Agenda Constructiilor
Miercuri, 29 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - CELCO: Piata de BCA a depasit cu un milion mc vanzarile din urma cu un deceniu
CELCO: Piata de BCA a depasit cu un milion mc vanzarile din urma cu un deceniu
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 28 Iun 2021 06:24
Pe fondul implementarii noilor cerinte de economisire a energiei la nivel european, caracteristicile superioare de termoizolatie ale produsului BCA au facut ca piata zidariei din BCA sa cunoasca o evolutie crescatoare in ultimul deceniu. Ultimii 3 ani au insemnat si noi varfuri pe graficul vanzarilor in domeniul materialelor de zidarie, unde ponderea zidariei de BCA a reprezentant aproximativ 52% din totalul pietei, spune Niculae Dusu, presedintele grupului Celco, cel mai mare producator de materiale de constructii din regiunea sud-estica a Romaniei. Potrivit estimarilor, piata de BCA a ajuns la peste 3,2 milioane mc in ultimii 3 ani, depasind cu aproximativ un milion de metri cubi vanzarile de acum 10 ani.
"Este rezultatul imbunatatirii permanente a proceselor de productie, astfel incat zidaria din BCA sa indeplineasca toate asteptarile arhitectilor, proiectantilor, auditorilor energetici si beneficiarilor pentru o constructie moderna, in deplina conformitate cu legislatia europeana orientata spre obtinerea unei constructii nZEB. Pe masura ce ambitiile de reducere a amprentei de carbon cresc, beneficiarii devin mai atenti la componentele materialelor de zidarie si aleg blocurile de BCA deoarece sunt fabricate numai din materii prime naturale, punerea in opera nu genereaza rebuturi, iar folosirea unor grosimi de ziduri de minim 37,5 cm nu impune termoizolatie suplimentara", a declarat Niculae Dusu.
In 2020, Celco a inregistrat o crestere de 10% a cifrei de afaceri comparativ cu nivelul din 2019, pandemia avand un impact limitat datorita masurilor de preventie implementate si mentinerii deschise a celor trei fabrici detinute de producator in Constanta: de BCA, var si adezivi/ mortare.
"Evolutia optima din anul 2020 este rezultatul inovarii continue in sisteme complete de zidarie nZEB formate din BCA Celco si termoizolatie minerala Izomineral. In anul 2021 ne mentinem abordarea prudenta a actiunilor noastre, in acest moment suntem foarte atenti la consecintele pandemiei de Covid-19 asupra costurilor si evolutiei pietelor in care activam, amploarea si durata efectelor asupra economiei neputand fi estimate intr-un mod realist", a precizat presedintele grupului Celco.
Printre proiectele de referinta realizate in ultima perioada cu sisteme Celco se afla ansamblurile rezidential GranVia Marina, Nusco City, Opera Residence, Alezzi Infinity, South Side Residence, One Cotroceni Park, Building Stefan, River Tower, Himson Residence sau Dedal Residence.
 
Casa nZEB CELCO - 180 de solutii pentru o constructie cu ziduri la standard nZEB
In contextul noilor exigente de constructie a cladirilor nZEB, Celco a creat pachetul complet de zidarie si termoizolatie - CASA NZEB - ce insumeaza 180 de solutii pentru o constructie cu ziduri la standard nZEB.
"Suntem atenti la faptul ca peste 40% din totalul de emisii de CO2 este generat de zona imobiliara si, de aceea, suntem constant in cautarea si imbunatatirea solutiilor ce protejeaza mediul. CASA NZEB - CELCO este formata din toate cele 5 tipuri de BCA produse de noi, in completare cu termoizolatia minerala Izomineral, astfel incat rezistenta la transfer termic este intotdeauna R>4 m2K/W. Pentru oricine este interesat de calculul necesarului de materiale de zidarie Celco, dar si al rezistentei la transfer termic, am creat un calculator prietenos si intuitiv chiar si pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenii, astfel incat deciziile si drumul catre o casa nZEB sa fie cat mai usoare", a explicat Niculae Dusu.
 
Se mentin problemele legate de lipsa infrastructurilor si se intensifica cele de mediu
Potrivit reprezentantului Celco, majoritatea problemelor curente sunt, din pacate, tot cele devenite deja traditionale.
"Lipsa infrastructurilor, indiferent daca vorbim despre cele rutiere, feroviare sau maritime, ne afecteaza distributia, mai ales in contextul scumpirii carburantilor, lucru ce se reflecta, din pacate, in pretul final din piata, pentru toate materiile prime. Suntem intotdeauna in cautarea metodei cele mai eficiente si ecologice, dar din pacate, suntem nevoiti sa ne adaptam la ceea ce exista", a precizat presedintele Celco.
O alta problema de durata indicata este lipsa fortei de munca calificate din Romania, ce se resimte si influenteaza activitatea din domeniul constructiilor.
"In plus, industria romaneasca in care activam se confrunta cu un risc de relocare, iar importurile de produse din tari non-UE, care nu au aceleasi constrangeri legate de emisiile de CO2 sau de mediu au inregistrat cresteri substantiale in ultimii ani. In acest context de concurenta neloiala, importul de produse din tari non UE pentru a satisface cererea de materiale de constructii din Romania va anula tranzitia spre o economie neutra climatic si va desfiinta toate eforturile si investitiile inovatoare in tehnologii si produse cu emisii reduse de carbon ale producatorilor romani. Trebuie avut in vedere ca productia de materiale de constructii, in special cea de var care este esentiala pentru functionarea industriei siderurgice, metalurgice si cea de materiale de constructii, implica un consum mare de energie si, in acest sens, este imperios necesar ca industriile mari sa fie incluse in PNRR si sa beneficieze de finantare pentru proiecte de modernizare, decarbonizare, eficienta energetica industriala, economie circulara. Consideram ca este nevoie de sustinerea autoritatilor pentru sprijinirea investitiilor in vederea accelerarii redresarii si a consolidarii activitatilor producatorilor ce au capacitati de productie in Romania", explica Niculae Dusu.
Influenta variatiei pretului energiei electrice si a gazului in costul produselor ca urmare a valorii certificatului de carbon in continua crestere, a legislatiei de profil permisiva, interpretabila si lacunara au drept consecinta directa cresterea costurilor de productie si scaderea competitivitatii produselor noastre pe piata interna si externa, mai arata reprezentantul Celco. Tot la capitolul dificultati, Niculae Dusu mai mentioneaza schimbarea permanenta a legislatiei, dar si o legislatie incoerenta si interpretabila ce duce la impredictibilitate si la incapacitatea antreprenorilor de a-si putea asuma actiuni pe termen lung.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
man and machineVideoConfAC-iulTERAPLASThiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CELCO 2020
BMI_Icopal
rigips
strabag nivel 1
Ubitech
CDS
BALTIC
theda mar
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
leviatan
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
viarom
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023