Agenda Constructiilor
Vineri, 15 Noiembrie 2024
Home - INDEX COMPANII - INTERACTIVE DESIGN SRL
PAGINA PERSONALIZATA


INTERACTIVE DESIGN SRL

INTERACTIVE DESIGN SRL

Adresa: Str. Mihai Eminescu nr. 171, Bucuresti, S2
Telefon: 0724-100.450
E-mail: office@interactive-design.ro
Web site: www.interactive-design.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Urbanism, planificare peisagistica si regenerare urbana
Descriere activitate
Servicii de proiectare pentru constructii civile, infrastructura de transport si retele edilitare.
Prezentare companie/institutie
Interactive Design: Dezvoltare continua, bazata pe studiu si inovare
 
 
 
 
 
 
Ing. Andrei Tudor (36 de ani)
Functia/Firma: fondator si coordonator proiectare, Interactive Design;
Experienta profesionala: 10 ani in activitatea de proiectare.
 
Biroul de proiectare Interactive Design, infiintat in 2006 de inginerul structurist Andrei Tudor alaturi de doi asociati, a inregistrat o dezvoltare constanta in cei 16 ani de activitate, cifra de afaceri a companiei mentinandu-se in jurul valorii de 3 milioane de lei, in ultimii doi ani incheiati. In 2022, managerul Interactive Design si-a propus o crestere a dimensiunii si importantei proiectelor abordate. "Ne dorim ca a doua jumatate a anului 2022 si inceputul lui 2023 sa faca trecerea de la situatia incerta, sau de la un relativ blocaj cauzat de pandemie, si de actualul context geopolitic, catre un nou start, poate sustinut inclusiv de programele nationale de redresare si rezilienta si/sau alte programe nationale, cum ar fi Anghel Saligny", a declarat Andrei Tudor.
Cei trei membri fondatori ai Interactive Design sunt absolventi ai Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti si au fost in legatura stransa inca dinaintea infiintarii biroului propriu de proiectare. Dupa o perioada de aproape doi ani in care a realizat exclusiv structuri de rezistenta, din perioada 2008-2010 activitatea companiei s-a axat pe proiectare generala, cu o abordare multidisciplinara. In prezent, domeniul principal de activitate se axeaza pe proiectarea de infrastructura de transport, retele hidro-edilitare, irigatii si proiecte de constructii civile in domeniul protejarii patrimoniului cultural, sanatate si invatamant.
 
- Ce proiecte aveti in lucru, in acest moment, si ce ne puteti spune despre acestea?
- In prezent derulam mai multe tipuri de proiecte, din domenii variate si care se afla in diverse stadii de implementare. Un proiect major pe care il avem in avizare vizeaza infrastructura de irigatii din Insula Mare a Brailei. Se estimeaza pentru toate ploturile amintite o suprafata agricola ce va avea modernizata infrastructura de irigatii de aproximativ 15.000 ha, aceste tipuri de proiecte beneficiind de ajutor nerambursabil extern. Un alt segment al proiectelor in lucru este cel al constructiilor civile, cladiri de patrimoniu, iar aici putem identifica reabilitarea si consolidarea imobilului din str. Blanari 14, monument istoric de categorie B, cunoscut in principal pentru functiunea sa culturala, celebrul Club al Arhitectilor, infiintat cu mai bine 50 de ani in urma, fiind cel mai vechi club studentesc. La nivelurile superioare, imobilul are functiunea de locuinte, astfel proiectul a beneficiat de programul de actiuni pentru punerea in siguranta din punct de vedere seismic al constructiilor existente din municipiul Bucuresti. Acest proiect a depasit faza de avizare si autorizare, urmand a incepe executia lucrarilor propuse. Mai avem in lucru alte doua proiecte, cu functiunea de spital. Unul din acestea, dezvoltat prin Compania Nationala de Investitii, a prevazut dotarea cu aparatura medicala, dar si dezvoltarea unei infrastructuri noi aferente sistemului de distributie a gazelor medicale, alaturi de amenajari la interiorul imobilului. Cel de-al doilea, Spitalul de Boli Infectioase Brasov, este in stadiu de solutie si stabilire a bugetului, urmand a intra in faza de avizare. In segmentul de proiecte cu destinatia de cladiri de locuit avem in implementare, fiind deja avizat si autorizat, un proiect compus din trei corpuri de cladiri, in municipiul Campulung, avand o suprafata desfasurata de 4.741 mp si un numar total de 50 de apartamente.
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii in 2022 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in perioada urmatoare?
- Stim cu totii ca sectorul constructiilor se confrunta cu majorari de preturi atat pentru materiale, cat si pentru partea de manopera. Daca pentru componenta de manopera tot mai multe companii apeleaza la sprijinul fortei de munca din afara tarii, in principiu din afara Uniunii Europene, si acest aspect ar putea avea intr-o anumita masura o rezolvare, pentru materiale nu ramane decat solutia de ajustare a preturilor contractelor de executie si, implicit, a bugetelor proiectelor. Astfel, pentru majoritatea proiectelor aflate in derulare, a fost necesara modificarea devizului general, cu procente de majorare cuprinse intre 20% si 35% fata de bugetul initial. In aceasta prima faza, proiectele inca nu sunt suspendate, insa ramane de vazut daca pana la finalizarea executiei lucrarilor va putea fi suportata diferenta de pret de catre beneficiar. In ceea ce priveste cadrul legal, in stricta legatura cu aceste modificari de preturi, cum ar fi OG nr. 64/2022 si OG nr. 47/2022, acestea nu reglementeaza decat in mica masura partea de proiectare. Astfel, asa cum pentru executia lucrarilor exista o minima masura de control, in sensul in care beneficiarul/investitorul poate avea un ordin de marime asupra modificarii de buget datorat executiei, in ceea ce priveste partea de proiectare ramane, in continuare, la nivel de negociere intre beneficiar si proiectant, drept pentru care consider oportuna o detaliere in aceasta privinta in viitoare acte normative.
- Ati observat o modificare a cererii de proiecte, in acest context?
- Vedem o modificare, in sensul ca au scazut dramatic cererile pe proiecte din sectorul privat datorita incertitudinilor preturilor, cel mai probabil, dar si din pe fondul unei gandiri conservatoare/prudente a celor ce au capital suficient cat sa mai si dezvolte. Pe piata lucrarilor publice, situatia din punctul nostru de vedere a devenit si mai tragica, acum am sa va dau si un exemplu: mecanismul de bugetarea a unei investitii publice se face la etapa studiilor de fezabilitate sau a documentatiilor de avizare a lucrarilor de interventii. O mare parte din aceste studii au fost realizate, in cel mai fericit caz, la nivelul anilor 2019-2020, si au obtinut contracte de finantare pe acele bugete. Finantatorii nu sunt flexibili in a actualiza contractele de finantare cu noi bugete, sens in care cresterea bugetului unui contract finantat prin programele UE pune in sarcina beneficiarului diferenta fata de bugetul initial. Astfel, cereri de proiecte sunt in continuare pe piata, insa multe dintre ele pornesc cu un deficit semnificativ in ceea ce priveste valoarea bugetului si devin adevarate capcane.
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in aceasta perioada?
- Astazi, arhitectura moderna este preferata in mare parte, cu utilizarea echilibrata a diferitelor stiluri axate pe confort si naturalete, insa ea include si utilizarea tehnologiei care a devenit inevitabila. Design-urile functionale si-au asigurat locul printre tendintele in ascensiune, insa ele trebuie sa fie si inteligente in acelasi timp. Atat in amenajarile rezidentiale interioare, cat si in cele de birouri, confortul si comoditatea sunt pastrate in prim plan datorita timpului indelungat petrecut in acele spatii, peste care se adauga design-urile inteligente, care permit gestionarea operatiunilor si usureaza viata, cum ar fi iluminatul, incalzirea, ventilatia si parcarea, cu dispozitive simple. Folosirea materialelor naturale - piatra naturala, lemn, marmura, panouri si sticla - in modele in care lemnul si verdele sunt folosite impreuna, ajuta la surprinderea unei imagini foarte stilate si contemporane atat in viata de birou, cat si in designul casei. Odata cu dezvoltarea tehnologiei, observam printre preferintele romanilor dorinta de a gestiona operatiunile din casa cu comenzi vocale, panouri de control sau prin smartphone-uri. In concluzie, piata din Romania opteaza deja pentru ideile de arhitectura si tendinte in design care includ combinarea materialelor naturale cu designul si sistemele de casa inteligenta.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2022)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMTotalEnergieshiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
theda mar
leviatan
viarom
ness project
CDS
strabag nivel 1
rigips
concelex
BogArt
EDIT-Structural
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
Arduro
MAKITA
konsent
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
DRS
quadratum
SIGM
Acvatot 2019
VEGO

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<