Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2019
CATERPILAR
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CCIFER: Productivitatea muncii este afectata de cresterile salariale disproportionate
CCIFER: Productivitatea muncii este afectata de cresterile salariale disproportionate
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 09 Nov 2018 17:18
Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER) atrage atentia ca modificarile salariului minim in forma anuntata de guvern pot afecta intreaga economie a tarii, prin cresterea costurilor cu forta de munca, reflectata intr-un final in majorarea preturilor. Aceste modificari, anuntate intr-un orizont de timp foarte scurt, impacteaza predictibilitatea si stabilitatea fiscala.
De asemenea, afecteaza capacitatea intreprinderilor, mai ales mici si mijlocii de a ajusta corespunzator bugetele, care sunt stabilite inca de la sfarsitul anului anterior. Ne referim aici nu numai la majorarile de salarii minime, ci la intreaga grila de salarizare, care trebuie sa fie ajustata in noile conditii, fara a fi corelata cu productivitatea muncii.
De altfel, in termeni de productivitate, Romania este la finalul listei printre tarile din Uniunea Europeana. Rata de productivitate ajustata in functie de salariu in Romania a scazut in majoritatea sectoarelor, tocmai datorita cresterilor salariale disproportionate. Efectele acestei majorari vor fi resimtite pe termen lung prin scaderea atractivitatii tarii noastre pentru investitorii straini, prin cresterea costurilor cu forta de munca. O alta problema este data de stabilirea salariului minim in functie de vechimea in munca, care va crea o birocratie excesiva si va reprezenta un alt argument in defavoarea performantei.
CCIFER considera ca stimulentele financiare acordate salariatilor pentru vechimea in munca trebuie sa ramana reglementate prin sporul de vechime si acordate in baza negocierii dintre partenerii sociali, in functie de realitatile economice si de piata din fiecare industrie si unitate comerciala.
Estimam ca o asemenea masura va afecta in mod nerezonabil si nejustificat posibilitatea de a gasi un loc de munca corespunator pregatirii si competentelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare baza de forta de munca din Romania. Ne aratam de asemenea ingrijorarea pentru lipsa de sustenabilitate a salariilor din aparatul de stat, hotararea de guvern nefacand referire la sursa fondurilor din care urmeaza a fi suportata aceasta crestere, in conditiile in care forta de munca angajata in administratia publica reprezinta in medie 26% din numarul total de angajati din economia nationala si se afla in prezent in primele 3 pozitii in topul celor mai ridicate salarii.
Avand in vedere implicatiile implementarii unei astfel de masuri asupra intreprinderilor mici si mijlocii, consideram ca testul IMM este obligatoriu de efectuat, pentru corecta evaluare a impactului proiectului de act normativ din punct de vedere economic si social asupra acestor categorii de intreprinderi. Mai mult decat atat, recomandarile specifice de tara privind politicile economice, de ocupare a fortei de munca si bugetare, emise de catre Consiliul European in ultimii 2 ani, au vizat stabilirea salariului minim pe baza unui mecanism bazat pe criterii obiective si nu politice.
Un nivel de trai mai bun este dezideratul tuturor, atat al mediului de afaceri, cat si al salaritilor, insa CCIFER recomanda prudenta in adoptarea unor astfel de masuri, pentru ca implicatiile pe termen lung sa fie unele pozitive, sa fie corelate cu productivitatea si sa nu penalizeze excesiv companiile mici si mijlocii.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor - nr. 141 (Martie-Aprilie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2019
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023