Agenda Constructiilor
Duminica, 10 Decembrie 2023
Liebher
PAGINA PERSONALIZATA


BUILDGREEN ROMANIA

BUILDGREEN ROMANIA

Adresa: Splaiul Independentei nr. 294, Bucuresti, S6
Telefon: 0723-010.468
Fax: 031/419.47.88
E-mail: office@buildgreen.ro
Web site: www.buildgreen.ro
Domenii: Certificare: calitate, produse & cladiri verzi
Descriere activitate
Acorda servicii de consultanta in vederea certificarii imobilelor din punct de vedere al sustenabilitatii, conform sistemelor de agrementare LEED - SUA si BREEAM - Marea Britanie.
Prezentare companie/institutie
BUILDGREEN: Termenul "verde" are noi valente in contextul crizei energetice
 
 
 
 
 
 
Razvan Nica (43 de ani)
Functia/Firma: Managing Director, BuildGreen;
Experienta profesionala: 18 ani in domeniul constructiilor.
 
In 2021, evolutia BuildGreen a fost conform asteptarilor, depasind cifra de afaceri de un milion de euro si avand un numar de certificari in crestere, ca rezultat al proceselor de certificare incepute in anii precedenti. La inceputul anului 2022, BuildGreen obtinuse certificarea a peste 350 de proiecte imobiliare in 18 tari europene, de la cladiri de birouri, la centre comerciale, parcuri logistice sau fabrici industriale, proiecte rezidentiale sau publice - a caror suprafata cumulata depasea 8 milioane mp si o investitie totala de 10 miliarde euro. Trendul ascendent in dezvoltarea sustenabila a continuat si in 2022, factorul diferentiator in activitatea BuildGreen fiind reprezentat de focus mai mare pe strategiile si solutiile privind performanta energetica, dar si in zona ESG sau a calculului amprentei de carbon.
 
