Agenda Constructiilor
Miercuri, 29 Noiembrie 2023
Liebher
PAGINA PERSONALIZATA


PRIMARIA ARAD

PRIMARIA ARAD

Adresa: B-dul Revolutiei nr. 75, Arad, Judet Arad
Telefon: 0257/281.850
Fax: 0257/284.744
E-mail: pma@primariaarad.ro
Web site: www.primariaarad.ro
Domenii: Institutii publice
Descriere activitate
Prezentare companie/institutie
Arh. Sorin Ciurariu: "Cetatea este un obiectiv care poate redefini Aradul"
 
 
 
 
 
Arh. Sorin Ciurariu
Functia/Institutia: arhitect-sef, municipiul Arad;
Experienta profesionala: 8 ani in domeniul privat al proiectarii si arhitecturii si 18 ani in sectorul administrativ.
 
Zonele industriale nord, vest si sud ale municipiului Arad au un potential major de dezvoltare pe un orizont de multi ani de acum incolo, este de parere Sorin Ciurariu, arhitectul-sef al orasului. "Aici sunt cateva proiecte majore din punct de vedere al suprafetei pe care urmeaza sa se intinda", mentioneaza specialistul in cadrul unui interviu acordat revistei Agenda Constructiilor. De asemenea, Sorin Ciurariu subliniaza ca, in perspectiva, Cetatea Aradului este un obiectiv care, trecut in circuitul civil, poate redefini orasul. "Desi sunt studii realizate de-a lungul ultimilor ani, inca nu exista o solutie la aceasta problema complexa, dar sunt convins ca atunci cand o vom gasi va fi aducatoare de noi identitati pentru oras", puncteaza arhitectul-sef din Arad. Sorin Ciurariu a absolvit Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara si Facultatea de Stiinte ale Naturii, Sectia Fizica, din cadrul Universitatii Timisoara. Este membru fondator al Ordinului Arhitectilor din Romania si are o experienta profesionala vasta in domeniul privat si in sectorul administrativ.
 
- Cum credeti ca se va dezvolta, din punct de vedere arhitectural, municipiul Arad in urmatorii ani?
- Sper ca prin promovarea unei arhitecturi de calitate. Sunt arhitecti consacrati si arhitecti tineri, absolventi in diverse centre universitare: Timisoara, Cluj-Napoca, Bucuresti sau in scoli din Uniunea Europeana. Ma astept sa onoreze aceasta profesie pe care au ales-o. Aradul are un fond construit valoros, care trebuie revitalizat inclusiv cu interventii in limbaj contemporan si tehnologii moderne. Constructiile noi asteapta gesturi curajoase, profesional vorbind, in concordanta cu vremurile si sper sa vad cati mai multi colegi din tara profesand aici in mod reprezentativ. Echilibrul in amenajarea spatiilor publice, nu doar a celor centrale, este un deziderat pe care il urmarim pentru a creste calitatea locuirii in oras.
- Care sunt cele mai mari proiecte de constructii care se dezvolta, in prezent, in Arad?
- In municipiul Arad se dezvolta proiecte semnificative pentru scara orasului, in special in zonele cu potential, de reconversie si reabilitare. Astfel, in zonele industriale nord, vest si sud sunt cateva proiecte majore din punct de vedere al suprafetei pe care urmeaza sa se intinda. As aminti aici halele de depozitare si logistica propuse de CTPark Beta (195.000 mp) si VGP Park (163.000 mp), dar si pe cele de administrare a deseurilor ale FCC Environment Romania (255.000 mp). In zonele de reconversie avem functiuni de depozitare, comert si servicii: SC Las Vegas (108.000 mp) si SC Europe Logistics (80.000 mp). Avem, de asemenea, ansambluri mixte - rezidential, comert si servicii - in dezvoltare, precum Bloc 9 ARED (175.000 mp) si Transdara (30.000 mp). In paralel, continua dezvoltarile rezidentiale unifamiliale in cartierele Westfield si Romana Residence, dar sunt in avizare si alte PUZ-uri cu beneficiari privati pe suprafete de cateva hectare. Referitor la proiectele semnificative ale orasului, as incepe cu Arena "Francisc Neuman", o investitie realizata exclusiv din fonduri de la bugetul local, as continua cu reabilitarea Teatrului Clasic "Ioan Slavici" - care a presupus restaurarea fatadei exterioare si a acoperisului, reabilitarea cladirii Filarmonicii si a Muzeului, reabilitarea unitatilor de invatamant Colegiul National "Elena Ghiba Birta" si terenul de sport al Colegiului National "Moise Nicoara" si, nu in ultimul rand, as mentiona reconversia Vechiului Cazinou.
- Ce investitii mari aveti in zona de infrastructura?
- Urmeaza sa demaram proiecte mari de infrastructura si aici as incepe cu proiectul major de modernizare a infrastructurii termice (retele de distributie, centrale si puncte termice), as continua cu cel de modernizare a infrastructurii de transport (cale de rulare, achizitie de material rulant, modernizare/amenajare de statii de tramvai si autobuz). In mod special as puncta unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale municipalitatii, cel de construire a unui nou pod peste raul Mures, care include si modernizarea traseului de transport in comun si achizitionarea de autobuze electrice. Nu in ultimul rand, as vrea sa amintesc de proiectul de amenajare a centurii de sud a orasului si speram sa finalizam pasajul de pe centura de nord-est a municipiului. As puncta, de asemenea, proiectele de modernizare a infrastructurii digitale: comunicatii si supraveghere video. Urmeaza proiectele de investitii in zonele de agrement ale municipiului, cum ar fi proiectul de revitalizare a unor terenuri degradate si transformarea lor in zone de agrement (revitalizarea zonelor strada Marului si Micalaca 300), amenajarea unui teren de sport in cartierul Gai si, nu in ultimul rand, amenajarea Parcului Mihai Eminescu si a malurilor Muresului. Tot in zona centrala, ne propunem cateva proiecte de remodelare a bulevardului central, a Pietei Avram Iancu si pietonalizarea Pietei Catedralei. Sunt proiecte de impact intr-o zona semnificativa a orasului de pe Mures. Municipalitatea aradeana continua proiectele de regenerare urbana a spatiilor dintre blocuri, unde inesteticele garaje de tabla au fost inlocuite cu parcari supraetajate si la sol. Nu sunt de omis nici proiectele sociale, cum ar fi cele de amenajare a doua centre multifunctionale destinate persoanelor din medii defavorizate (Centrul multifunctional din zona Tarafului, respectiv cel din zona Sezatorii-Padurii). La toate cele mentionate anterior, as mai adauga investitiile propuse pentru modernizarea sectiilor din spitale si extinderi ale unitatilor de invatamant. Raman cele doua mari deziderate: Strandul Neptun, unde momentan facem doar lucrari de intretinere, igienizare, functionalizare, dar intre timp pregatim o documentatie cu un impact semnificativ si, bineinteles, studiile pentru gasirea identitatii Cetatii Aradului.
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii, in acest moment?
- Incep prin a remarca diferenta dintre ce este si ce asteapta cetatenii sa fie arhitectul-sef. Apoi, lipsa personalului calificat care sa doreasca o cariera onorabila in administratie. O alta problema este reprezentata de birocratia administrativa rezultata, de cele mai multe ori, din incoerenta legislativa si suprapunerea de timpi si competente intre diverse institutii. Totodata, relatia unidirectionala cu ISC-urile regionale a dus, de multe ori in ultimii ani, la griparea aparatului administrativ al arhitectului-sef. Apreciez abordarea fireasca si constructiva a noii conduceri a ISC-ului national ca o cale catre normalitate si dialog inter-institutional. Cea mai mare problema consta, insa, in dificultatea de a gestiona dezvoltarea urbana in lipsa unor documente coerente (PUG generatia III). Multitudinea de PUZ-uri din ultimii aproximativ 20 de ani a pus o presiune enorma pe aparatul de specialitate al arhitectului-sef pentru a corela si echilibra tendintele investitionale. Integrarea europeana si instrumentele specifice au generat documente care suprapun strategii (PIDU, SIDU, PMU) ce trebuiau sa se regaseasca in PUG, deocamdata singurul document cu caracter strategic si operational. La Arad avem sperante intr-un contract bun pentru PUG si consider ca, odata cu elaborarea si aprobarea acestuia, multe din probleme vor fi integrate. In ceea ce priveste gestiunea timpului de procesare, municipiul Arad este printre primele care a instituit taxa de urgenta pentru eliberarea Certificatului de Urbanism si a Autorizatiei de Construire, inca din anul 2005, si incercam sa scurtam cat putem timpii de procesare a documentatiilor de urbanism. Avem o comisie tehnica exceptional de activa si responsabila si, poate odata cu implementarea Comisiei de Acord Unic, timpii de avizare si modul de emitere a avizelor vor scadea semnificativ. Ne pregatim, totodata, ca GIS-ul sa aiba si un palier de lucru profesional cu proiectantii, pentru a optimiza procesul de aprobare/avizare.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2021)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiVideoConfAC-iulALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
leviatan
FRONTALE
BALTIC
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
rigips
leviatan
strabag nivel 1
noark
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
grundfos
theda mar
CDS
Acvatot 2019
viarom

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
econet
BA 2023
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu