Agenda Constructiilor
Sambata, 08 Mai 2021
 
Home - Stiri - Info-Santiere - FIEKR: Proiecte de investitii de 43 milioane USD pe platforma Petromidia
FIEKR: Proiecte de investitii de 43 milioane USD pe platforma Petromidia
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 01 Apr 2020 13:30
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman (FIEKR) a aprobat doua noi proiecte de investitii in sectorul energetic din Romania, cu o valoare totala de circa 43 milioane USD. Acestea vor crea sinergii cu procesele de productie ale rafinariei Petromidia Navodari (parte a companiei Rompetrol Rafinare) si valoare economica adaugata pentru ambele companii.
Primul proiect vizeaza constructia unei instalatii de deparafinare pe platforma Petromidia, care va permite rafinariei imbunatatirea procesului de obtinere a carburantilor diesel pe perioada de iarna. De asemenea, integrarea noii instalatii in fluxul tehnologic al rafinariei va permite si o crestere a productiei de combustibil special pentru aviatie, dar si o consolidare a securitatii energetice pe plan local.
Impactul instalatiei de deparafinare se va reflecta si intr-o crestere semnificativa a aportului Rompetrol Rafinare la bugetul de stat (accize, TVA). Cu un termen de finalizare estimat pentru septembrie 2022, valoarea investitionala a acestui proiect se ridica la aproximativ 35 milioane USD, contributia directa a Fondului fiind de circa 30%, iar diferenta urmand sa fie atrasa din surse financiare locale si/sau internationale.
Al doilea proiect major aprobat de FIEKR vizeaza finantarea proiectului de majorare cu peste 30% a productiei de polimeri in cadrul diviziei de petrochimie a rafinariei Petromidia, unicul producator de profil din Romania. Proiectul de consolidare si cresterea a productiei de polimeri urmareste conversia instalatiei de polietilene de inalta densitate (HDPE) intr-o instalatie de polipropilena (PP). Astfel, capacitatea anuala de productie PP se va majora de la 90.000 tone in prezent la 120.000 tone din 2022. Conversia va permite consolidarea locurilor de munca pentru 75 de angajati si cresterea cu circa 0,5 milioane USD a contributiei anuale a Rompetrol Rafinare catre bugetul de stat. Aceasta investitie se ridica la aproximativ 8 milioane de dolari si va asigura alinierea productiei la cererea de produse petrochimice din regiune. Cu termen de finalizare iunie 2021, proiectul va fi finantat integral din resursele proprii ale FIEKR.
"Noile proiecte vor asigura un randament de circa 11% pentru cei doi actionari ai Fondului - KMG International si Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie", a declarat Iskander Abdibaitov, Presedintele Comitetului Director al Fondului de Investitii in Energie Kazah-Roman.
 
Constructorul centralei de cogenerare de la Petromidia va fi selectat in curand
Cu o durata de 7 ani, Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman a fost infiintat in octombrie 2018 si si-a propus alocarea unui nivel investitional de aproximativ un miliard USD in dezvoltarea de proiecte energetice pe plan local. In mai 2019, prin Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor au fost aprobate primele doua investitii majore ale Fondului – constructia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia si dezvoltarea unei retele de benzinarii pe plan local.
Cu o perioada de implementare de 4 ani, centrala de cogenerare (de producere combinata de energie electrica si termica) va respecta cele mai inalte standarde tehnologice, de eficienta energetica si protectie a mediului. Aceasta va asigura agent termic si apa calda menajera pentru locuitorii orasului Navodari, iar pentru platforma Petromidia – energie electrica si abur tehnologic pentru sustinerea activitatilor de obtinere a produselor petroliere.
Fondul va finaliza in perioada imediat urmatoare procesul de selectie a unui contractor general pentru partea de EPC (Engineering, Procurement and Construction). Interesul pentru noua unitate este reflectat si de cele 17 companii locale si internationale care si-au aratat anterior dorinta de a deveni furnizori de echipamente si solutii tehnologice.
 
Planuri pentru constructia a 66 de benzinarii in Romania
La inceputul lui decembrie 2019, Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman a inaugurat o benzinarie in judetul Timis, o investitie de circa 1,3 milioane USD. In prezent, reteaua sa de distributie numara 20 de statii sub brandul Rompetrol si care comercializeaza exclusiv gama de carburanti auto Efix – produsi de rafinaria Petromidia Navodari.
In urmatorii 5 ani, Fondul si-a propus sa ajunga la 84 benzinarii in Romania (achizitia si modernizarea de statii existente, constructia a 66 noi statii), care vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de munca, peste 5.000 de persoane implicate in diverse faze de dezvoltare (design, executie, constructie) si peste 1.200 parteneri comerciali.
In prezent, nivelul total al investitiilor Fondului pentru proiectele energetice aprobate se ridica la 290 milioane USD, portofoliul fiind reprezentat de dezvoltarea retelei de benzinarii, constructia unei noi centrale de cogenerare si proiectele aprobate recent - instalatia de deparafinare si conversia instalatiei HDPE.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKVideoConfAC-iulgamma_2021TERAPLASTALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hidroplasto
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
hilti
CELCO 2020
rigips
cv water 2021

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
AHK 2018
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere