Agenda Constructiilor
Marti, 25 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - DURO Felguera si HILL finalizeaza in decembrie Centrala Termoelectrica de la Iernut
DURO Felguera si HILL finalizeaza in decembrie Centrala Termoelectrica de la Iernut
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 21 Mai 2024 15:21
Centrala Termoelectrica (CTE) de la Iernut va fi gata in luna decembrie, in grafic fiind si alte investitii precum Neptun Deep si Mintia, a anuntat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate, citat de Agerpres. Centrala se afla in constructie, antreprenor general fiind constructorul spaniol Duro Felguera, iar compania de consultanta Hill International - in asociere cu Hill International NV asigura serviciile de management de proiect si supervizare a lucrarilor.
"In ceea ce priveste investitiile in zona de gaz, avem totul in grafic pentru Neptun Deep si pentru Iernut. La inceput de decembrie - am vorbit saptamanile trecute cu antreprenorul Duro Felguera - ne pregatim sa fim acolo cu totii si sa marcam in sfarsit aceasta investitie. Stiu ca domnul Ivan (Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratului Energetic National, n.r.) e cel mai bucuros ca e in centru, este in inima sistemului energetic romanesc Iernutul. Vom avea, deci, o investitie finalizata si extrem de importanta: centrala pe gaz, moderna, la Iernut. Apoi, intr-adevar, si Mintia este in grafic. Chiar zilele trecute am vazut imagini cu turbina de dimensiuni record care urmeaza sa fie livrata in Romania - si asta inseamna 1.700 de MW putere instalata", a declarat Sebastian Burduja, la conferinta cu tema "Provocari pentru si de la regenerabile", organizata de Focus Energetic.
Totodata, ministrul a facut referire la centrala in cogenerare de la Craiova, de 300 MW, care va fi construita cu bani din PNRR.
"Acolo, in continuare, functionam pe carbune. Asa cum stiti, se desfasoara procedurile de achizitie, s-au semnat toate contractele premergatoare. Am vorbit de Neptun Deep 2027, Romania are toate sansele sa fie primul producator de gaz din Uniunea Europeana si acest gaz va putea fi valorificat in energie electrica, in toate aceste noi capacitati la care se lucreaza - si nu sunt singurele. Categoric avem si Isalnita, avem si Turceni, deci inca 1300 de MW. Si acolo lucrurile progreseaza si sunt bune din punctul meu de vedere", a adaugat ministrul.
 
 
Romgaz: Lucrarile la CTE Iernut sunt in grafic
La randul sau, in cadrul aceluiasi eveniment, Razvan Popescu, directorul general al Romgaz, a confirmat ca centrala de la Iernut va fi pusa in functiune la finalul acestui an.
"Centrala de la Iernut este in grafic. Suntem pe un drum critic. Speram ca centrala veche sa fie scoasa din productie spre finalul verii, ne gandim undeva la finalul lunii august, inceputul lunii septembrie - si dorim inceperea testelor de productie pentru centrala cea noua. In continuare avem target de a o opune in productie la finalul anului acesta, undeva in luna decembrie. Incercam chiar in prima parte a lunii decembrie sa o punem in productie", a mentionat Razvan Popescu.
Totodata, seful Romgaz a mentionat ca proiectul Neptun Deep avanseaza conform planului.
"Suntem in grafic cu toate lucrarile din acest perimetru. Suntem acum in acea perioada in care luam toate avizele necesare in vederea ridicarii platformei, iar platforma si tot ce inseamna auxiliare se construiesc acum on-shore in cadrul santierului naval si urmeaza a fi aduse in Portul Constanta", a mai spus Razvan Popescu.
Termocentrala Iernut beneficiaza de o pozitionare strategica, fiind amplasata in centrul sistemului energetic national. Prin acest proiect se are in vedere acoperirea consumului national de electricitate prin actionarea pe pietele de energie electrica angro si de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic national, eliminarea posibilelor blocaje in reteaua din nord-vestul Romaniei. Puterea instalata a centralei pe gaz este de 430 MW.
Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune si doua turbine cu abur. Proiectul, dezvoltat de Romgaz, a fost suspendat in 2021, din cauza intarzierilor foarte mari inregistrate in executie de constructorul spaniol Duro Felguera, si a fost reluat, recent, cu aceeasi companie iberica de constructii. Romgaz a platit deja pentru centrala de la Iernut aproape 200 de milioane de euro, iar constructia are un grad de finalizare de peste 80%. Valoarea contractului semnat pentru finalizarea lucrarilor de constructii este de 345 milioane de lei (fara TVA).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
theda mar
BogArt
concelex
siniat
CDS
ness project
Acvatot 2019
Ubitech
MAKITA
rigips
strabag nivel 1
EDIT-Structural
viarom
konsent
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
noark
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander