Agenda Constructiilor
Miercuri, 16 Octombrie 2019
Teraplast 2019
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - UE: Reforma in domeniul utilizarii informatiilor din sectorul public (ISP)
UE: Reforma in domeniul utilizarii informatiilor din sectorul public (ISP)
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 06 Iun 2019 15:02
UE imbunatateste disponibilitatea unei multitudini de date detinute de sectorul public astfel incat acestea sa poata fi reutilizate ca materie prima pentru inteligenta artificiala, tehnologia blockchain si alte tehnologii digitale avansate.
Consiliul a adoptat noi norme privind datele deschise si reutilizarea datelor din sectorul public.Astfel, se va stimula economia datelor in UE, se va contribui la dezvoltarea unei societati bazate pe date si se va stimula cresterea economica si crearea de locuri de munca in toate sectoarele economiei.
Aceste norme sunt un veritabil catalizator pentru inteligenta artificiala si vor ajuta Europa sa devina lider mondial in acest domeniu crucial. Acestea vor consolida industria digitala a UE, in special intreprinderile mai mici si intreprinderile nou-infiintate, care, altfel, nu ar avea acces la toate datele de care au nevoie pentru a inova si a se extinde. Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale din Romania, presedinte al Consiliului
Noua directiva extinde domeniul de aplicare al normelor privind reutilizarea informatiilor din sectorul public (ISP) astfel incat sa nu mai cuprinda doar organismele din sectorul public, ci sa includa si intreprinderile publice din sectorul transporturilor si din cel al utilitatilor publice.
De asemenea, aceasta introduce conceptul de seturi de date cu valoare ridicata, care vor fi puse la dispozitie in mod gratuit prin intermediul unei interfete de programare a aplicatiilor (API). Textul defineste sase categorii principale de seturi de date cu valoare ridicata: date geospatiale, date privind observarea Pamantului si mediul inconjurator, date meteorologice, date statistice, date privind companiile si structura de proprietate a companiilor si date privind mobilitatea. Lista va fi actualizata prin intermediul legislatiei secundare.
Normele vor avea drept obiect datele cercetarilor finantate din fonduri publice care sunt deja disponibile in registrele publice. De asemenea, directiva va incuraja difuzarea de date dinamice, cum ar fi conditiile meteorologice sau datele privind transportul in timp real. In general, datele din sectorul public vor fi disponibile fie gratuit, fie la un cost foarte scazut. In plus, reforma promoveaza utilizarea datelor deschise, insemnand date in formate deschise care pot fi utilizate gratuit si partajate in orice scop.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ghid_proiectareACADLicente bim

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 146 (Octombrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere