Agenda Constructiilor
Marti, 07 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CBRE: 472.000 mp de spatii comerciale se afla in constructie sau proiectare
CBRE: 472.000 mp de spatii comerciale se afla in constructie sau proiectare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 15 Mai 2019 15:39
CBRE, liderul mondial si national pe piata de consultanta imobiliara, a analizat activitatea pietei imobiliare in primul trimestru al anului, pe segmentele spatiilor de birouri, spatiilor comerciale si spatiilor industriale si logistice. Cea mai mare suprafata tranzactionata se afla in cladiri de birouri din Bucuresti, unde au fost inchiriati 110.000 mp, in T1 2019. In sectorul spatiilor comerciale din tara, au fost finalizati 17.000 mp, reprezentand extinderi pentru doua centre comerciale, in timp ce 472.000 mp se afla in constructie sau inca in faza de proiect, avand date de livrare in intervalul T2 2019 - T4 2020. Cele mai multe spatii industriale si logistice au fost inchiriate in orase regionale, unde s-au tranzactionat 61% din totalul de 29.000 mp, predati clientilor in primele trei luni din 2019. Restul de 39% au fost tranzactionati in parcurile situate in zonele limtrofe capitalei.
“Am asistat la un prim trimestru dinamic, in care s-au finalizat si tranzactionat spatii in toate cele trei segmente comerciale pe care CBRE este activ. Cautam sa intelegem cat mai bine piata imobiliara si in acelasi timp sa ne adaptam schimbarilor impuse de tendinta majora de digitalizare, de aceea este important pentru noi sa vedem piata in ansamblul sau, nu doar defalcat pe segmente. Tocmai pentru ca ne dorim sa oferim clientilor nostri cele mai bune servicii, functionam ca o platforma integrata de servicii complete dedicate chiriasilor, dezvoltatorilor si investitorilor, iar colegii mei din toate departamentele comunica continuu si fac schimb de experienta, atat local cat si cu filialele internationale. Tendintele care se manifesta in sectorul de birouri influenteaza piata spatiilor comerciale, mai ales in contextul numeroaselor proiecte de tip mixed-use care sunt construite, dar influenteaza si segmentul industrial si logistic, si viceversa”, explica Razvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania.
Piata spatiilor de birouri. Stocul modern de spatii de birouri a atins, in T1 2019, borna de 3 milioane metri patrati, dintre care 51% se afla in proiecte de clasa A. In primele trei luni ale anului au fost finalizati 93.000 mp, care se afla in trei proiecte de birouri: Renault Bucharest Connected, The Mark si The Bridge – cladirea B. In prezent, alti 216.000 mp se afla in constructie, cu date de livrare anuntate in intervalul T2 – T4 2019, dintre care 60% sunt deja preinchiriati. Cele sase proiecte a caror finalizare este asteptata pana la sfarsitul anului sunt: Business Garden Bucharest, Expo Business Park, Oregon Park – cladirea C, The Light, Equilibrium – cladirea A, Timpuri Noi Square - cladirea C.
Din totalul celor 110.000 mp tranzactionati in T1, 79% au fost reprezentati de cereri noi (14%), preinchirieri (52%) si extinderi ale unor spatii existente (13%), iar 21% au constat in renegocieri si reinnoiri. Partea de vest a Bucurestiului a continuat sa fie cea mai solicitata, cu 43% din totalul tranzactiilor, urmata de centru cu 23% si de CBD (Piata Victoriei, Piata Charles de Gaulle) cu 12%. Cele mai multe cereri de inchiriere au venit si in 2019 tot din partea companiilor din domeniul IT&C, cu 63%, pozitia secunda fiind ocupata de jucatorii din zona financiara cu 16%, care au fost urmati de sectorul de servicii, cu 12%.
“Din analizele CBRE, in primul trimestru din 2019 am avut cea mai mare activitate de pe segmentul spatiilor de birouri, comparativ cu aceeasi perioada din ultimii cinci ani. Inca din T1 2017 am asistat la o crestere constanta a nivelului tranzactiilor si estimam ca aceasta tendinta se va mentine si in urmatorii doi ani. Rata de neocupare este in scadere din 2013, aflandu-se in prezent sub pragul de 8%: in jur de 7,8%. Asadar, piata imobiliara cere noi proiecte, iar vestea buna este ca 2019 a inceput intr-un ritm foarte alert in ce priveste constructiile”, a explicat Mihai Paduroiu, Head of Advisory & Transaction Services al CBRE Romania.
Piata spatiilor comerciale. In primele trei luni ale anului, stocul modern de spatii comerciale a ajuns la 3,63 milioane metri patrati, din care 63% sunt reprezentati de centre comerciale, iar restul de 37% de parcuri de retail. Orasele regionale au atras 68% din totalul dezvoltarilor de retail, iar 472.000 mp se afla in constructie sau proiectare si urmeaza sa fie livrati in perioada
T2 2019 – T4 2020. Aceasta suprafata este impartita astfel: 46% se afla in centre comerciale, 35% in parcuri de retail, 17% se constituie in extinderi ale unor constructii existente, iar 2% se afla in centre de tip outlet. In ceea ce priveste localizarea spatiilor comerciale la nivel national, cele mai multe livrari vor fi in Bucuresti si Sibiu, fiecare dintre aceste doua orase atragand 15% din noile constructii. Clasamentul este completat de Timisoara (13%), Pitesti (11%), Brasov (9%),
Targu Mures si Targoviste, fiecare cu 7%. In privinta repartizarii, 62% dintre centrele comerciale sunt amplasate in: Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara si Iasi. Parcurile de retail se impart in proportie de 55% intre sase orase: Bucuresti, Constanta, Craiova, Oradea, Pitesti si Targu Mures.
“Piata spatiilor comerciale este in proces de stabilizare si maturizare, fapt care se reflecta si in mentinerea randamentului prime pentru centrele comerciale de clasa A, la o valoare scazuta: 6,5%. Acest lucru indica o piata activa, cu un nivel bun al investitiilor si tranzactiilor. De asemenea, in 2019 ne asteptam la un numar important de noi intrari pe piata de retail, asemanator cu 2018, cand am avut 23 de noi marci in Romania”, a punctat Carmen Ravon, Head of Retail Leasing al CBRE Romania.
Piata spatiilor industriale si logistice. Andrei Jerca, Account Director Industrial Services al CBRE Romania, considera ca digitalizarea si cresterea segmentului de comert electronic reprezinta doua dintre cele mai importante directii pe segmentul spatiilor industriale si logistice, in 2019. “Din analizele noastre, in urmatoarea perioada va creste numarul dezvoltarilor speculative si semi-speculative, iar la nivelul capitalei se contureaza aparitia de noi poli, in afara de zona de vest. Astfel, in plus fata de transformarea Stefanestiului, in partea de nord, in cel de-al doilea pol logistic din vecinatatea Bucurestiului, ne asteptam si la definirea zonei de est, in apropierea autostrazii A2, ca cel de-al treilea punct fierbinte pentru dezvoltatori”, a conchis Andrei Jerca.
In T1 2019, au fost construiti 109.000 mp de spatii industriale si logistice, iar pana la finele lui 2019, a fost anuntata livrarea mai multor proiecte in tara, care totalizeaza circa 620.000 mp. Stocul modern de spatii industriale si logistice a atins 3,85 milioane metri patrati la nivel national. Din aceasta suprafata, 44% este situata in apropierea Bucurestiului, 24% in partea de vest si nord-vest a tarii, 16% in sud si 14% in zona centrala a Romaniei. Moldova ramane in continuare regiunea cu cele mai putine dezvoltari pe acest segment, cu doar 2% din suprafata totala de spatii industriale si logistice.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19ALLBIMACADTeraSteel
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere