Agenda Constructiilor
Luni, 15 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - MDLPA lanseaza un nou program de investitii, pentru consolidarea spitalelor
MDLPA lanseaza un nou program de investitii, pentru consolidarea spitalelor
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 26 Mai 2023 12:57
Guvernul Romaniei a aprobat, la propunerea Ministerului Dezvoltarii, Programul national de investitii pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino” si Programul national de expertizare a cladirilor publice cu risc seismic din sistemele de sanatate si de invatamant.
Dupa aprobarea programului national de investitii „Scoli sigure si sanatoase”, care vizeaza cladirile in care-si desfasoara activitatea institutiile de invatamant preuniversitar de stat, prin acest act normativ sunt avute in vedere cladirile spitalelor publice si alte cladiri din sistemul de sanatate, parte a infrastructurii critice - a anuntat ministrul Cseke Attila.
Programul national de investitii pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino” va asigura finantarea de la bugetul de stat a tuturor lucrarilor de interventii necesare asupra unei cladiri, respectiv: consolidarea seismica, reabilitarea, modernizarea, cresterea performantei energetice, lucrari de demolare partiala sau totala si realizarea unor cladiri noi, lucrari conexe, precum securitate la incendiu, lucrarile de instalatii aferente constructiei, inclusiv instalatii de fluide medicale, igiena, sanatate si mediu inconjurator, siguranta si accesibilitate in exploatare, protectie impotriva zgomotului si utilizare sustenabila a resurselor naturale. Cladirile vizate sunt cele incadrate prin raport de expertiza in clasa de risc seismic RsI.
Un important factor care va accelera procesul de consolidare seismica, a aratat ministrul Cseke Attila, este ca nu trebuie intocmite documentatii tehnico-economice de tip DALI sau studii de fezabilitate, ci doar proiectul tehnic. In urma acestuia, a expertizei si a costului standard pe metru patrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finantarea va fi acordata urgent. Totodata, termenul de eliberare a certificatului de urbanism se scurteaza, avizele si acordurile vor fi acordate in 3 zile lucratoare, iar autorizatia de construire in 7 zile lucratoare. De asemenea, in conditiile in care se impune o interventie de urgenta, beneficiarii pot aplica negocierea fara publicarea unui anunt, in conformitate cu prevederile legii achizitiilor publice.
Investitiile vor fi finantate de Ministerul Dezvoltarii si derulate de autoritatile administratiei publice locale si centrale, in subordinea carora functioneaza spitale si unitati publice sanitare.
Introducerea in Program se va face pe baza listelor transmise periodic de Ministerul Sanatatii, cuprinzand cladirile incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri si de ministerele si institutiile cu retele sanitare proprii. Cladirile vor fi introduse in lista aprobata prin ordinul ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei. Pentru fiecare cladire introdusa in lista se solicita acordul UAT-ului pentru introducerea in program, in 5 zile de la aprobare (hotarare a consiliului local/judetean). Pentru unitatile sanitare si institutiile publice din subordinea Ministerului Sanatatii si a celorlalte ministere, acordul pentru introducerea in program il constituie acordul de parteneriat. Beneficiarii investitiilor vor fi cei care, pe perioada realizarii lucrarilor, asigura spatii pentru relocarea activitatilor.
Prin Program, sunt eligibile toate categoriile de cheltuieli, mai putin dotarea spitalelor cu aparatura si echipamente medicale, consultanta si activele necorporale, cheltuielile pentru informare si publicitate, comisioanele si dobanzile bancare.
Pentru ca prin acest program se vor consolida spitalele cu risc seismic, dar nu toate spitalele din Romania au fost expertizate recent, ministerul deruleaza si Programul national privind expertizarea cladirilor publice cu risc seismic din sistemele de sanatate si de invatamant, in perioada 2023-2025, in cadrul caruia se vor finanta serviciile de expertiza tehnica in vederea incadrarii intr-o clasa de risc seismic.
Ambele programe se vor derula prin intermediul platformei digitale investitii.mdlpa.ro, pusa la dispozitie de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei. In termen de 15 de zile de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, se vor aproba Normele metodologice de aplicare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
concelex
noark
rigips
theda mar
siniat
CDS
viarom
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
Acvatot 2019
MAKITA
EDIT-Structural
Ubitech
ness project
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander