Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - Catedrala Nationala: Lucrarile de finisaje exterioare, realizate in proportie de 60%
Catedrala Nationala: Lucrarile de finisaje exterioare, realizate in proportie de 60%
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 16 Feb 2023 10:01
La inceputul celui de-al 13-lea an consecutiv de activitate de constructie a Catedralei Nationale a Romaniei, echipa coordonatoare a santierului transmite prin intermediul Basilica.ro un bilant al lucrarilor finalizate pe parcursul anului 2022 si rezolutiile pentru 2023.
In prezent, in cadrul santierului de la Catedrala Nationala, mai multe echipe de lucru, care cumuleaza un numar de aproximativ 150 de persoane, isi desfasoara in paralel activitatea. Personalul distribuit in functie de activitatile necesare in santier executa lucrari de amenajare in intreg ansamblul arhitectural.
Printre cele mai importante lucrari care au extins santierul se enumera lucrarile de amenajare pentru accesul din zona subterana a ansamblului, finisajele la corpul cladirii catedralei, executia acoperisului, lucrarile de ordin tehnic la proiectele de instalatii interioare, care au un rol in asigurarea functionalitatii edificiului, si lucrarile de pictura in planul interior al catedralei.
 
Lucrari demarate si finalizate pe parcursul anului 2022
In cursul anului trecut, echipele care lucreaza la evolutia santierului Catedralei Nationale au reusit sa duca la bun sfarsit mai multe obiective ale proiectului, intre care se numara tencuirile exterioare pe fatadele vest si sud, o parte din terasamentele si lucrarile de executie aferente accesului principal, placarea cu piatra a stalpilor din pridvoarele nord si sud, zonele care permit accesul interior, realizarea sarpantei si a invelitorii din tabla de la cota +45.00, pe toata suprafata fatadelor de sud si est, si montarea instalatiilor pluviale aferente acoperisului din aceasta zona.
In exteriorul catedralei au fost efectuate lucrarile de montare a ancadramentelor din piatra la altar. De asemenea, la interior s-au realizat integral lucrarile de mozaic din zona Arcului Triumfal si a Scenei Nasterii Domnului din absida sudica, spatiul unde se continua lucrarile la acest moment.
2023: Un nou an, o noua dinamica in santierul Catedralei
Dinamica santierului a luat amploare odata cu derularea lucrarilor de terasament si de executie a radierului din beton, aferente zonei de vest, zona unde proiectul prevede intrarea principala.
Aceste lucrari implica executia radierului, peretilor si placilor prevazute de proiectul arhitectural, coordonarea golurilor de trecere din spatiile noi in cele deja executate in cursul anului 2018. Zona va avea mai multe dimensiuni functionale. In paralel cu rolul de a permite accesul in curte, acest spatiu prevede construirea a doua porticuri curbe situate la vest, care vor proteja rampele pietonale de acces la subsol.
De asemenea, in partea de vest a incintei vor fi amplasate doua turnuri de acces care vor marca intrarea principala in incinta. Acestea vor asigura accesul publicului la subsol si vor avea fiecare cate 4 etaje, unde vor fi amplasate birouri ale administratiei.
Demersul se inscrie intre activitatile complexe de amenajare a incintei, fiind zona contigua a spatiului subteran si zona care vizeaza deschiderea centrala a intregului amplasament si accesul spre esplanada catedralei, a carei arie desfasurata depaseste 11.000 mp, suprafata care se traduce in capacitatea unui spatiu liturgic exterior de aproximativ 23.200 persoane. Tot in aceasta zona multifunctionala este prevazut un proiect de amenajare peisagistica a curtii Catedralei, oferind capitalei un considerabil plus pentru dimensiunea turistica a Bucurestiului.
 
Tencuielile exterioare, in curs de realizare
Executia tencuielilor exterioare pe fatada Catedralei Nationale, in laturile de vest si sud ale corpului edificiului, reprezinta de asemenea o lucrare importanta care are un efect estetic tot mai vizibil. Aceasta operatie include realizarea a doua tipuri de tencuieli diferite – tencuiala armata, cu rol tehnic de rezistenta, si tencuiala ornamentala, care imbraca edificiul intr-o haina de un alb-crem stralucitor, in conformitate cu proiectul arhitectural. Pana in prezent, lucrarile de finisaje exterioare au fost realizate in proportie de aproximativ 60%. Pe parcursul anului 2023, planul de lucru de pe santier are in vedere extinderea si efectuarea finisajelor pe latura nordica si estica a edificiului, cu obiectivul finalizarii acestora pana la mijlocul anului 2024.
Complementar lucrarilor exterioare decorative, o echipa de specialisti pietrari realizeaza lucrarile de placare cu piatra ornamentala a stalpilor din pridvoarele nord si sud, zonele care permit accesul lateral in interiorul catedralei.
 
Zi de zi, catedrala isi imbraca peretii interiori cu chipuri sfinte
Lucrarile din mozaic au avut un ritm sustinut, atat in atelierul unde un efectiv de aproximativ 120 de persoane specializate realizeaza, in mod fragmentar, piesele componente ale icoanelor. Acestea sunt ulterior transportate echipelor din santierul Catedralei, care realizeaza asamblarea si montarea pe perete a reprezentarilor iconografice.
La momentul prezent, in Atelierul de mozaic al familiei Codrescu, se lucreaza la scena Inmultirii Painilor si scena Nunta din Cana Galileii, doua scene de amploare monumentala care vor fi amplasate in absida de sud, deasupra registrului sfintilor reprezentati in picioare.
Pe santierul de pictura, echipa de specialisti in arta mozaicului lucreaza la registrul situat sub scena Nasterii Domnului, unde sunt reprezentate scene din viata Mantuitorului.
Recent s-au demarat lucrarile de montare a schelei de lucru pentru Turla Pantocrator unde, in prima etapa, se vor realiza tencuielile specifice, care se vor intinde pana in luna iulie, urmand ulterior sa inceapa lucrarile de impodobire cu mozaic specifice programului iconografic aprobat de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Totodata, vor fi montate vitraliile prevazute in aceasta zona, pentru cele 16 ferestre de dimensiuni 1,35 x 11,45 m, situate la fata interioara a turlei mari.
Obiectivele pe 2023
Pe lista obiectivelor santierului de la Catedrala Nationala, pentru anul 2023, se afla:
- realizarea instalatiilor tehnice de toate specialitatile, pentru intregul corp al Catedralei, intre cotele 0,00 m – +104 m;
- finalizarea infrastructurii si structurii spatiilor aferente accesului din zona de vest, la care se lucreaza inca de la finalul anului trecut;
- finalizarea acoperisului Catedralei de la cotele +45.00 m si +65.00;
- finalizarea tencuielilor exterioare din zona Altarului, zona orientata inspre Palatul Parlamentului;
- montarea schelei la turla mare si realizarea lucrarilor de montare a tamplariei, executia tencuielilor si a vitraliilor prevazute in aceasta zona
- finalizarea lucrarilor in mozaic din zona absidei de sud, cu finalizare pana la jumatatea anului, si inceperea lucrarilor la turla mare, in cea de-a doua parte a anului 2023.
 
SISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
strabag nivel 1
viarom
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
konsent
ness project
SIGM
BogArt
MAKITA
rigips
Ubitech
leviatan
quadratum
EDIT-Structural
concelex
siniat
theda mar
noark
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander