Agenda Constructiilor
Marti, 18 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - ARAD: S-a semnat contractul pentru proiectarea Complexului Matern-Pediatrie
ARAD: S-a semnat contractul pentru proiectarea Complexului Matern-Pediatrie
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 18 Sep 2023 13:03
Contractul pentru proiectarea noului Complex Matern-Pediatrie din Arad a fost semnat cu firma Tesseract Architecture, care va avea la dispozitie sase luni pentru a realiza proiectul tehnic.
"Acesta este, in continuare, cel mai important proiect de dezvoltare si modernizare a sistemului de sanatate publica din judetul Arad, proiect initiat de Consiliul judetean (CJ) Arad. Proiectul continua, chiar daca stiti ca in ultimele zile au aparut informatii de la Ministerul Sanatatii privind retragerea din PNRR a sase proiecte de spitale, printre care si Complexul Matern-Pediatrie de la Arad. Nu am fost consultati cu privire la acest subiect, nu ni s-a comunicat nimic oficial pana in acest moment, am aflat doar de la televizor ca finantarea proiectului se transfera de pe PNRR pe un credit contractat deja de statul roman de la Banca Europeana pentru Investitii, un credit care va finanta construirea acestor sase spitale. Am fost intrebat de presa centrala despre motivele care au dus la transferarea finantarii din PNRR pe acest credit BEI, dar repet, nu a existat o consultare, nu cred ca a existat o analiza, nici macar la nivelul Ministerului Sanatatii si, din punctul meu de vedere, decizia s-a facut discretionar, dar in cele din urma nu neaparat in dezavantajul Aradului si o sa va explic despre ce este vorba. Spitalele finantate prin PNRR vor trebui finalizate pana la data 30 iunie 2026", a declarat Iustin Cionca, presedintele CJ Arad.
Potrivit oficialului, nu exista niciun fel de informatii transparente cu privire la stadiul implementarii proiectelor spitalelor finantate, chiar daca este vorba de sume foarte mari de bani si chiar daca sanatatea publica reprezinta prioritate declarata la nivel national. "Eu am serioase indoieli ca unele dintre spitalele de pe lista vor putea fi vor putea fi finalizate pana in anul 2026. Consecinta nefinalizarii este rambursarea sumelor din bugetele institutiilor: consilii judetene, primarii, directii de sanatate publica, ministere, care nu vor reusi pana la acea data sa inchida aceste proiecte de miliarde de euro si eu cred ca toate aceste sume ar putea dezechilibra serios nu doar bugetele locale, ci si bugetul national, in situatia in care va exista preluarea obligatiilor de plata de catre minister. Din momentul in care a ajuns si la mine informatia privind retragerea finantarii pentru spitalul nostru, am cautat pe internet date si despre proiectele din alte judete, in ce stadiu se afla ele. Nu am gasit. Va rog si pe dumneavoastra sa solicitati aceste date si sa faceti o comparatie intre ritmul proiectului de la Arad, care ajunge astazi la semnarea proiectului tehnic, si ritmul proiectelor din alte judete, in care eu nu cred ca faza este atat de avansata. Din pacate, legislatia nationala este gaunoasa, permite intarzieri din cauza contestatiilor care de cele mai multe ori sunt respinse in final, dar care dau peste cap toate termenele estimate.
As dori sa ma mai refer foarte pe scurt la faptul ca probabil fiecare proiect pe PNRR ar fi fost intr-un stadiu mult mai avansat, daca Ministerului Sanatatii nu i-ar fi trebuit 8 luni de zile sa semneze contractele de finantare cu institutiile publice beneficiare. Sunt 8 luni de zile pierdute pe o poteca birocratica intortocheata", a adaugat Iustin Cionca.
Reprezentantul CJ Arad a explicat ca, din punct de vedere tehnic, transferarea finantarii de pe PNRR pe BEI, inseamna ca proiectele finantate prin credit au la dispozitie o perioada de timp mai lunga. "Vreau sa fac o precizare importanta. Nu este obligatoriu ca aceasta perioada de timp sa fie mai lunga. Noi ne propunem, in continuare, sa ne tinem de termenele asumate, fiindca imobilul maternitatii este degradat, este retrocedat si Aradul are nevoie de acest spital nou", a mai adaugat Iustin Cionca.
Oficialul a reamintit ca administratia locala are proiecte importante, derulate din fonduri europene sau guvernamentale. "Lucram la cel mai mare proiect de infrastructura interjudetean din Romania al unor administratii locale: Drumul Expres Arad – Oradea, am construit pana acum 3 spitale noi, din finantari locale si nationale, am modernizat aproape fiecare sectie de spital cu fonduri europene, am modernizat aproape 800 de km de drumuri judetene din reteaua de 1.180 km, tot din fonduri judetene, prin cel mai ambitios proiect la nivel national", a precizat Iustin Cionca.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
quadratum
concelex
siniat
Ubitech
ness project
strabag nivel 1
rigips
konsent
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
viarom
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
noark
EDIT-Structural
CDS
MAKITA

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander