Agenda Constructiilor
Duminica, 21 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - Noi proiecte de campusuri pentru invatamant dual, in Timisoara, Deva si Bucuresti
Noi proiecte de campusuri pentru invatamant dual, in Timisoara, Deva si Bucuresti
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 08 Mar 2023 13:11
Trei noi proiecte de dezvoltare a unor campusuri pentru invatamant dual vor fi depuse pentru finantare din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), prin care se aloca aproximativ 21 milioane de euro pentru astfel de centre. Daca vor fi aprobate, noile unitati ar urma sa fie construite in Timisoara, Deva si in Bucuresti, in cadrul Universitatii Politehnica.
Primaria municipiului Timisoara, in asociere cu mediul universitar, cel de afaceri local si alte institutii de invatamant, a depus o cerere de finantare pentru dezvoltarea unui Campus de invatamant dual de importanta regionala. Pentru cererea de finantare a fost infiintat un consortiu dedicat cu 31 de parteneri, avand ca lider Universitatea Politehnica Timisoara. Valoarea totala a constructiei campusului este evaluata la 134 de milioane de lei (circa 27 milioane de euro), inclusiv TVA. "Invatamantul dual reprezinta o necesitate pentru un oras ca Timisoara. Numarul mare de parteneri pe care am reusit sa-i implicam in proiect este un indicator clar ca este mare nevoie sa deschidem oportunitati noi pentru piata muncii si sa le dam tinerilor din regiune posibilitati noi de dezvoltare in diverse domenii de interes. Seriozitatea si experienta fiecarui partener din proiect sunt garantia ca acest campus va genera calitate, iar Universitatea Politehnica are capacitatea de a coordona un proiect de o asemenea anvergura", transmite Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara. Din consortiul de 31 de entitati fac parte, pe langa universitati, licee, colegii si autoritati locale, mai multe companii regionale de apa, precum si societatile Continental Automotive, HELLA Romania, Nokia Networks, Eco Trust s.a.
 
 
Invatamant dual la Deva
Ultimii pasi pentru depunerea proiectului de constructie a unui campus profesional integrat au fost facuti si de municipalitatea din Deva. Si aici a fost aprobat un consortiu pentru dezvoltarea proiectului, avand ca lider Primaria municipiului Deva. Din asociere fac parte universitati si licee din regiune, institutii locale, precum si companiile Demgy Deva, Arcelormittal SA Hunedoara si Autochun. Valoarea totala a proiectului este de 116 milioane de lei (23,4 milioane de euro), fara TVA. "Este necesar sa depunem un astfel de proiect care sa contribuie la dezvoltarea invatamantului profesional, atat prin cresterea numarului de domenii, calificari si absolventi, cat si prin asigurarea unui parcurs educational pentru elevii inscrisi in invatamantul dual. Prin aceasta investitie vom crea acces la educatia bazata pe inovatie, creativitate si specializare inteligenta si vom intari legatura dintre mediul administrativ, economic, social, vom impulsiona si diversifica tipurile duale de formare profesionala", a declarat Nicolae-Florin Oancea, Primarul municipiului Deva.
 
 
Cerere de 21 milioane euro pentru un campus in Bucuresti
Consiliul Judetean (CJ) Ilfov a aprobat incheierea unui acord de parteneriat pentru implementarea proiectului "Campus dual Politehnica Bucuresti", alaturi de 13 parteneri, printre care Universitatea Politehnica Bucuresti, Primaria Sectorului 6 si Primaria Ciorogarla, companiile Transelectrica si Transgaz, alte unitati de invatamant din Bucuresti si Ilfov si alti operatori economici. 
"Impreuna vom sustine formarea profesionala in sistem dual a elevilor si studentilor. Consortiul va depune o cerere de finantare prin PNRR, in valoare de peste 21 milioane de euro, pentru construirea unui campus integrat. Noua platforma educationala va contribui la dezvoltarea invatamantului profesional prin cresterea numarului de domenii si calificari, precum si a numarului de absolventi. Vrem sa le asiguram tinerilor inscrisi la invatamantul dual un parcurs educational optim, astfel incat sa-si poata continua pregatirea si cand ajung in etapa invatamantului superior. Este un pas important atat pentru generatia tanara din Ilfov, cat si pentru mediul economic ilfovean, care va avea acces astfel la forta de munca profesionista", a declarat Stefan Radulescu, vicepresedintele CJ Ilfov.
***
La nivel national sunt disponibile finantari pentru 10 astfel de campusuri duale de interes regional. Valoarea maxima eligibila pentru constructii este de 103 milioane de lei (20,8 milioane de euro), la care se adauga 28,8 milioane de lei (5,8 milioane de euro) contributie din bugetele locale. Finantarea face parte din Componenta C15 - Educatie a PNRR. Pe langa Bucuresti, Deva si Timisoara, si-au mai anuntat intentia de a dezvolta campusuri pentru invatamantul dual autoritatile din Pitesti, judetul Maramures, Giurgiu, Cluj-Napoca, Craiova si Brasov.
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
CDS
siniat
noark
theda mar
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
rigips
quadratum
ness project
strabag nivel 1
leviatan
EDIT-Structural
concelex
viarom
MAKITA
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander