Agenda Constructiilor
Luni, 09 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - Potentialul pompelor de caldura ca solutie eficienta de incalzire este nevalorificat
Potentialul pompelor de caldura ca solutie eficienta de incalzire este nevalorificat
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de AG&F 08 Apr 2024 09:44
Un studiu recent realizat pentru despre-energie.ro, platforma sustinuta de E.ON si Delgaz Grid, dezvaluie ca majoritatea romanilor prefera centrala termica pe gaz pentru incalzirea locuintelor, aproape 58% dintre participanti indicand aceasta optiune. Alaturi de aceasta, sistemele de incalzire centralizate (16%) si sobele pe lemne (15,6%) raman optiuni relevante, reflectand diversitatea preferintelor si accesibilitatea resurselor energetice in Romania.
Daca este sa facem o comparatie intre urban si rural, observam ca peste 86% dintre centralele termice pe gaz sunt instalate in locuintele din mediul urban si doar 13,6% in mediul rural. Sobele cu lemne sunt preferate in mediul rural – 73,8%, iar 26,2% se afla in mediul urban.
 
Starea sistemelor de incalzire
Studiul a scos la iveala ca aproape o jumatate dintre sistemele de incalzire din locuintele romanesti sunt mai vechi de un deceniu (44%), subliniind posibila necesitate de innoire si modernizare pentru a spori eficienta energetica. Surprinzator, aproximativ 20% dintre respondenti utilizeaza surse suplimentare de incalzire in lunile reci, aratand nevoia crescuta de confort termic.
Cele mai vechi sisteme de incalzire, de peste 20 de ani, se afla in mediul urban (82,5%) si doar 17,5% in mediul rural. Tot mediul urban detine suprematia si atunci cand vorbim despre cele mai noi sisteme de incalzire, cu o vechime pana in 5 ani, respectiv 69,8%, in timp ce diferenta de 30,2% revine mediului rural.
 
 
Pompele de caldura: o optiune neexplorata
Cu doar 0,7% dintre romani care au adoptat pompele de caldura, se observa o reticenta sau un nivel scazut de informare privind beneficiile acestei tehnologii. Interesant de observat ca, din randul celor care totusi folosesc acest sistem, cei mai multi (42,9%) au venituri lunare cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei, mult mai multi decat cei cu venituri lunare intre 5.000 si 8.000 de lei sau peste 8.000 lei (cate 14,3%). Acest aspect evidentiaza potentialul nevalorificat al pompelor de caldura ca solutii eficiente si prietenoase cu mediul pentru incalzirea locuintelor.
 
Comportamentul de consum in sezonul rece
Studiul mai evidentiaza ca multi romani incearca sa isi controleze costurile cu incalzirea, limitand functionarea centralei termice la doar cateva ore pe zi. Sperand ca, astfel, isi vor tine facturile sub control, romanii au decis, pe durata sezonului rece, sa reduca durata de functionare a centralei termice, peste 36% afirmand ca ii dau drumul intre 2 si 5 ore pe zi, iar aproape 29% intre 6 si 9 ore pe zi. Doar putin peste 13% dintre cei chestionati lasa centrala sa mearga peste 15 ore pe zi.
Pe de alta parte, aproape 20% dintre romani recunosc ca, pentru a-si imbunatati confortul termic din gospodarie, apeleaza la sisteme de incalzire suplimentare, precum radiatoare electrice (indicate de 41,7% dintre respondenti) sau aeroterme (37,9%).
 
 
Spre o mai buna intelegere a energiei
Platforma Despre-energie.ro, sustinuta de E.ON si Delgaz Grid, joaca un rol esential in educarea consumatorilor despre dinamica sectorului energetic. Relansarea site-ului cu un design nou si functionalitati imbunatatite vizeaza sa faca informatia mai accesibila si sa incurajeze o intelegere mai profunda a tematicilor energetice.
Sfaturi si recomandari de eficienta energetica, cele mai importante legi si reglementari din domeniu, o ampla rubrica in care specialistii nostri raspund intrebarilor venite din partea cititorilor, ghiduri privind alegerea si utilizarea echipamentelor electrice si a electrocasnicelor din gospodarii, cele mai importante stiri si noutati, dar si un bogat continut explicativ multimedia, sunt doar cateva dintre ancorele platformei despre-energie.ro. Astfel, ne continuam continua misiunea de a lumina calea spre un viitor energetic mai clar si mai sustenabil pentru toti romanii.
***
Cercetarea sociologica a fost realizata de Sondaje Marketing Relatii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON si Delgaz Grid, in perioada 10-18.01.2024, pe un esantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marja de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, dar asumand limitarile din derularea online.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
ness project
theda mar
MAKITA
SIGM
CDS
concelex
EDIT-Structural
Arduro
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
viarom
BogArt
siniat
rigips
SSAB
konsent
strabag nivel 1
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander