Agenda Constructiilor
Vineri, 17 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - EY: Peste 18 miliarde euro vor fi disponibili pentru proiecte in sectorul energetic
EY: Peste 18 miliarde euro vor fi disponibili pentru proiecte in sectorul energetic
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 04 Apr 2022 10:34
Uniunea Europeana va aloca, in perioada 2022-2030, sume importante pentru investitii in capacitati de productie si stocare a energiei regenerabile, eficienta energetica, modernizarea si extinderea retelelor de energie electrica si alte domenii din energie, potrivit unei analize realizate de specialistii EY Romania.
Conform sursei citate, implementarea acestor proiecte a fost prevazuta in contextul politicilor si obiectivelor Uniunii Europene de eficienta energetica si decarbonare.
"Necesitatea pentru aceste investitii este amplificata de noul discurs politic privind cresterea independentei energetice a Uniunii Europene, generat in contextul conflictului din Ucraina", sustin autorii analizei.
Prin intermediul PNRR, in perioada 2022-2026 se vor aloca 1,62 de miliarde de euro in cadrul componentei de Energie, pentru investitii in capacitati de productie si stocare a energiei eoliene si solare, capacitati de productie a hidrogenului verde, cogenerare, investitii in intregul lant valoric al bateriilor, celulelor si panourilor fotovoltaice, dar si pentru asigurarea eficientei energetice in sectorul industrial.
Pentru Masura I1, destinata investitiilor in noi capacitati de productie si stocare a energiei regenerabile, Ministerul Energiei a publicat, in luna februarie 2022, Schemele de ajutor de stat si Ghidurile specifice pentru finantare.
Tot in cadrul PNRR, in Componenta 5 (Valul Renovarii) sunt prevazute subventii de 2,2 miliarde de euro pentru investitii in cresterea eficientei energetice a cladirilor rezidentiale si publice.
Conform calendarului PNRR, primele apeluri pentru aceste investitii ar urma sa fie lansate pana la 30 iunie 2022.
Totodata, Fondul de Modernizare va asigura subventii estimate la un total de 15 miliarde de euro, in perioada 2022-2030, prin intermediul a opt programe-cheie care vizeaza investitii in energie regenerabila, infrastructura energetica, centrale pe gaz, energie nucleara, cogenerare, eficienta energetica si productia de biocombustibili.
Ministerul Energiei a publicat in consultare publica Ordonanta de Urgenta prin care se stabileste cadrul institutional de gestionare a Fondului de Modernizare, urmand sa fie publicate domeniile de investitii aferente fiecarui program-cheie si, ulterior, sa fie intocmite Ghidurile specifice pentru fiecare domeniu de investitii.
"Avand in vedere importanta strategica a investitiilor in domeniul energiei, dar si diversitatea si complexitatea programelor care vor asigura finantare pentru acest domeniu, EY Romania a dezvoltat platforma EY Energy FiT ('Financing Transition'). EY Energy FiT este o platforma online al carei scop este sa ii ajute pe investitori sa identifice oportunitatile de finantare pentru proiectele pe care le planifica pentru perioada urmatoare", sustin specialistii EY.
Reprezentantii EY precizeaza ca functiunile platformei "sunt simple si intuitive, ea putand fi un ajutor serios pentru companiile care cauta linii de finantare".
"Prin introducerea unor informatii generale despre investitor si a unor parametri de baza ai proiectelor pe care potentialii beneficiari le au in vedere, platforma identifica programele de finantare in baza carora se poate obtine finantare", mai arata cercetarea.
Totodata, urmatorul pas este generarea unei prezentari succinte a respectivelor programe. De asemenea, pe baza informatiilor furnizate de solicitant referitoare la stadiul actual al proiectului, platforma EY Energy FiT prezinta investitorilor care sunt urmatorii pasi ce trebuie urmati pentru dezvoltarea proiectelor in vederea obtinerii unor finantari nerambursabile.
"Am creat aceasta platforma pentru a ajuta investitorii sa isi definitiveze planul de investitii pentru urmatorii ani. Am observat intarzieri semnificative in anumite cazuri in pregatirea documentatiilor tehnice, fapt care influenteaza negativ gradul de maturitate si implicit sansele de finantare. Acest demers speram sa sporeasca sansele tuturor partilor interesate in a obtine finantare si de a se incadra in termenele de implementare, care in multe cazuri ne asteptam sa fie scurte, raportate la anvergura si complexitatea proiectelor", a afirmat Cristian Carstoiu, partener, EY Romania.
Investitiile in domeniul energetic vor fi sustinute si prin Programele Operationale (PO) aferente perioadei 2021-2027, cu implementare pana in 2030. In acest sens, sunt alocari financiare prin PO Tranzitie Justa (2,03 miliarde de euro, pentru tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere climatic), PO Dezvoltare Durabila (4,615 miliarde de euro, din care aproximativ 850 milioane de euro pentru sectorul energiei) si PO Regional (4,018 miliarde de euro, din care peste 1 miliard de euro dedicati sectorului energiei). 
La momentul actual, Programele Operationale sunt publicate in consultare publica, astfel ca alocarile financiare pot suferi modificari pana la aprobarea acestora de catre Comisia Europeana. Dupa aprobarea formei finale a acestora, se vor publica ghidurile specifice si vor fi lansate apelurile de proiecte.
"Avand in vedere stadiul actual, estimam ca primele lansari de apeluri vor avea loc in a doua jumatate a anului 2022", sustin specialistii EY.
O alta sursa de finantare pentru proiecte de eficienta energetica este programul de eficienta energetica in cladirile publice, derulat de Administratia Fondului de Mediu.
Conform analizei, cu un buget total de 280 milioane de euro pentru anul 2022, acest program se adreseaza unitatilor administrativ teritoriale. Primul apel de proiecte este prevazut pentru luna septembrie 2022.
Comisia Europeana deruleaza si alte programe de finantare in domeniul energiei. Astfel, proiectele inovative care conduc la scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera se pot finanta prin intermediul Fondului de Inovare. Cu un buget de 10 miliarde de euro, Fondul de Inovare deruleaza doua tipuri de apeluri: apeluri pentru proiecte de scara mica (sub 7,5 milioane de euro) si apeluri pentru proiecte de scara mare (peste 7,5 milioane de euro).
Urmatorul apel va fi pentru proiecte de scara mica, in luna martie 2022, cu termen de depunere estimat in august 2022. 
Programul CEF - Energy (Mecanismul pentru Interconectarea Economica, componenta Energie) este un alt program gestionat de Comisia Europeana, dedicat finantarii proiectelor care conduc la atingerea obiectivelor de integrare a pietei de energie, crestere a productiei de energie regenerabila si decarbonare. 
Programul Connecting Europe Facility (CEF) 2021-2027 a fost aprobat de Comisia Europeana in luna iulie 2021, cu o alocare de 5,84 de miliarde de euro pentru componenta de energie.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. EY are peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
viarom
theda mar
strabag nivel 1
rigips
quadratum
CDS
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
leviatan
ness project
siniat
noark
concelex
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander