, la proiectarea structurilor de rezistenta pentru constructii este necesar si obligatoriu ca toti inginerii constructori sa utilizeze noile seturi de standarde armonizate cu normele europene, versiunile anterioare fiind abrogate. Ing. Petre Ionita, director executiv al Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS), subliniaza faptul ca acest proces de aplicare a noilor cerinte este anevoios din cauza investitiilor necesare si a timpului pe care specialistii din domeniu trebuie sa-l dedice instruirii si studiului. In opinia sa, in ciuda tuturor vicisitudinilor, in acest an se va remarca o trecere masiva la metodele de calcul impuse de noile standarde.
 
Petre Ionita (78 de ani)
Functia/Institutia: director executiv, Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri;
Experienta profesionala: 58 de ani in domeniul constructiilor.
 
- Cum s-ar putea rezolva deficientele existente?
- Alaturi de parteneriatul initiat cu ASRO, AICPS organizeaza periodic, cu sprijinul facultatilor de constructii si in colaborare cu societatile furnizoare de programe de calcule ingineresti, cursuri de instruire sustinute de profesori universitari de inalta calificare si reputatie stiintifica. Participarea specialistilor este necesara, deoarece se familiarizeaza cu noile metode de proiectare si de calcul. In ciuda tuturor vicisitudinilor, consider ca anul acesta se va observa o trecere masiva la metodele de calcul impuse de noile standarde, pentru ca legea ne obliga sa le utilizam. Totodata, prevederile severe mentionate in Legea nr.10 /1995 pentru inginerii care comit greseli si abateri de la prevederile legale ne obliga sa fim asigurati profesional suplimentar.
- Ce probleme intampina specialistii din domeniu in desfasurarea activitatii?
- Pentru inginerii constructori proiectanti de structuri, o problema importanta este constituita de utilizarea noilor standarde, ce se afla in portofoliul Asociatiei de Standardizare din Romania (ASRO), aceasta comercializandu-le la preturi destul de mari. Lipsa de lucrari a creat un blocaj financiar pentru firmele de profil, astfel ca alocarea de fonduri pentru noile standarde referitoare la proiectarea structurilor pentru constructii este aproape imposibila in cazul majoritatii membrilor AICPS. Astfel, pana in prezent, numai 20% din totalul inginerilor constructori lucreaza dupa noile standarde. AICPS si ASRO au incheiat un contract de colaborare pe baza caruia ASRO va furniza membrilor AICPS colectia de standarde privind calculul structurilor la un pret sub nivelul celui disponibil pe piata. Al doilea aspect are in vedere instruirea inginerilor cu privire la prevederile noilor standarde si la metodele actuale de calcul. Practic, simultan cu progresul stiintei si tehnicii, sistemele de proiectare ingineresti pentru calculul structurilor pentru constructii se modifica si se imbunatatesc continuu, inginerii trebuind sa se adapteze permanent la noile reguli.
- Care sunt perspectivele pentru dezvoltarea domeniului constructiilor in urmatoarea perioada?
- Piata constructiilor se afla la mai putin de jumatate fata de anii de boom imobiliar. Se observa o scadere puternica a activitatii de proiectare si de executie a lucrarilor de constructii. Din luna noiembrie a anului trecut, sunt foarte multe santiere din sectorul public inchise din lipsa de fonduri. Contam pe o revigorare a domeniului de profil in perioada aprilie-mai a.c. si, de asemenea, pe o revizuire a bugetului, care speram sa redreseze situatia actuala din domeniu. Este importanta cresterea numarului de proiecte sustinute de institutiile statului, in conditiile in care investitiile private se situeaza in continuare la valori mici.
(articol aparut in TOP-Agenda Constructiilor, editia mai 2013 )

Produse & tehnologii

Lucrari de referinta

Stiri & Comunicate

ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor - nr. 141 (Martie-Aprilie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2019
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023