- Ce efect credeti ca va avea criza energetica asupra noilor constructii? Vor aparea noi standarde de eficienta energetica sau actualizari ale celor existente?
- Criza energetica scoate in evidenta lipsa de performanta a stocului de cladiri existente. In mare parte, aceasta impacteaza companiile, avand in vedere ca populatia este protejata de plafonarea costurilor la energie. In piata imobiliara, majoritatea jucatorilor activi cauta solutii optime pentru a face fata acestei situatii, insa nu cred ca mai este vorba neaparat despre sustenabilitate ca si concept de marketing, ci, realmente, vorbim despre supravietuire din punct de vedere tehnic si comercial. In privinta oportunitatilor de dezvoltare, majoritatea jucatorilor se axeaza pe implementarea solutiilor cele mai la indemana, incluzand aici si solutiile avute in vedere in PNRR sau pentru care exista surse de finantare europeana.
In ceea ce priveste certificarea sustenabila, aceasta reprezinta un barometru de performanta pentru toate proiectele. In continuare, majoritatea dezvoltatorilor opteaza pentru certificarile BREEAM si LEED, dar exista din ce in ce mai multi dezvoltatori care opteaza in plus si pentru certificarile EDGE sau WELL. De precizat aici este faptul ca certificarea WELL are ca principal obiectiv confortul ocupantilor cladirii, nu performanta acesteia. In prezent, dezvoltatorii si investitorii imobiliari se axeaza pe certificarile operationale (BREEAM in Use si LEED O+M - certificari pentru cladiri existente). Acestea sunt foarte cautate deoarece evalueaza, pe langa performanta proiectului, si eficienta operarii, astfel incat implementarea cerintelor impuse in procesul de certificare conduce la cresterea eficientei energetice in operarea cladirii.
- Ce oportunitati vedeti dincolo de aceasta criza energetica pentru Romania si pentru sectorul de constructii?
- Zona cea mai ofertanta din punct de vedere al oportunitatilor de piata este, de departe, energia regenerabila - termenul "verde", care inainte reprezenta un artificiu in exprimarea de zi cu zi pe piata imobiliara, detine acum o amploare mult marita si depaseste aria "cladirilor verzi", al caror grad de sustenabilitate acopera, practic, intreg mediul urban sau extern, cu toate domeniile conexe (transport, energie, tehnologie, logistica, deseuri s.a.). Din acest punct de vedere, orice proiect imobiliar nou sau renovare majora a unui proiect existent va implementa solutii privind energia regenerabila. Trebuie insa avuta in vedere si integrarea cu sistemele existente ale constructiei si sa nu fie lasata la o parte eficienta energetica a cladirii, in sensul reducerii cat mai mult a necesarului prin termoizolare.
O alta oportunitate in domeniul constructiilor o reprezinta managementul energiei in operare si consideram ca o reducere de cel putin 20% se poate obtine printr-o gestionare corecta a consumului de energie, folosind sistemele existente ca BMS (Building Management System) sau instaland sisteme smart locale (senzori de prezenta, programatoare orare, termostate etc.).
- Ce s-a schimbat pe piata de constructii, odata cu intrarea in vigoare a directivelor pentru constructii nZEB?
- Primul aspect care trebuie mentionat este ca nu avem inca norme de aplicare nZEB - practic, la nivel oficial, nimeni nu poate spune ce inseamna nZEB - care sunt consumurile maxime admise in conformitate cu aceasta directiva. In acest moment, piata constructiilor functioneaza pe baza metodologiei vechi si a unui ordin dat in urma cu aproximativ 6 ani. Cu toate acestea, in realitate, majoritatea jucatorilor din piata se concentreaza pe viitoarea metodologie, chiar daca functioneaza «pe surse». Impactul acesteia este major, fiind coroborat cu criza energetica din prezent, ce a ridicat gradul de implementare a solutiilor la un nivel maximal. Autoritatile trebuie sa joace rolul de lider in implementarea masurilor de eficienta, pentru ca, spre deosebire de investitorii privati, autoritatile nu fac un calcul de recuperare a investitiei, ci au posibilitatea de a oferi exemple de buna practica. Este evident ca programele de finantare sunt binevenite pentru mediul privat, dar, pe langa acestea, consider ca un cadru legislativ clar stabilit este necesar. Ma refer aici la legislatia secundara, dar si la norme de proiectare actualizate noului context.
- Cum a evoluat activitatea BuildGreen in 2021 si in primele noua luni din 2022 si ce estimari aveti in continuare?
- In 2021, evolutia BuildGreen a fost conform asteptarilor, depasind cifra de afaceri de un milion de euro si avand un numar de certificari in crestere, ca rezultat al proceselor de certificare incepute in anii precedenti. La inceputul anului 2022, BuildGreen obtinuse certificarea a peste 350 de proiecte imobiliare in 18 tari europene, de la cladiri de birouri, la centre comerciale, parcuri logistice sau fabrici industriale, proiecte rezidentiale sau publice, a caror suprafata cumulata depasea 8 milioane mp si o investitie totala de 10 miliarde euro. Trendul ascendent in dezvoltarea sustenabila continua si in 2022, factorul diferentiator in activitatea BuildGreen fiind reprezentat de focus mult crescut pe strategiile si solutiile privind performanta energetica, dar si in zona ESG sau a calculului amprentei de carbon. Practic, trendul industriei este catre o performanta reala si masurabila, aceasta fiind dublata de un certificat de sustenabilitate.
In ceea ce priveste evolutia viitoare, suntem convinsi de cresterea domeniului in care activam, insa la nivel general suntem foarte atenti cu privire la evenimentele geopolitice si evolutia acestora in urmatoarele 6 luni. Practic, sezonul de iarna 2022-2023 va avea un impact semnificativ asupra climatului economic, si nu numai, din urmatorii ani la nivelul Europei.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti stabilite la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- BuildGreen are in vedere, in primul rand, extinderea activitatii in zona de expertiza, atat la nivelul industriei de constructii, cat si al altor domenii conexe ce vizeaza sustenabilitatea mediului construit. Planurile noastre de extindere pe termen lung depasesc zona certificarilor verzi - o evolutie naturala a activitatii BuildGreen in ultimii cativa ani, care s-a accentuat ca urmare a noilor strategii si reglementari din partea CE, dar mai recent in contextul crizei energetice.
Ca directii de dezvoltare, avem in derulare proiecte in care sustenabilitatea si performanta energetica sunt baza relatiei comerciale cu clientul nostru, nu certificarea in sine. Putem spune ca certificarile au devenit un instrument in realizarea strategiilor de dezvoltare sustenabila sau un rezultat al performantei, nu un obiectiv in sine. Un astfel de proiect a fost deja finalizat in mod oficial: cladirea de birouri Euro Tower din Bucuresti a obtinut, in luna octombrie, certificarea LEED Zero Carbon - prima din Romania si cea mai stricta metodologie din lume, prin care se analizeaza volumul de emisii de CO2 si se poate confirma atingerea nivelului de neutralitate (Net Zero Carbon). Euro Tower a atins acest nivel in fiecare dintre ultimii 3 ani, motiv pentru care a putut obtine certificarea LEED Zero Carbon, care studiaza cu strictete reducerea amprentei de carbon a cladirilor timp de trei ani la rand.
In ciuda ritmului accelerat, ne dorim sa avem o crestere organica si mentinem ca obiectiv principal pastrarea nivelului de calitate ridicat, aspect care ne-a si diferentiat pe parcursul anilor.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2022)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
leviatan
grundfos
Ubitech
BALTIC
CONCEPT STRUCTURE
rigips
Acvatot 2019
noark
CDS
leviatan
viarom
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
FRONTALE
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
BA 2023
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu