Agenda Constructiilor
Miercuri, 29 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - SAINT-GOBAIN: Inceput de an favorabil, datorita orientarii catre sectorul de renovari
SAINT-GOBAIN: Inceput de an favorabil, datorita orientarii catre sectorul de renovari
Izolatii & Finisaje Publicat de Elena Icleanu 08 Mai 2023 06:25
Intr-un context geopolitic si macroeconomic provocator, grupul francez Saint-Gobain, lider global pe piata materialelor de constructii, a obtinut rezultate operationale peste nivelurile medii de evolutie a pietelor in cadrul carora activeaza, la inceputul anului 2023. Aceasta evolutie se datoreaza mai ales strategiei de a-si concentra businessul pe linia de eficienta energetica si decarbonizare, dar si consolidarii organizatiilor pe care le detine in fiecare tara.
"Intr-un mediu care ramane inflationist, grupul a continuat sa-si sprijine clientii, printr-o gestionare eficienta a evolutiei costurilor cu energia si materiile prime. Preturile au crescut cu 10,2% in primul trimestru al acestui an, ca urmare a valurilor repetate de scumpiri din 2022, generand un nivel pret-cost pozitiv. Volumele au scazut cu 5,5%, in contextul unei incetiniri moderate a dinamicii de crestere, asa cum era de asteptat, care reflecta, insa, o situatie contrastanta: un declin al cererii de constructii noi, dar o rezilienta generala buna a segmentului renovarilor. 
In primele trei luni din 2023, Saint-Gobain a raportat o crestere organica de 4,7% a vanzarilor (LFL), care au depasit 12,4 miliarde euro, incluzand un impact negativ de 0,5% al cursului de schimb valutar. Totodata, restructurarile la nivel de grup au avut un efect negativ estimat la 0,9%, mai ales ca urmare a cesiunii activitatilor de distributie din Marea Britanie, Polonia si Danemarca, dar si a unor operatiuni pe segmentul de procesare a sticlei.
Pe segmentul de solutii de inalta performanta (High Performance Solutions - HPS), vanzarile din primul trimestru au crescut cu 9% fata de aceeasi perioada din 2022, evolutie datorata mai ales concentrarii pe segmentele inovatoare, dar si revigorarii pietei auto din Europa si mentinerii unei politici favorabile de preturi. 
Vanzarile din primul trimestru au crescut cu 1% in emisfera nordica a Europei, fata de aceeasi perioada din 2022, evolutie generata de preturi, in contextul unei contractii abrupte a sectorului de constructii noi. Segmentul de renovari, ce genereaza 55% din afacerile diviziei, s-a dovedit rezilient. Afacerile din Europa de Est au fost in scadere usoara dupa performanta record din primul trimestru din 2022, pe fondul unei cresteri puternice a ratelor dobanzilor. 
Afacerile din regiunea Europa de Sud, Orientul Mijlociu si Africa au crescut cu 8,1% fata de T1 2022, tot datorita renovarilor, ce reprezinta circa 70% din vanzarile Saint-Gobain din regiune, vanzarile din cele doua Americi au avansat, organic, cu 0,5% fata de T2 2022, iar cele din Asia-Pacific au inregistrat un salt de 5% fata de T1 2022.
Pentru 2023, conducerea grupului Saint-Gobain estimeaza o noua perioada de succes in implementarea prioritatilor incluse in programul "Grow & Impact", in contextul mentinerii celor doua trenduri globale din acest an - declinul constructiilor noi si rezilienta sectorului de renovari.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
CDS
Acvatot 2019
konsent
siniat
CONCEPT STRUCTURE
noark
EDIT-Structural
concelex
viarom
theda mar
quadratum
ness project
MAKITA
strabag nivel 1
rigips
leviatan
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander