Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - ANALIZA: Piata europeana de polistiren EPS, evaluata la 1,8 milioane tone
ANALIZA: Piata europeana de polistiren EPS, evaluata la 1,8 milioane tone
Izolatii & Finisaje Publicat de Cosmin Dincu 26 Nov 2018 07:47
In cel mai recent raport al sau, in care isi exprima angajamentul fata de reciclare, Asociatia europeana a Producatorilor de Polistiren Expandat – EPS (European Manufacturers of EPS - EUMEPS) subliniaza ca piata europeana de materiale EPS (toate sortimentele, inclusiv pentru ambalaje) insumeaza, ca livrari, 1,8 milioane de tone pe an si este formata din circa 1.000 de companii producatoare (majoritatea IMM), in care lucreaza mai mult de 60.000 de salariati, cifra de afaceri din industrie totalizand 6 miliarde euro pe an.
Aceste cifre, ce definesc cu destula acuratete industria europeana de EPS, au fost cuantificate de EUMEPS de la companiile membre a 23 de asociatii nationale, membre ale acestei federatii, ce reprezinta mai mult de 90% din piata furnizorilor europeni de EPS.
„EPS este alcatuit din particule de monomer stiren si polistiren, sub forma de spuma, realizata cel mai adesea in forma turnata. Este o resursa valoroasa si unica, in special in ceea ce priveste consumul de materie prima (2% polistiren, 98% aer), reprezentand o descoperire stiintifica (sub forma polistirenului expandat) ce dateaza din 1952, cand corporatia BASF a inceput productia sa. Este un material unic si versatil, cu proprietati deosebite de reciclare (exista, de pilda potential ca, in aplicatiile pentru izolarea constructiilor, EPS reciclat sa intre in compozitia XPS). Caracteristicile sale de izolare termica si greutatea specifica redusa il recomanda atat la izolarea cladirilor, cat si pentru protectia bunurilor (produselor) ambalate. In ambele aplicatii principale, respectiv in constructii si in industria ambalajelor, considerente precum ciclul de exploatare si reciclabilitatea EPS au reprezentat o prioritate continua pentru asociatia europeana si pentru membrii sai, care lucreaza pentru a stabili initiative de bune practici pe mai multe piete din UE – si nu numai. Initiativele actuale si viitoare necesita, insa, sprijinul factorilor de decizie pentru a stabili aspecte fiscale si de reglementare legislativa, in spiritul unei economii circulare. Aceasta include necesitatea stabilirii unei scheme complete de reciclare, pentru toate materialele, in care toti participantii la lantul valoric din industria EPS, de la aprovizionarea cu materii prime la furnizarea produsului finit, sa fie obligati sa contribuie in mod echitabil. Angajamentul EUMEPS stabileste clar obiectivele de reciclare. Mai mult, precizeaza ipotezele pe care se bazeaza aceste obiective. Astfel, in sfera constructiilor, prin dezafectarea unor imobile in anul 2025, se pot obtine 150.000 de tone de polistiren, din care sa se recicleze 27%, pentru a se obtine 40.000 de tone de EPS de inalta calitate. De asemenea, la constructiile noi, ar putea rezulta deseuri de 40.000 de tone de FR-EPS (EPS cu proprietati de rezistenta la foc) si EPS, din care sa se obtina 32.000 de tone de EPS standard (cu o cota de reciclare de 80%). In total, angajamentul EUMEPS pentru recuperarea si reutilizarea polistirenului folosit in constructii (la cladiri, la lucrarile de constructii ingineresti, in constructii noi, pentru renovari etc.) este de a se atinge o cota de reciclare de 90% in anul 2025. Acest prag este posibil prin utilizarea tehnologiilor inovatoare, cum ar fi PolyStirene Loop, ce presupune indepartarea HBCD (compusul chimic hexabromociclododecan), reciclarea bromului si recuperarea altor substante chimice. Daca se iau in considerare si angajamentele pentru reutilizarea polistirenului in industria ambalarii, din 560.000 de tone cu potential de reciclare in anul 2025 se vor putea recupera 257.000 de tone, adica 46%”, se mai arata in raportul EUMEPS. Pentru a descarca documentul integral cu angajamentele federatiei, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMVideoConfAC-iulALLBIMhiltiman and machine
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
Ubitech
theda mar
MAKITA
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
CDS
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
rigips
leviatan
noark
BALTIC
grundfos
strabag nivel 1
viarom

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica