Agenda Constructiilor
Joi, 22 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ANAR: 21 de dosare penale pentru exploatarea ilegala a agregatelor minerale
ANAR: 21 de dosare penale pentru exploatarea ilegala a agregatelor minerale
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 03 Sep 2020 13:21
In ultimele doua luni, s-au deschis 21 de dosare penale si s-au aplicat amenzi in valoare de peste un milion de lei pentru exploatarea ilegala a agregatelor minerale a malurilor, luncilor si teraselor cursurilor de apa, nereguli constatate in 7 judete (Caras-Severin, Timis, Mehedinti, Neamt, Arges, Giurgiu si Ilfov), unde au fost efectuate, pana in acest moment, actiunile de control, potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).
Din totalul obiectivelor controlate pana la aceasta data, la 35% dintre acestea s-au constatat incalcari ale legislatiei in vigoare. Este vorba despre activitati miniere de exploatare a nisipului si a pietrisului desfasurate fara acte de reglementare sau in afara perimetrelor de exploatare sau activitati care nu respectau metodele de exploatare si/sau alte abateri. In urma actelor de control, s-au dispus masuri de remediere si revenire la cerintele impuse de legi, avize si autorizatii emise de catre institutiile competente implicate.
Sub coordonarea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), echipele mixte ale inspectorilor din cadrul ANAR (si cei ai Administratiilor Bazinale de Apa), impreuna cu cei ai Garzii Nationale de Mediu si ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale au desfasurat actiuni integrate de inspectie si de control in perimetrele de exploatare a agregatelor minerale din peste 100 de locatii si/sau perimetre de exploatare a agregatelor minerale. Actiunile au vizat activitatea de exploatare din albiile minore si terasele raurilor Mures, Timis (cu afluent Bistra), Nera, lunca fluviului Dunarea cu afluent Topolnita, Moldova, Cracau, Siret, Bistrita, Neamt (Ozana), raul Targului, Raul Doamnei, Arges, Ialomita si cursul paraului Pasarea.
La aceasta ora, actiunile de inspectie si de control continua si in alte judete. Ele se deruleaza in baza "Planului comun de masuri BALASTIERA 2020 pentru prevenirea si combaterea fraudelor in domeniul exploatarii agregatelor minerale", elaborat de catre Agentia Nationale pentru Resurse Minerale si IGPR, cu participarea ANAR si a Garzii Nationale de Mediu.
Cei 25 de inspectori ANAR ce iau parte la actiunile de control au in vedere identificarea tuturor acelora care desfasoara activitati in domeniul exploatarii agregatelor minerale, iar cei care incalca legea sunt aspru sanctionati. Sunt efectuate filmari cu drona pentru identificarea perimetrelor de exploatare a agregatelor minerale, astfel incat acestea sa nu depaseasca suprafata stabilita prin actele de reglementare din domeniul gospodarii apelor. Inspectorii aplica la fata locului masuri urgente pentru remedierea situatiei, care urmaresc, inainte de toate, revenirea la cerintele prevazute de legislatia din domeniul gospodaririi apelor. 
Inca de la inceputul mandatului sau, Ervin Molnar, directorul general al ANAR, a solicitat corpului de inspectori din cadrul organizatiei demararea unui program intensiv de crestere a frecventei controalelor si inasprire a amenzilor aplicate tuturor celor care desfasoara activitati ce incalca prevederile legale din domeniul gospodaririi apelor.
"Resursele minerale reprezinta un bun public al statului, administrat de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), care nu pot fi extrase si valorificate ulterior ca substante minerale utile decat in baza unor acte de reglementare (licente, permise) si/sau a unor contracte de concesiune, acordate/ semnate intre operatorii economici de catre ANRM, in conditiile stabilite de catre legislatia in vigoare. Exploatarea resurselor minerale trebuie realizata totodata in baza unor documentatii de avizare/ autorizare, respectiv avize/ autorizatii, acorduri emise de catre autoritatile competente ale statului (ANAR, ANPM, Agentia Nationala pentru Arii Protejate)", precizeaza ANAR.
Institutia va reveni cu informatii suplimentare pe parcursul derularii activitatilor de control.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19VideoConfAC-iulelmas_1octALLBIMAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
strabag nivel 1
Acvatot 2019
rigips

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere