Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2024
RAWLPLUG
PAGINA PERSONALIZATA


ELSACO ELECTRONIC SRL

ELSACO ELECTRONIC SRL

Adresa: Str. Pacea nr. 41 A, Botoșani, Judet Botoșani
Telefon: 0231/507.060
Fax: 0231/532.905
E-mail: elsaco@elsaco.com
Web site: www.elsaco.com
Persoana de contact: Șerban Iftime, Director General
Domenii: Antreprenori si firme de constructii
Descriere activitate
Companie specializată în implementarea de proiecte energetice, hidroedilitare, automatizări și SCADA.
Prezentare companie/institutie
ELSACO Electronic are contractate proiecte de peste 110 milioane euro
 
 
 
 
 
 
Adrian Diaconu
Functia/Firma: Presedintele Consiliului de Administratie al grupului de companii Elsaco;
Experienta profesionala: peste 35 de ani in domeniul energeticii.
 
Compania Elsaco Electronic a raportat pentru 2021 o cifra de afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro. Pentru anul in curs, reprezentantii societatii estimeaza atingerea pragului de 50 de milioane de euro - o crestere bazata pe contracte castigate in 2021, care se vor executa in 2022 si perioada urmatoare. In ceea ce priveste primele luni ale exercitiului financiar in curs, lucrurile sunt mult mai spectaculoase fata de intervalul precedent, cifra de afaceri dublandu-se ca urmare a numeroaselor contracte in desfasurare si a conditiilor meteorologice favorabile care au permis derularea activitatii in sezonul rece. In continuare, Valeriu Iftime, presedinte al CA al grupului, face o analiza complexa a contextului actual al pietei de profil din tara noastra.
 
- Cum credeti ca se va derula activitatea de constructii din Romania in 2022 si in perspectiva?
- Chiar daca 2021 a fost un an marcat de pandemie si de cresteri ale preturilor, din perspectiva noastra, pot spune ca activitatea in constructii a fost una buna, chiar excelenta. Nu putem estima inca daca pe noi contextul geopolitic ne-a incurcat. Insa, deosebit de periculoasa pentru noi toti va fi evolutia preturilor. Pornind de la majorarea pretului energiei electrice si gazului, toate celelalte - materiale de constructii, combustibil, inclusiv servicii - cresc intr-un ritm alarmant. Este foarte complicat, nici forta de munca nu va ramane la acelasi pret. Aceasta bulversare din cauza energiei ne va pune probleme. Insa, toate cele mentionate anterior au un anumit control si ar trebui sa fim corecti si sa spunem ca s-au luat o serie de masuri. De exemplu OG nr. 15/2021, care face o prima indexare a pretului, precum si varianta actualizata de anul acesta, ne dau o anumita rezistenta pentru a duce proiectele la final.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in prezent?
- Suntem foarte ancorati in lucrarile de infrastructura energetica, de termoficare mai ales. Derulam un proiect mare de refacere a infrastructurii de transport si distributie a energiei termice la Timisoara, avem un nou contract in Constanta, implementam un proiect si in Bucuresti, suntem un jucator important in aceasta piata si ne propunem sa acordam o si mai mare atentie obiectivelor de acest gen. Ne focalizam atentia si pe infrastructura de apa si canalizare, avand cateva contracte importante castigate pentru retele de apa si canalizare, respectiv statii de tratare si epurare a apei. Filosofia noastra este de a adjudeca contracte care au o parte mai mare de tehnologie, unde dispunem de echipamente, proiectare etc. Un proiect foarte interesant pe care il gestionam in prezent tine de reabilitarea si extinderea aductiunii de apa de la Izvarna, la aproximativ 100 km de Craiova, unde utilizam o tehnologie noua, prin care nu se schimba conducta, ci se introduce o alta conducta prin cea existenta - solutie pe care o implementam impreuna cu o firma din Polonia. De asemenea, suntem implicati in proiecte de irigatii, dar acordam o atentie deosebita si domeniului energiei regenerabile. Elsaco Solutions, una dintre companiile din grup, specializata in domeniul centralelor fotovoltaice, este un jucator important care in 2021 a instalat cativa MWp in fiecare luna. Cunoastem subiectul, avem proiectanti, ingineri foarte buni, instalatii performante, realizam partea de mentenanta, ceea ce este un mare castig. Tot la nivel de grup, suntem foarte bine plasati si in zona de servicii de consultanta: audit energetic, strategii de incalzire a orasului, bilanturi ale sistemelor de alimentare cu apa, toate realizate de Elsaco ESCo si ne concentram in continuare si pe partea de IT si software, care face parte din trecutul nostru si pe care vrem sa o dezvoltam. Valoarea totala a portofoliului de proiecte active Elsaco Electronic este de peste 110 milioane de euro, iar implementarea acestora merge pana in 2025.
- Care sunt directiile de investitii in dezvoltare?
- Insistam pe partea energetica, deoarece piata are nevoie de competitori buni. Vorbim despre Elsaco Electronic, ca antreprenor general, care poate sa furnizeze la cheie centrale termoelectrice mari, cum a fost cea de la Oradea sau cum este si proiectul geotermal, din acelasi oras. De asemenea, suntem implicati si in investitii private in domeniul cogenerarii si energiei geotermale, realizand pentru investitori partea de proiectare si toate demersurile necesare pentru ca aceste proiecte sa se deruleze. Exista un foarte mare interes pentru proiectele de energie verde: fotovoltaica, geotermala, eoliana. Inregistram o crestere spectaculoasa a cererii, iar piata este intr-o evolutie incredibila. La acest moment, avem in vedere realizarea de proiectele de zeci de MWp. Este un domeniu cu care suntem familiarizati, avem experienta necesara si putem deveni un competitor important pe piata respectiva. Suntem cu piciorul pe pedala de acceleratie, cunoastem foarte bine partea de eficienta energetica, de producere a energiei - atat regenerabila (fotovoltaica sau eoliana) cat si clasica - in aceasta din urma categorie incadrandu-se cogenerarea de inalta eficienta, ce utilizeaza gazul metan ca principal combustibil. De asemenea, stapanim si partea de informatizare a tuturor proceselor, de digitalizare. Deosebit de importanta pentru noi este detectia si reducerea pierderilor de apa. Avem deja cateva aplicatii importante implementate in tara si insistam foarte mult pe acest subiect. Procentul apei pierdute intr-un sistem de transport public este de aproximativ 40%, iar prin implementarea solutiilor noastre acesta se poate reduce la 15-20%, ceea ce inseamna extraordinar de mult in ecuatia globala.
- Nominalizati dificultatile cu care va confruntati la momentul actual.
- In primul rand, vorbim despre bulversarea preturilor, apoi despre forta de munca, care, in mod categoric, este o provocare. Afacerile nu sunt simple, important este managementul lor eficient. Faptul ca noi am crescut, ca am avut o viziune corecta, ca toate previziunile noastre s-au realizat sau depasit, demonstreaza corectitudinea politicii noastre. Legat de forta de munca, acordam salarii la un nivel competitiv, avem un respect si un anumit comportament fata de subcontractanti si angajatii nostri, iar aceasta ne-a ajutat sa nu avem probleme grave. Este foarte adevarat ca o explozie a lucrarilor noastre va presupune sa gasim alti subcontractanti, sa identificam noi angajati. Ne straduim sa atragem oameni buni din Romania, dar avem in vedere si aducerea de forta de munca din Asia.
- Cum au evoluat preturile de executie de lucrari in ultimele 12 luni si ce fluctuatii vor avea acestea in perioada urmatoare?
- Este clar ca pentru fiecare contract adjudecat, pentru fiecare licitatie care apare astazi, primul lucru care se face este calcularea bugetului. Pentru un contract FIDIC galben (referitor la lucrarile electrice si mecanice), exista o echipa care lucreaza cateva saptamani, la un cost de aproximativ 20.000 de euro, pentru a determina daca putem participa sau nu. Este o munca foarte costisitoare si, in final, exista riscul de a constata ca nu putem sa participam. Toate firmele au aceleasi probleme, sunt Studii de Fezabilitate facute cu preturi din 2016-2018, care sunt complet depasite, fara sa se tina seama de evolutia costurilor cu materialele. Cel mai grav ar fi sa ne confruntam cu o inflexibilitate a decidentului politic. Pana acum a existat o anumita deschidere, am prezentat realitatea si deocamdata nu sunt foarte multe contracte mari denuntate. Daca insa nu avem o politica coerenta si fonduri suficiente, exista riscul ca multe contracte sa fie reziliate. Avem foarte multa treaba in Romania, sunt contracte care pot sa apara, exista fonduri pe diverse domenii finantate prin PNRR, POIM, PODD, Programul National de Investitii "Anghel Saligny", sunt atat de multe proiecte unde este nevoie de forta firmelor de constructii, astfel incat, daca factorii de decizie nu sprijina suficient aceste societati, apare riscul unui colaps. In prezent, exista multe firme mici de constructii debusolate, a caror disparitie pericliteaza inclusiv securitatea marilor antreprenori. Avem convingerea ca doar prin sprijinirea intregului lant valoric toata lumea va avea de castigat.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2022)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
concelex
siniat
rigips
konsent
strabag nivel 1
ness project
EDIT-Structural
Acvatot 2019
noark
leviatan
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
viarom
quadratum
CDS
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander